У Хмельницькому допомагають долати проблеми з ментальним здоров'ям

У Хмельницькому допомагають долати проблеми з ментальним здоров'ям

97% лікарів Хмельницького центру первинної медико-санітарної допомоги № 1, до якого входить 14 амбулаторій, можуть надавати допомогу пацієнтам з розладами ментального здоров’я. Такими знаннями володіють і 90% медсестер центру.

Сімейна лікарка Валентина Гесаль каже, на прийомі треба визначити емоційний стан пацієнта. Його нестабільність може бути причиною або наслідком хвороби. Вона є директором Хмельницького центру первинної медико-санітарної допомоги № 1. За її словами, 97 % лікарів і 90 % медсестер закладу, до якого входять 14 амбулаторій, навчені допомагати пацієнтам долати проблеми з ментальним здоров’ям.

"Багато закладів області ще минулого року, так само як і ми підписали пакет, який називається "Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". Ми підписали цей пакет у листопаді 2023 року", — розповідає медикиня.

У центрі за два місяці таку допомогу надали 16 пацієнтам. Кількість звернень, зі слів директорки закладу, збільшується.

"Факт звернення і причина звернення – це конфіденційна інформація", — пояснює директорка центру.

Сімейна лікарка Тетяна Щепінська розповіла, з травня 2022 року консультує пацієнтів щодо ментального здоров’я.

"Я натрапила на курси "mhGAР" для сімейних лікарів з подолання прогалин психічного здоров’я. Пройшла цей курс, дуже була задоволена ним і вражена, отримала набагато більше, ніж очікувала. Крім того, що я навчилася діагностувати найпоширеніші ментальні розлади, я також можу клінічно обстежувати, складати плани лікування, надавати підтримку і супровід своїм пацієнтам, у разі потреби можу перенаправити до вузьких спеціалістів", — каже Тетяна Щепінська.

Сімейна лікарка додає, що може сама надавати психологічну підтримку і допомогти в цьому іншим – у серпні минулого року вивчилася на тренера.

"Я вирішила стати тренером, тому що розумію, що я одна, надаючи таку підтримку, не можу вирішити всіх проблем", — пояснює сімейна лікарка.

Занять, каже Тетяна Щепінська, ще не організовувала, знаннями поки ділиться з колегами.

"Дуже важливо створити безпечне середовище в кабінеті і надати пацієнту можливість сказати все, що він хоче, не перебиваючи його. І активно слухати його", — каже Тетяна Щепінська.

Сімейна лікарка Валентина Гесаль розповідає у чому полягає допомога пацієнту з розладами ментального здоров’я.

"Головне — не нашкодити, пояснити людині, що навіть та панічна атака – це нормальна реакція на ненормальні обставини. Від цього не має бути соромно. Людина не має цього соромитися. Ми живі люди, ми так реагуємо на такі обставини", — пояснює Валентина Гесаль.

Зі слів лікарки, аби допомогти пацієнту, важливо налагодити з ним контакт і викликати довіру.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок