Аномально тепла зима на Кіровоградщині. Чи сприяє погода посівам озимих

Аномально тепла зима на Кіровоградщині. Чи сприяє погода посівам озимих

Ексклюзивно

Цієї зими в Кіровоградській області зафіксували декілька температурних рекордів. Аномальна тепла погода була у грудні, на початку січня та в лютому. Температура сягала 11 градусів тепла. Попередній такий рекорд фіксували 1974 року. Суспільне дізнавалось, чи сприяє погода посівам озимих зернових.

Озимина на полях перебуває у доброму стані. Про це розповів агроном Віталій Постернак. Поле господарства, на якому він працює, розташоване у Кропивницькому районі Кіровоградщини. З його слів, ризикували, коли восени сіяли пшеницю у суху землю.

"Тоді багато хто взагалі відмовився від посіву озимої пшениці, але ж у нас основне правило — дотримуватися сівозміни. Нам потрібно її сіяти. Плюс вона у нас відносно непогано виходить, як на наш регіон. Ось, наприклад, є ділянка поля, де пшеницю сіяли приблизно 13 вересня. Це була геть суха земля. Буквально через місяць випали перші опади, з’явилися перші сходи пшениці".

За словами Віталія Постернака, плюсова температура у лютому сприяє майбутньому врожаю.

"Минулого року середня врожайність у нас по пшениці виходила сім-вісім тонн. Це пшениця другого-третього класу. У цьому році ми розраховуємо приблизно на таку саму".

За спостереженнями завідувача відділу рослинництва інституту сільського господарства Назара Умрихіна, ця зима була на два-три градуси тепліша за середні багаторічні показники. На демонстраційному полігоні інституту нині підживлюють сходи озимих пшениці та ячменю.

"Такою теплою зима була ще у 2020 році. У нас вже озимі зернові культури відновили вегетацію, що вважається надраннім відновленням вегетації. Торік це було лише у середині березня, що у межах середніх багаторічних показників".
Демонстраційний полігон інституту сільського господарства
Демонстраційний полігон інституту сільського господарства. Фото: Суспільне Кропивницький

Озимина в Кропивницькому районі
Озимина. Фото: Суспільне Кропивницький

На озимину морози, як і аномальне потепління, не вплинули, розповіла працівниця обласного центру з гідрометеорології Валентина Лазарева.

"Висота снігового покрову склала один-шість сантиметрів. На північному сході області — 11 сантиметрів. Такі температури не загрожували в цілому перезимівлі озимих, оскільки температура на глибині вузла кущення, тобто на три сантиметри озимих культур, була два-шість градусів. За результатами усіх проб, які брали метеостанції 25 січня, рослини відросли. Загибелі не спостерігалося".

На Кіровоградщині посіяли 380 тисяч озимих. Це на 18 тисяч менше ніж торік, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

"Це зернові й ріпак. Обстеження показали, що посіви перебувають у доброму та задовільному стані. Є проблеми окремі по ріпаку. Це пов’язано з тим, що він сіявся восени, і не було достатньо вологої погоди".

На початок