Київрада ініціювала перейменування Національної музичної академії України імені Чайковського

Київрада ініціювала перейменування Національної музичної академії України імені Чайковського

Київрада ініціювала перейменування Національної музичної академії України імені Чайковського
Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського. Фото: knmau.com.ua

8 лютого 2024 року Київська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. За це проголосували 67 столичних депутатів.

Таке рішення ухвалили на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради IX скликання.

Як зазначила голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, експертна комісія Українського інституту національної пам'яті підтвердила належність назви до символіки російської імперської політики.

"Подальше функціонування цієї назви є використанням імені Чайковського пропагандою російської імперської політики", — наголосила депутатка.

Петро Чайковський — відомий російський композитор та символ російської культури. Більшу частину життя він прожив у Російській імперії.

"Попередниця Національної музичної академії — Київська консерваторія, як вищий навчальний заклад з'явилася лише в 1913 році, тобто через 20 років після смерті композитора. Отже, будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні", — наголосила Вікторія Муха.

За словами депутатки, Росія завжди намагалась знищити українську державність та ідентичність українського народу. Штучне знищення відмінностей між українською та російською національними ідентичностями цілком вкладається в російську ідеологему про "єдиний народ" зі спільною історією та культурою.

"У 1940 році під час відзначення 100-річного ювілею Чайковського присвоєння Київській державній консерваторії імені російського композитора було втіленням русифікації. Це чітка складова пропаганди російської імперської політики. Найбільш відомий балет Чайковського "Лебедине озеро" і досі чітко асоціюється з політичними кризами Радянського Союзу та сучасної Росії", – додала Вікторія Муха.

Раніше повідомлялося, що викладачі та студенти також звертались із проханням змінити назву закладу.

Звідки з'явилась ідея про перейменування навчального закладу

У квітні 2022 року видання The Claquers, присвячене академічній музиці, опублікувало відкритий лист до НМАУ від професорки кафедри історії світової музики Олени Корчової, яка виділила кілька причин необхідності такого перейменування. Зокрема вона вказала, що образ Чайковського вже давно й активно використовується ворожою пропагандою.

Пізніше Студентське Наукове Товариство публічно презентувало результати опитування студентства закладу, які свідчать про настрої, спрямовані на вилучення з назви закладу імені композитора Чайковського.

У червні 2022 року відбулось робоче засідання Вченої ради закладу, де серед питань розглянули зміну назви академії. Не дивлячись на неоднозначне ставлення, шляхом голосування одностайно було вирішено залишити стару назву.

У Мінкульті та у Держагентстві з питань мистецтв відреагували щодо прохання керівництва закладу не змінювати назву, зауваживши, що рішення вченої ради є перевищенням повноважень як колегіального органу управління та порушенням процедурних норм, визначених законодавством. І вони запропонували винести це питання на публічне обговорення.

Зрештою, у грудні 2022 року відбулися збори трудового колективу, на яких не змогли вирішити, чи прибирати з назви консерваторії ім'я російського композитора.

На початок