Український посол в Японії Корсунський розповів, чого очікувати від Конференції з відновлення України

Український посол в Японії Корсунський розповів, чого очікувати від Конференції з відновлення України

Ексклюзивно
Конференція з відновлення України в Японії
Посол України в Японії Сергій Корсунський. Токіо, 17 лютого, 2024 року. Фото: Оксана Сенів/Суспільне

У Токіо (Японія) 19-20 лютого відбудеться конференція з відновлення України, у якій візьмуть участь понад 100 японських та українських компаній. Напередодні заходу в коментарі Суспільному посол України в Японії Сергій Корсунський розповів, які з головних тем будуть обговорюватись.

Чому конференція з відновлення України проводиться саме в Японії

Український дипломат зазначив, що минулого року Японія головувала у "Великій сімці" (G7) і тоді відбулося багато заходів з цього приводу.

"Так завжди, за традицією, країна, яка головує, вона проводить міністерські зустрічі у межах "Великої сімки". До того ж саміт G7 у Хіросімі (відбувся 19-21 травня — ред.), на якому питання відновлення України стало центральним. А низка українських міністрів онлайн і офлайн брали участь у цих заходах. Під час візиту президента Зеленського в Хіросіму і після його зустрічі з прем'єр-міністром Фуміо Кісидою була досягнута домовленість стосовно того, що Японія зробить наступний крок в допомозі України, ми почнемо говорити серйозно про відбудову", — пояснив Корсунський.

"Дивитись в очі"

За словами Корсунського, мета України під час заходу полягає не у підписанні якихось угод, а у тому, щоб люди почали "дивитись одне одному в очі" і спілкуватись.

"В Японії це дуже важливо, вони мають бачити вас, вони сприймають світ образами. І ви маєте образ України живої, нормальної, яка працює, яка не плаче без кінця, а готова робити серйозні речі", — сказав він.

За його словами, на конференцію приїде понад 100 приїде представників бізнесу і вони будуть спілкуватись як з урядовими структурами, так між собою і підкреслив, що японці сприймають Росію, як потенційного противника, тому справа України полягає у "користуванні цим моментом".

"93% японців погано ставляться до Росії. РФ офіційно визнала Японію як ворога. І тільки нещодавно були опитування, тільки дві країни світу вважають Росію ворогом номер один. Це Велика Британія і Японія. І це свідчення того, що дуже добре тут розуміють це. Північна Корея і Китай – це також загроза. Я не скажу, що це ворог, але це певний конкурент.. Росія – це просто очевидна загроза. Тому у нас є простір для роботи, наша справа – просто скористатися цим моментом", — сказав Корсунський.

Про перший день конференції

Український дипломат анонсував деякі рішення японського уряду щодо України у перший день конференції і розповів про декілька деталей.

"У промові прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіда ви все почуєте. Він скаже про такі рішення. І це декілька угод. Дуже важливих, в тому числі про уникнення подвійного оподаткування. Будуть організаційні рішення з боку японського уряду для того, щоб японський бізнес міг без перешкод їздити в Україну. Вони цього хочуть. Але тут є обмеження з японської сторони. Зараз вони будуть пом'якшені. Ми сподіваємось, що це правильний крок, який далі буде розвиватися", — сказав Корсунський.

Про сфери співпраці України і Японії

За словами Корсунського, Японія має технологічну базу для відбудови інфраструктури "практично з нуля", тому треба "крок за кроком будувати відносини з цією країною".

"В Японії накопичений колосальний досвід. Саме після, ще раніше, було землетрусу 1923 році, потім була Друга світова війна. Як результат — японці накопичили, я б так сказав, навіть своєрідний науковий досвід відбудови. Тобто є чітка послідовність кроків і розуміння пріоритетів, які треба робити для того, щоб швидко проходити цей процес", — сказав посол.

Він додав, що також в Японії є технології, як побудувати енергетичну інфраструктуру фактично заново, щоб вона була більш менш концентрована в одних місцях.

15 лютого 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час презентації третьої оцінки збитків і потреб, яку уряд провів спільно зі Світовим банком, заявив, що наразі потреби на відбудову України складають майже 486 мільярдів доларів, з яких них на швидке відновлення потрібно 15 мільярдів. За його словами, протягом останнього року потреби на відбудову продовжили зростати — "особливо у житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла".

На початок