СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі: послушника підозрюють у колабораціонізмі

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі: послушника підозрюють у колабораціонізмі

Оновлено
СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі: послушника підозрюють у колабораціонізмі
СБУ прийшла з обшуками у Києво-Печерську лавру. Фото: СБУ

Сьогодні зранку, 9 лютого, Служба безпеки України проводила обшуки у Києво-Печерській лаврі. Пізніше в Офісі генерального прокурора поінформували про причини.

Про обшуки зранку повідомив у Telegram адвокат чоловічого монастиря Києво-Печерської лаври Микита Чекман.

"Служба безпеки прийшла до священнослужителя, який координував постановочні акції протесту під час повернення майна Лаври державі", — поінформували джерела Суспільного.

За словами адвоката, обшуки проводяться Службою безпеки в одного з ченців Києво-Печерської лаври. Є відповідна ухвала суду і це нове кримінальне провадження.

"Фактично обшук завершено, далі особу викликали з адвокатом на процесуальні дії безпосередньо в управілння СБУ. Наскільки мені відомо цей монах вів активну позицію, просив людей посилити молитви, приходити до Лаври. Можливо з цим пов'язано, незрозуміло. Цей монах служив у Лаврі приблизно 20 років", — сказав Суспільному Чекман.

Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, що послушнику Києво-Печерської лаври повідомлено про підозру у виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікації її учасників за ч.1 ст.436-2 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до трьох років позбавлення волі.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі: послушника підозрюють у колабораціонізмі
Затримання підозрюваного. Фото: Київська обласна прокуратура

Слідство встановило, що підозрюваний під час листування в одному з месенджерів неодноразово робив заяви, які виправдовували чи заперечували російські дії. Відповідні висновки підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі: послушника підозрюють у колабораціонізмі
Телефон із перепискою підозрюваного. Фото: Київська обласна прокуратура

"Він вихваляв вище військово-політичне керівництво РФ і дискредитував українських воїнів, зокрема захисників "Азовсталі". У текстових повідомленнях підозрюваний запевняв знайомих, що РФ все одно переможе і бажав, щоб в інших містах України було так само, як в зруйнованому державою-агресором Маріуполі", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці зауважили, що під час обшуку за місцем проживання послушника було виявлено мобільний телефон з доказами протиправної діяльності.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. 2 грудня минулого року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Увечері 2 грудня чоловічий монастир у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). Успенський собор і Трапезну церкву повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду.

29 березня з УПЦ (МП) розірвали договір про оренду Нижньої Лаври. На початку квітня там почала роботу комісія Мінкульту щодо передачі державі 79 корпусів, які були у користуванні УПЦ.

5 червня Комісія МКІП завершила перевірки будівель на території Києво-Печерської Лаври. Від УПЦ вимагали звільнити приміщення.

10 серпня Господарський суд Києва зобов'язав УПЦ МП повернути національному заповіднику "Києво-Печерська Лавра" 79 об'єктів із Нижньої Лаври. А 9 серпня цей же суд по іншій справі визнав законним розірвання договору безоплатного користування майном Лаври. Підставою для розірвання стала низка порушень, встановлених під час перевірки комісією МКІП та заповідником.

12 вересня 2023 року комісія Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" повернула у державне користування ще два корпуси, які розміщені на території Нижньої Лаври.

На початок