Столичні депутати передали землю у постійне користування Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра"

Столичні депутати передали землю у постійне користування Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра"

Столичні депутати передали землю у постійне користування Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра"
Києво-Печерська лавра. Національний заповідник Києво-Печерська лавра/Facebook

Сьогодні, 8 лютого 2024 року, депутати Київради ухвалили рішення про відведення земельних ділянок заповідника "Києво-Печерська лавра" у постійне користування. Понад 30 років земля, на якій розташовуються памʼятки національного та світового значення, не була законодавчо оформлена.

Про це інформує пресслужба заповідника "Києво-Печерська лавра".

За це рішення на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради IX скликання проголосували 70 столичних депутатів.

У заповіднику зазначають, що після того, як у квітні 2023 року вдалося розірвати договір з Монастирем, розв'язання земельного питання активізувалося. Його внесли до порядку денної столичної міськради.

"Депутати поставили крапку в земельному питанні щодо користування землею Києво-Печерської лаври Заповідником. Це дозволить Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" взяти повністю під охорону та контроль пам'ятки світового значення, які входять до об'єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", — йдеться у повідомленні пресслужби "Києво-Печерської лаври".

Останніми десятиліттями Лавра без належного оформлення земельної ділянки зазнала серйозних втрат.

"Усім відомо про незаконну забудову та нецільове використання, і сьогоднішнє рішення може, власне, завершити цю історію....Це є першим кроком до повного повернення української лаври українському народу”, — зазначив генеральний директор заповідника Максим Остапенко.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

15 листопада 2022 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. 2 грудня минулого року президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією.

Увечері 2 грудня чоловічий монастир у Києво-Печерській Лаврі зареєстрували монастир Православної церкви України (ПЦУ).

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП). Успенський собор і Трапезну церкву повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду.

29 березня з УПЦ (МП) розірвали договір про оренду Нижньої Лаври. На початку квітня там почала роботу комісія Мінкульту щодо передачі державі 79 корпусів, які були у користуванні УПЦ.

5 червня Комісія МКІП завершила перевірки будівель на території Києво-Печерської Лаври. Від УПЦ вимагали звільнити приміщення.

10 серпня Господарський суд Києва зобов'язав УПЦ МП повернути національному заповіднику "Києво-Печерська Лавра" 79 об'єктів із Нижньої Лаври. А 9 серпня цей же суд по іншій справі визнав законним розірвання договору безоплатного користування майном Лаври. Підставою для розірвання стала низка порушень, встановлених під час перевірки комісією МКІП та заповідником.

12 вересня 2023 року комісія Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" повернула у державне користування ще два корпуси, які розміщені на території Нижньої Лаври.

На початок