"Випадки розгляду справ по стоматології у суді непоодинокі". Як обрати лікаря для дитини

"Випадки розгляду справ по стоматології у суді непоодинокі". Як обрати лікаря для дитини

"Випадки розгляду справ по стоматології у суді непоодинокі". Як обрати лікаря для дитини
. Ілюстративне фото: Pixabay

За неповних три місяці в Україні після лікування у стоматолога померли троє дітей. Юристка Ірина Синюта розповіла Суспільному, випадки розгляду у суді справ щодо стоматології непоодинокі. Вона згадала найбільш резонансні та наголосила на тому, що стоматологи дорослих не мають права лікувати дітей. Як обирають таких лікарів жителі Кіровоградщини – ми поцікавились, провівши опитування серед читачів Суспільного.

З листопада в Україні трапилось три випадки, коли лікування дітей у стоматолога завершилось смертю пацієнта. У Тернополі хлопчик, який мав рік і десять місяців, помер після чищення зубів під наркозом у стоматполіклініці. П'ятирічний Велес Пашник впав у кому після видалення молочних зубів під наркозом у львівській клініці "Ori-Dent". Після 37 діб у комі він помер. Подібний трагічний випадок стався 5 лютого. У Кривому Розі після відвідування стоматолога помер 14-річний хлопчик.

Як обирають стоматолога дітям читачі Суспільного Кропивницький, ми дізнались з опитування на платформі Telegram. Участь в опитуванні взяли 504 людини.

Як обрати лікаря стоматолога для дитини

Обираючи стоматологів, люди хочуть довіряти лікарю, говорить голова комітету медичного і фармацевтичного права Національної асоціації адвокатів України, докторка юридичних наук Ірина Синюта.

"Зрозуміло, що стосунки лікар-пацієнт – це важливо. Люди звертають увагу на те, як лікар надавав лікування їх оточенню. Я до відгуків, на сайтах зокрема, ставлюсь більше ніж критично. Це не завжди відповідає дійсності. Важливо інше".

Дітям повинні надавати допомогу тільки дитячі стоматологи. Не дорослий, і це чітко передбачено законом. Окрім медичної ліцензії, стоматолог має мати дозвіл на лікування дітей.

Ірина Синюта навела приклад такої справи. На прийом прийшли бабуся й онука. Після обслуговування бабусі лікарка почала видаляти онучці зуб. Не було належного знеболення, дитина вдарила лікаря по руці, зуб попав у гортань, дитина задихнулась і померла. Кримінальну справу було порушено за статтею 138 КК, бо лікар не мав належної освіти.

"Така модна тенденція на анестезію у дітей"

Ірина Синюта спостерігає збільшення випадків у судовій практиці, коли для лікування дитини використовують анестезію, часто загальну.

"Часом це за показами, а іноді просто, щоб не боліло. Особливо коли мова йде про загальну анестезію, треба дізнатись, чи клініка має на це ліцензію".

Тобто у клініки може бути загальна медична ліцензія, і окремі дозволи на лікування дітей, але лікарі можуть не мати права надавати послуги дитячої анестезії, або дорослої анестезії.

"Це обов’язково потрібно з'ясувати у лікаря. Тобто не просто сідати до крісла, а дізнатись, який обсяг стоматологічного втручання буде, які засоби будуть використовуватись. Зрозуміло, що не зможе людина оцінити якість медичних послуг, бо вона не є спеціалістом. Проте з'ясувати необхідний обсяг хоча б цієї інформації про наявність ліцензії – на лікування та анестезію – потрібно".

За збір інформації про анамнез пацієнта відповідає лікар. У кожного різна реакція на препарат, говорить юристка: "У мене був випадок у практиці, коли місцево застосували препарат "Лонгокаїн", це закінчилось летально".

Вина лікаря завжди встановлюється вироком суду. На початку розслідування проводять експертизи — після розтину трупа встановлюють причинно-наслідковий зв'язок смерті й чи є склад злочину. Потім передають обвинувальний акт до суду, який встановить, чи це був природній процес, чи все ж таки неналежне надання медичної допомоги.

На початок