Україна повернула з російського полону понад 200 людей, Нуланд приїхала до Києва. 707 день війни. Онлайн

Україна повернула з російського полону понад 200 людей, Нуланд приїхала до Києва. 707 день війни. Онлайн

Обмін полоненими 31 січня
Обмін полоненими з РФ 31 січня 2024 року . Фото: надані Офісом президента

Юсов: військових, яких РФ нібито перевозила у літаку ІЛ-76 24 січня, під час обміну 31 січня не було

Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що людей, які були у попередньому списку на обмін, опублікованому Росією, який мав відбутися 24 січня, але не відбувся через падіння літака ІЛ-76, під час обміну 31 січня не повернули.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 707 дня війни. Нову хроніку 1 лютого — читайте тут.

Голова ГУР Буданов прогнозує український наступ навесні

За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, зараз відбувається наступальна операція РФ, яка вичерпається на початку весни і тоді у наступ перейдуть Сили оборони України.

Про це він сказав в етері телеканалу "Ми — Україна".

"Зараз триває наступальна операція РФ. Вона розпочалася в листопаді 2023 року. Станом на зараз уже два з половиною місяці як триває. На жаль для нас, певне просування в полях у них є, біля Авдіївки те, що відбулося. Але це не те, на що вони розраховували", — сказав Буданов.

За словами очільника ГУР, російські окупанти хотіли якнайшвидше вийти на бар'єрний рубіж по річці Чорний Жеребець у Харківській області та на адмінмежі Донецької і Луганської областей. "Навіть близько до цього нічого немає. Їхній наступ ще триватиме. Десь на початку весни він вичерпається. Зараз хід противника. Він закінчиться, і, я думаю, розпочнеться наш", — сказав він.

Кірбі щодо виділення допомоги Україні: зараз тривають активні переговори

Про це під час брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Джон Кірбі, відповідаючи на запитання "чи є альтернативний законний шлях", якщо законопроєкт про виділення допомоги для України буде провалено.

"Ми потребуємо цього фінансування прямо зараз. Зараз, коли ми з вами говоримо, ми не надсилаємо Україні додаткову безпекову допомогу. Нічого не залишилося. Ми повинні мати це фінансування. Лідери комітетів з нагляду за національною безпекою, розвідкою та закордонними справами в Палаті представників підтримують Україну. Але це питання проходження, і зараз тривають активні переговори", — зауважив Кірбі.

Представник Білого дому також додав, що ситуація з постачанням боєприпасів в Україну зараз "не найкраща, і саме тому ми потребуємо додаткового фінансування".

"Це критично важливо. Артилерійські снаряди залишаються одними з найбільш витратних боєприпасів на полі бою. Критично важливо отримати це фінансування для України, щоб ми могли знову стати лідерами у світі в підтримці України та її здатності захищати себе. Я не можу говорити від імені ЄС чи інших європейських країн, але я вже говорив у минулому, що інші країни будуть дивитися на нас, на наше лідерство. Вони чекатимуть від нас рішень і впевненості щодо того, як виглядатиме підтримка України в майбутньому. Нам вкрай важливо отримати це фінансування", — додав Кірбі.

Війська РФ атакують Херсон. Пошкоджені будинки, магазини, електромережі

Російські війська ввечері 31 січня 2024 року тривалий час обстрілювали Херсон, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його даними, війська РФ понад годину ввечері обстрілюють місто. Відомо про влучання у Дніпровському районі. Ударом пошкоджені будинок, магазини та електромережа, йдеться у повідомленні.

Пізніше начальник Херсонської МВА Роман Мрочко у Telegram повідомив, що внаслідок вечірньої атаки РФ по Херсону є влучання у центральній частині міста.

Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності СБУ

Про це йдеться в указі №37/2024 на сайті президента.

"Звільнити Семенченка Романа Юрійовича з посади начальника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України", — вказано в документі.

Семенченко обіймав цю посаду з 27 жовтня 2022 року. До цього він був уповноваженим президента з питань контролю за діяльністю СБУ. Семенченко працює в органах СБУ з 1993.

Департамент захисту державності займається одним з найважливіших пріоритетів СБУ — захистом держсуверенітету, територіальної цілісності та конституційного ладу. Співробітники відстежують та блокують пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної та іншої ворожнечі, посягання на права і свободи людини тощо.

У Києві 1-3 лютого пройдуть військові навчання

Про це повідомила пресслужба Київської міської військової адміністрації."

"Із 1 по 3 лютого на північно-західних околицях Києва (Бучанський р-н) пройдуть військові навчання", – йдеться в повідомленні.

Навчання триватимуть і вдень, і вночі, тому в ці дні у будь-який час можуть лунати гучні звуки.

"Зберігайте спокій. Слідкуйте уважно за сигналами повітряних тривог. За оголошення небезпеки — не ігноруйте, будьте в укриттях", — наголосили у КМВА.

З полону звільнили закарпатського прикордонника Андрія Коляденка

Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита на своїй сторінці у Facebook.

Зі слів Віктора Микити, 31 січня з полону було звільнено прикордонника Андрія Коляденка з Виноградова.

"Він проходив службу в Мукачівському прикордонному загоні та героїчно боронив "Азовсталь" разом з іншими побратимами. Дякуємо нашим захисникам за їхню відданість та безмежний героїзм", — йдеться у повідомленні.

Українські користувачі просять Spotify прибрати росіян з рекомендацій

Український користувач oleks_ukr створив петицію у Spotify. Він закликає стримінгову платформу вимкнути рекомендації російських виконавців на українську аудиторію. Вона вже зібрала 1484 реакції.

У петиції зазначено, що багато українських користувачів Spotify скаржаться у соцмережах, що алгоритми часто рекомендують російський контент — навіть якщо до цього вони ніяк з ним не контактували або активно його уникали, відмічаючи це на платформі. У тексті наведено три пропозиції вирішення цієї проблеми:

  • можна впровадити функцію, яка дозволить користувачам відмовлятися повністю від контенту певною мовою або від певного регіону;
  • зробити алгоритм рекомендацій більш чутливим до геополітичного контексту;
  • включити зворотний зв'язок з користувачем, щоб мати можливість більш гнучко адаптуватися до індивідуальних уподобань; особливо це важливо для регіонів, що переживають конфлікт або напруженість.

Щоб підтримати звернення — потрібно авторизуватися та верифікувати акаунт на платформі та лайкнути пост і додати коментар.

Нуланд прокоментувала можливість виділення Конгресом 60 мільярдів доларів на підтримку України

"Сьогодні я мала нагоду зустрітися з очільниками уряду, щоб обговорити майбутній шлях у 2024 році. Як ви всі знаєте, адміністрація Байдена запросила у Конгресу 60 мільярдів доларів на підтримку України на наступний рік", — сказала на брифінгу в Києві Вікторія Нуланд, передає кореспондентка Суспільного.

Вона додала, що сьогодні ввечері залишає Київ "більш підбадьореною щодо єдності та рішучості у 2024 році".

"Я також їду з більшою впевненістю, що навіть якщо Україна зміцнить свою оборону, Путін отримає кілька неприємних сюрпризів на полі бою і що Україна досягне дуже серйозних успіхів цього року", — наголосила Нуланд.

Заступниця держсекретаря США зазначила, що американський народ розуміє і захоплюється тими дивовижними результатами, яких Україна вже досягла, захищаючись від російської агресії: "І вони також розуміють, що станеться, якщо ви не зможете продовжувати не лишень виживати, але й процвітати. І тому я цілком впевнена, що це розуміння буде відображено в голосуванні, яке Конгрес проведе щодо цього на прохання президента Байдена".

Нуланд: Україна сильніша та витриваліша цієї зими, ніж торік

Про це заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд на брифінгу під час візиту в Україну, передає кореспондентка Суспільного.

"Я завжди намагаюся приїхати взимку, щоби підтримати вас усіх. Українські захисники звільнили понад 50% території, яку Росія намагалася захопити після лютого 2022-го. Ваші захисники завдали величезної шкоди сухопутним військам Путіна та його Чорноморському флоту, відтіснивши його кораблі від узбережжя. А це, своєю чергою, допомогло економіці України зрости на 4-5% наприкінці минулого року та в цьому році, чому інші країни світу можуть позаздрити", — відзначила Нуланд.

Вона нагадала, що Україна відновила експорт зерна до довоєнного рівня та захистила енергетичну мережу і зміцнила енергетичну незалежність своєї країни, а також здійснила ключові кроки в реформах в інших галузях.

"Сьогодні я мала нагоду зустрітися з очільниками уряду, щоб обговорити майбутній шлях у 2024 році. Як ви всі знаєте, адміністрація Байдена запросила у Конгресу 60 мільярдів доларів на підтримку України на наступний рік", — додала Нуланд.

Повернення з полону РФ: додому повернувся артист оркестру 12-ї бригади Нацгвардії України Юрій Ємельяненко

Суспільне розповідає про героїв, яких 31 січня вдалося повернути з російського полону. Як передає кореспондентка Суспільного, до дому повернувся артист оркестру 12-ї бригади Нацгвардії України Юрій Ємельяненко. Про це Суспільному розповіла його дружина Анастасія. Про повернення спершу повідомили в координаційному штабі, а через 2 години зателефонував коханий.

Перші його слова були “я вже вдома”. Це дуже змішані емоції, я його голос чула 12 квітня 2022 року. В полоні зв'язку не було. Він сказав, що він отримав одного мого листа. Ми не плакали, ми більше раділи тому, що сталось. Емоції в нього хороші, а далі будемо дивитись. Поки в нього ейфорія, що його повернули. Ми не дуже довго говорили, він вже прийняв душ, переодягнувся в чистий одяг, далі їх розвозять по різних реабілітаційних центрах, госпіталях. Я дуже сподіваюсь. що завтра вранці вже його побачу. Про його повернення, мені повідомили в координаційному штабі, розповіла Анастасія Ємельяненко.

Юрій Ємельяненко - артист оркестру 12-ї бригади Нацгвардії України. Під час оборони Маріуполя він з колегами займався переважно гуманітарним забезпеченням. В полон потрапив у травні 2022, коли з іншими воїнами виходив з Азовсталі. За словами дружини, Юрій спершу був в Оленівці. Далі — інформації про нього майже не було. В полоні був майже 2 роки.

Україна повернула з російського полону понад 200 людей, Нуланд приїхала до Києва. 707 день війни. Онлайн
Фото надане Суспільному дружиною Юрія Анастасією

Зеленський: Україна зміцнює повітряний щит

Про це президент Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні.

"Зміцнюємо наш повітряний щит. Ще треба багато пройти цією зимою, і російські терористичні атаки ще будуть, і росіяни будуть намагатися зламати наш захист. Усвідомлюємо загрозу. І дякуємо кожному, хто захищає державу, хто щоночі й щодня на бойових чергуваннях. Українські Повітряні сили, усі наші зенітники, мобільні вогневі групи, кожен розрахунок ППО і кожен воїн у Силах оборони", — наголосив Зеленський.

Боррель: Цьогоріч Україна отримає від ЄС щонайменше 21 мільярд євро

Про це голова європейської дипломатії заявив після зустрічі міністрів ЄС у Брюсселі.

"Європейський Союз, всі країни-члени, європейські інституції надали 28 мільярдів євро на військову техніку для України. Я запитав країни-члени про їхні зобов’язання на цей рік. І я все ще не маю повної відповіді, але багато держав-членів вже висловилися і я можу сказати, що цьогоріч Україна отримає від ЄС щонайменше 21 мільярд євро на військову допомогу", — зазначив Боррель.

У РФ заявили, що знищили 20 авіаційних керованих ракет над акваторією Чорного моря

В окупованому Севастополі, в районі Сак та Євпаторії пролунали кілька вибухів. У Севастополі була оголошена повітряна тривога, а Кримський міст перекрито. У районі аеродрому Бельбек сталася пожежа.

Після 18:00 Міноборони РФ наголосило, що близько 17:00 мск російські сили ППО нібито знищили 20 авіаційних керованих ракет над акваторією Чорного моря та над окупованим Кримом.

"Уламки українських ракет впали на територію військової частини в районі від н.п. Любимівка Республіки Крим", — йдеться у повідомленні.

"Губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що окупанти відбили масовану атаку на місто, збивши понад шість ракет. За його даними, ніхто не постраждав.

До кінця цього року ми поставимо в Україну більш як мільйон боєприпасів — Боррель

Про це заявив високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель після зустрічі міністрів ЄС у Брюсселі.

"Ця цифра ще має підтвердитися на офіційному рівні, але за моїми оцінками — завдяки нарощенню виробництва, Україна отримає до кінця 2024 року понад мільйон боєприпасів. До кінця року наші виробничі потужності значно зростуть. Ми зможемо виробляти 1,4 мільйона снарядів на рік", — наголосив Боррель.

Він додав, що з березня минулого року, до цього часу ЄС поставив Україні 330 тисяч боєприпасів: "Це одна третина цілі. І ці боєприпаси переважно взяті з наших наявних запасів. До березня цього року ми очікуємо що ця цифра буде збільшена ще на 200 тисяч. Таким чином ми поставимо 524 тисячі боєприпасів. Це трохи більше, ніж 52 відсотки від нашої мети. І це завдяки скороченню запасів, індивідуальним і спільним закупівлям".

Суд в Гаазі частково задовольнив позов України проти Росії щодо фінансування тероризму

Міжнародний суд ООН в Гаазі встановив лише той факт, що Москва не змогла належно розслідувати висунуті Києвом звинувачення проти представників самопроголошених Донецької та Луганської народних республік. Також в Гаазі заявили, що Україна не змогла довести більшість фактів расової дискримінації кримських татар та українців у Криму.

Суд заявив, що РФ не змогла захистити права етнічних українців в Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською. Таким чином, Росія порушила свої зобов'язання в межах конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Судді відмовилися винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака MH17 над Донецькою областю. Також суд не задовольнив вимогу України щодо виплати компенсацій від РФ.

Російська армія обстріляла Середина-Буду на Сумщині: є пошкодження

Вночі та вдень 31 січня армія РФ обстрілювала Середина-Буду на Сумщині. Внаслідок ударів є пошкодження.

Про це Суспільному повідомив в. о. голови Середино-Будської громади Олег Загорський.

За його словами, обстріли були вночі, також продовжились зранку та вдень 31 січня.

"Обстрілювали з артилерії, "Градів" - зазначив Олег Загорський.

Внаслідок ударів пошкоджені приватні та багатоквартирні житлові будинки. За попередньою інформацією, поранених мешканців немає.

Депутати Дніпра просять НАЗК внести турецьку фірму Limak, яка не добудувала метро, до списку міжнародних спонсорів війни

Депутати Дніпра звернулися до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо внесення будівельної компанії Limak (Туреччина), яка полишила будівництво метрополітену, до списку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомили в міськраді Дніпра.

За повідомленням, з початком повномасштабного вторгнення фірма кинула будівництво метрополітену у Дніпрі, завдала збитків місту та взагалі втекла з України. Натомість вона продовжує працювати в Росії. Там за два роки реалізувала проєкти на суму близько 2 мільярдів доларів, а, отже, й опосередковано фінансувала війну проти України, говориться в повідомленні.

"Фінансуючи державний бюджет РФ значними надходженнями, турецький холдинг "Лімакгруп" сприяє російській економіці та, відповідно, підтримує дії агресора", — йдеться у зверненні до НАЗК міськради.

Нині у справі про покинуте будівництво підземки тривають суди.

Раніше міський голова Дніпра Борис Філатов анонсував звернення до посольства Туреччини та міжнародних бізнес-спільнот щодо цинічного порушення Limak зобов’язань за контрактом з містом.

Суспільне підготувало запит до компанії Limak, аби дізнатися її позицію щодо ситуації, яка склалася.

Юсов: військових, яких РФ нібито перевозила у літаку ІЛ-76 24 січня, під час обміну 31 січня не було

Представник ГУР Андрій Юсов у коментарі Суспільному повідомив, що людей, які були у попередньому списку на обмін, опублікованому Росією, який мав відбутися 24 січня, але не відбувся через падіння літака ІЛ-76, під час обміну 31 січня не повернули.

Форум з відбудови України у Стамбулі: Кубраков зустрівся з турецькими міністрами

Міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков під час Форуму з відбудови України, який відбувається у Стамбулі, провів зустріч з міністром торгівлі Туреччини Омером Болатом та міністром транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадіром Уралоглу.

Про це Кубраков повідомив у Твіттер.

За словами міністра, Форум сприятиме збільшенню торгового потенціалу України та Туреччини, розширенню логістичних та зовнішньоекономічних зв'язків.

"У нас спільна мета – Чорне море стати зоною співпраці, торгівлі та економічного зростання. Важливе залучення приватних інвестицій у відновлення інфраструктури", — зазначив він.

За словами Кубракова, цього року пріоритетами України будуть проєкти, спрямовані на відновлення енергетичної, житлової, критичної та соціальної інфраструктури.

"Я вдячний за готовність Туреччини брати активну участь у реалізації проектів з відновлення інфраструктури в Україні, яка була зруйнована чи пошкоджена внаслідок агресії РФ", — сказав урядовець.

В Севастополі та біля міста Саки у Євпаторійському районі пролунали вибухи, повідомили Суспільному місцеві. До цього окупаційна влада міста оголосила повітряну тривогу та перекрила рух Кримським мостом.

У Києві — повітряна тривога.

У Координаційному штабі уточнили деталі щодо звільнених з полоу українців

Координаційний штаб повідомляє, що з полону звільнили 95 воїнів ЗСУ, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Тероборони й одного поліцейського. Із 207 звільнених — 27 офіцерів. У щонайменше 36 звільнених поранення або серйозні хвороби.

Обмін полоненими: Україна повернула понад 200 людей

"Наші – вдома. 207 хлопців. Повертаємо попри все. Пам’ятаємо про кожного й кожну в полоні", - написав президент Володимир Зеленський.

Міністр оборони Латвії назвав кілька шляхів забезпечення України обіцяним ЄС мільйоном снарядів

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що країни-члени ЄС можуть забезпечити Україну обіцяним мільйоном артснарядів. За його словами, наразі відбувається інвентаризація саме власних запасів озброєнь, для того, щоб передати їх українським Силам оборони.

Про це Андріс Спрудс сказав перед засіданням Ради міністрів оборони ЄС.

"Ну, я думаю, що є кілька шляхів, як ми можемо це зробити. Звичайно, ми повинні активно шукати, що ми можемо надати з наших запасів, і я думаю, що певна інвентаризація вже проводиться, і я думаю, що ми шукаємо саме шляхи використання наших власних запасів боєприпасів. Потім, у довгостроковій перспективі розвивати нашу промисловість, наш промисловий потенціал. І, звичайно, ми також повинні шукати можливості для спільних закупівель, в тому числі в Європі, але також і за її межами", — пояснив Спрудс.

Він зазначив, що "дуже оптимістично налаштований" з цього приводу.

"Я впевнений, що найближчим часом ми зможемо це зробити (поставити боєприпаси Україні — ред.). З часом ми зможемо зібрати один мільйон снарядів. Якщо не одразу, до кінця березня, то будуть певні труднощі, але, безумовно, найближчим часом, у найближчі місяці", — сказав латвійський міністр оборони.

За добу на лівому березі Херсонської області українські бійці ліквідували 90 російських військових

Упродовж минулої доби Сили оборони на лівобережжі Херсонської області ліквідували 90 російських військовослужбовців.

Про це у Telegram повідомили Сили оборони півдня.

Також повідомляється, що українські захисники знищили танк, дві реактивні системи залпового вогню "Град" та три гармати російської армії.

Лідери 5 країн ЄС закликали подвоїти зусилля щодо допомоги Україні

Лідери п’яти країн Європейського Союзу — Німеччини, Данії, Чехії, Естонії та Нідерландів — у відкритому листі закликали європейську спільноту подвоїти зусилля щодо допомоги Україні.

Відповідний лист за підписом канцлера ФРН Олафа Шольца та прем'єр-міністрів Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петра Фіали, Естонії Каї Каллас та Нідерландів Марка Рютте опублікувало видання Financial Times.

“ЄС та його країни-члени були рішучими прихильниками України від початку повномасштабного вторгнення Росії. І з відчутним успіхом: Росія не змогла досягти жодної зі своїх цілей у розпочатій нею війні. Однак наші зусилля не повинні згаснути. Ми маємо відновити нашу рішучість і подвоїти наші зусилля, щоб забезпечити нашу підтримку стільки, скільки буде потрібно”, — йдеться у листі.

Автори листа наголошують, що зараз актуальним є забезпечення України боєприпасами та системами озброєння, включно гаубицями, танками, БпЛА та засобами протиповітряної оборони.

“Оскільки нові замовлення, які ми розміщуємо сьогодні, потраплять на поле бою лише наступного року, тому ми маємо наполягати на пошуку шляхів прискорення доставки в Україну обіцяних артилерійських снарядів. Це може відбуватися шляхом передачі наявних запасів або спільної закупівлі боєприпасів через наші оборонні підприємства. Країни-партнери також можуть відігравати важливу роль, і вони запрошуються приєднатися до наших спільних зусиль”, — йдеться у документі.

Зазначається, що від допомоги Україні залежить майбутнє Європи.

“Якщо Україна програє, довгострокові наслідки та витрати будуть набагато вищими для всіх нас. Ми, європейці, несемо особливу відповідальність. Тому треба діяти. Від цього залежить майбутнє Європи”, — наголошується у листі.

Раніше високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що міністри оборони країн Європейського Союзу мають обмінятися закритою інформацією про те, що вже зроблено, робиться та буде робитися для підтримки України, щоб усунути дисбаланс у вогневій потужності сторін у війні.

В окупованій Кирилівці розпочалася підготовка до проведення так званих "виборів" президента РФ — Малєєв

У тимчасово захопленій Кирилівській громаді, що в Мелітопольському районі на Запоріжжі окупанти розпочали підготовка до проведення так званих "виборів" президента РФ. Так, вчителів у школах змушують говорити дітям, аби ті нагадували батькам "правильно" голосувати на "виборах" президента РФ.

Про це телефоном розповів Суспільному голова Кирилівської селищної ради Іван Малєєв.

"Підготовка іде там на всій окупованій території. Є інформація і по школам, вчителів змушують практично кожного дня нагадувати дітям, щоб ті своєю чергою нагадували батькам, що самий великий і могутній це Володимир Володимирович Путін. Тобто є, так, підготовка іде".

Посадовець розповів, що адміністрація однієї зі шкіл вже "наполегливо рекомендувала" щоденно нагадувати про "правильне" голосування на так званих "виборах" президента РФ:

Нам скидали переписки вчителів, що директорка школи, наполегливо рекомендує майже кожного дня нагадувати і прославляти “великого Путіна".

Заступниця Держсекретаря США Нуланд приїхала в Київ

Заступниця Державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд приїхала в Київ у середу, 31 січня. Про це повідомляє Пані посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк.

Київ — повітряна тривога.

У Харкові довічне отримав колишній поліцейський: він передавав позиції ЗСУ брату-росіянину з ФСБ

У Харківській області вперше засудили правоохоронця до довічного ув'язнення. Вирок винесли у Дзержинському райсуді 29 січня. Чоловіка обвинувачували у передачі даних про ЗСУ та правоохоронців брату, який працює в російській ФСБ.

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної прокуратури та речник Служби безпеки Харківської області Владислав Абдула.

Чоловіка обвинувачували у державній зраді та зберіганні бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

"Прокурори довели, що на початку повномасштабного вторгнення РФ з оперуповноваженим ГУНП в Харківській області звʼязався його брат. Брат фігуранта — працівник ФСБ РФ у Білгородській області. Саме він поставив поліцейському завдання: передавати розвідувальні дані щодо місць дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ, місць перебування представників правоохоронних органів, блокпостів у Харкові та області, переміщення військової техніки тощо. Поліцейський погодився на це", — сказано у повідомленні прокуратури.

"Він, використовуючи свої професійні навички, приховано фотографував вказані обʼєкти з геолокаціями та направляв брату з ФСБ через месенджер Telegram. Серед будівель, які сфотографував зрадник, були торговельний центр у Харкові та обласне управління СБУ", — йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, чоловіка затримали у травні 2022 року у Харківському районі: "В його службовій машині виявили незареєстровану зброю, серед якої осколкові гранати Ф1 та РГН".

Нараховував безпідставні зарплати: ДБР підозрює посадовця військової частини на Миколаївщині у службовій недбалості

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру начальнику штабу однієї з військових частин Миколаївщини. За їхніми даними, посадовець безпідставно нараховував зарплати десяти військовослужбовцям.

Про це повідомили на сайті Державного бюро розслідувань.

За інформацією відомства, з березня до липня 2022 року чоловік нараховував додаткові виплати десятьом підлеглим військовим, які нібито виконували бойові завдання на передовій.

"При цьому ці особи не перебували у районі проведення бойових дій, а деякі з них взагалі були відсутні на службі без поважних причин. Через недбалість, безпідставно було виплачено майже один мільйон гривень з держбюджету", — зазначили в повідомленні.

Станом на 31 січня, начальнику штабу повідомили про підозру у недбалому ставленні до служби. Санкція статті передбачає до восьми років ув'язнення.

Російські військові атакували Тягинку Херсонської області: є поранений

Російська армія обстріляла Тягинку на Херсонщині. Поцілила у житловий будинок. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

За даними обласної військової адміністрації, внаслідок обстрілу постраждав 57-річний чоловік. У нього діагностували уламкове поранення руки. Лікарі надають чоловіку медичну допомогу.

За добу російські військові 15 разів безрезультатно штурмували позиції Сил оборони на лівобережжі Херсонщини

Протягом минулої доби російська армія 15 разів безрезультатно штурмувала позиції українських захисників на лівобережжі Херсонщини.

Про це у Telegram повідомили Сили оборони півдня.

У дописі йдеться, що військові РФ зазнали значних втрат та відійшли на свої вихідні позиції. Крім цього, ️російські окупанти не припиняють вести аеророзвідку, тиснуть артилерійськими обстрілами, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, завдають удари керованими авіабомбами.

Через бойові дії та з технічних причин в Україні знеструмлено 382 населених пункти — "Укренерго"

Електроенергії, виробленої українськими електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання всіх юридичних та побутових споживачів. Дефіциту в енергосистемі не прогнозується.

Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

Також сьогодні, 31 січня Україна імпортує електроенергію в ранкові та вечірні години з Польщі, Словаччини, Румунії та Молдови, загальним обсягом 2980 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 783 МВт. Експорт відсутній.

У компанії зазначили, що пропускна здатність високовольтних мереж "Укренерго" достатня для покриття наявного попиту.

"Вчора була повернута в роботу високовольтна лінія 330 кВ в східному регіоні, що була пошкоджена під час обстрілу", — поінформували в "Укренерго".

Загалом через бойові дії та з інших причин станом на ранок без світла залишаються 382 населені пункти.

"Є нові пошкодження через обстріли в мережах Донецької, Миколаївської, Харківської, Херсонської областей. З технологічних причин є знеструмлення в Дніпропетровській та Чернігівській областях", — йдеться у повідомленні.

Пошкоджено житловий будинок: російські війська обстріляли Семенівську та Сновську громади на Чернігівщині

Російська армія 29 січня обстріляла дві прикордонні громади Чернігівщини: Сновську та Семенівську. Вибухи пролунали в районі трьох сіл.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Семенівська громада: 10 вибухів (приходи, ймовірно з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Блешня, чотири вибухи (приходи, ймовірно некерованих авіаракет запущених з гелікоптера) в напрямку села Леонівка.

За інформацією департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА, внаслідок обстрілу Леонівки пошкодили житловий будинок. Начальник Новгород-Сіверської РВА Сергія Сергієнка у коментарі Суспільному підтвердив цю інформацію та повідомив, що внаслідок обстрілу жертв серед цивільних немає.

Сновська громада: чотири вибухи (приходи, ймовірно зі ствольної артилерії) в напрямку села Гірськ.

Спецоперація ГУР: дрон атакував нафтопереробний завод у Санкт-Петербурзі — джерело

Цієї ночі український дрон впав на території Невського НПЗ у російському Санкт-Петербурзі. За цією операцією стоїть Головне управління розвідки Міноборони України, повідомило Суспільному джерело у спецслужбах.

Київська область — відбій повітряної тривоги!

З деокупованого села Луганської області евакуювали трьох жителів

Двоє жінок та чоловік погодились на евакуацію з прифронтового села Невське на Луганщині.

Про це повідомив начальник адміністрації Артем Лисогор.

"Після багатомісячного життя під обстрілами вирішили переїхати в інші регіони країни троє жителів Невського. Це 55-річний чоловік, а також 55-ти та 61-річна жінки", — розказав він.

Невське — одне з сіл Луганської області, яке Сили оборони звільнили восени 2022 року. Прифронтовий населений пункт перебуває під щоденними обстрілами з армії РФ.

"Тільки учора в Невському сталося п’ять вибухів. На щастя, без постраждалих. Залишатися на території, де точаться активні бойові дії, – наражати себе на небезпеку щодня", — наголосив Лисогор.

Війська РФ обстрілюють Невське та інші деокуповані села з мінометів та артилерії, додав начальник ОВА. Також росіяни застосовують і авіацію.

"Почастішали і авіаційні нальоти. Учора – на Новоєгорівку, Серебрянський ліс та Невське".

За даними на жовтень 2023 року, які озвучував Лисогор, у всіх підконтрольних Україні селах Луганщини лишалась 81 людина.

Військові РФ обстріляли мікрорайон Корабел у Херсоні: поранений чоловік

Зранку 31 січня російська армія обстріляла мікрорайон Корабел у Херсоні. Поранений місцевий житель.

Про це у Telegram повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Як розповів очільник міської військової адміністрації, обстріл відбувся близько 6:30. Постраждалий чоловік — 1961 року народження.

Херсонця доправили до лікарні з вибуховою травмою і пошкодженням судин підколінної ділянки. За словами медиків, він перебуває у стані середньої тяжкості.

Російські війська обстріляли дві громади Миколаївщини. Пошкоджено лінії електропередач та газопостачання

Армія Російської Федерації протягом 30 січня та вранці 31-го обстрілювала Очаківську та Куцурубську громади Миколаївщини. У місті Очаків пошкоджено об'єкти інфраструктури.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Військові Російської Федерації 30 січня о 18:26, 19:11 та 31 січня о 04:34, 05:02 з артилерії обстріляли Очаків. Внаслідок вечірніх обстрілів у місті пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, лінії електро- та газопостачання. Загиблих немає.

Також 30 січня фіксувалися артилерійські обстріли по акваторії Очаківської громади. А о 15:16 ударів з артилерії зазнала Куцурубська громада. Обійшлося без жертв.

На Донеччині за добу одна людина загинула, дев'ятеро поранені

За 30 січня унаслідок обстрілів з боку армії РФ в Донецькій області загинула одна людина, також поранення отримали дев'ятеро жителів.

Про це повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Загибла була в Авдіївці після ранкового артилерійського обстрілу, також поранені чоловік та жінка у Часовому Ярі, чоловік у Нью-Йорку.

Крім того, шестеро поранених у Покровську, повідомив начальник адміністрації.

Загальна кількість жертв на Донеччині від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1848 людей загинули,
  • 4527 поранені.

Армія РФ обстріляла шість громад Сумщини

Уночі 31 січня армія РФ здійснила 7 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 20 вибухів.

Про це повідомили в Сумській ОВА

Обстрілів зазнали Краснопільська, Есманьська, Зноб-Новгородська, Дружбівська, Середино-Будська, Свеська громади.

По Есманьській громаді російська армія здійснила обстріл зі стрілецької зброї. По Краснопільській громаді били з артилерії, нараховано 2 вибухи. Зноб-Новгородська громада була обстріляна росіянами з міномета три рази.

По Дружбівській громаді російські військові скинули 4 міни. По Середино-Будській громаді також здійснено мінометний обстріл (4 вибухи). По Свеській громаді вдарили з мінометів — 2 вибухи та артилерії — 5 вибухів.

Київська область — повітряна тривога!

Упродовж доби армія РФ завдала 156 ударів по 24 населених пунктах Запорізької області

Протягом минулої доби, 30 січня, російські військові атакували 24 населені пункти Запорізької області. Загиблих та поранених немає.

Про це сьогодні, 31 січня, повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Загалом армія РФ завдала 156 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • чотирма авіаснарядами — по Оріхову та Малій Токмачці;
  • з РСЗВ обстріляла Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівку, Роботине, Степногірськ і Кам'янське;
  • 47 безпілотниками атакувала Новоандріївку, Новодарівку, Чарівне, Червоне, Гуляйпільське, Малинівку, Левадне, Полтавку та Павлівку;
  • 99 разів застосувала артилерію по території Гуляйполя, Малинівки, Малої Токмачки, Левадного, Білогір'я, Щербаків, Полтавки, Лугівського, Степового, П'ятихаток, Лобкового та інших прифронтових міст і сіл.
"Надійшло шість повідомлень про руйнування житлових будинків", — йдеться в повідомленні.

За добу на Лимано-Куп'янському напрямку РФ втрачає до 300 військових — Шевцов

Основною ціллю РФ на Куп'янському напрямку лишається Куп'янськ та Куп'янськ-Вузловий. Під час штурмових дій РФ втрачає від 200 до 300 бійців, атакуючи населені пункти Харківщини поблизу Куп'янська.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" 30 січня розповів речник загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов.

За його словами, за добу штурмових дій РФ поблизу Табаївки не було. Натомість російські окупанти зосередилися на атаках Синьківки: провели чотири штурми, Сили оборони відбили атаки.

"Табаївка — не є аж таким важливим населеним пунктом, якщо порівнювати з Синьківкою. Через Синьківку пролягає найшвидший шлях до Куп'янська, а ми знаємо, що Куп'янськ, Куп'янськ-Вузловий для ворога лишається основним напрямком, основною ціллю", — сказав Шевцов.

В українських захисників вистачає боєприпасів та укомплектування для оборони, зазначив Іван Шевцов.

"Для нас найважливіше життя і здоров'я наших бійців, тому якщо будуть створюватися такі обставини, що для того, щоб зберегти їхні життя треба відійти, то я так думаю, командування ухвалить рішення відступити [від Табаївки — ред.] на більш підготовлені позиції, звідки можна буде продовжувати вести бій. Ми не чіпляємось за 100-200 метрів заради життя на відміну від нашого ворога — він не шкодує життя своїх бійців, життя громадян РФ", — розповів речник загону "Сталевий кордон".

Миколаївщину вночі атакували російські безпілотники: поранено людину

Миколаївщину в ніч на 31 січня атакували російські безпілотники. Внаслідок влучання дрону, у Баштанському районі пошкоджено склади сільськогосподарського підприємства та будівлю магазину. Поранення отримав чоловік.

Про це повідомляють Сили оборони півдня.

Російські війська в ніч з 30 на 31 січня атакували місто Снігурівка, Баштанського району дронами типу "Shahed-136/131". Внаслідок влучання пошкоджено склади сільськогосподарського підприємства та будівлю магазину. На місці падіння виникла пожежа. Рятувальники ліквідували її на площі 600 квадратних метрів.

Поранення отримала одна людина — чоловік, який працює охоронцем торговельного павільйону.

"Наразі чоловік у тяжкому стані, йому надається вся необхідна медична допомога", — повідомили у Миколаївській ОВА.

Російська армія за добу 53 рази обстріляла Херсонщину: загинула людина, двоє — поранені

За минулу добу російські військові 53 рази обстріляли Херсонщину. З мінометів, артилерії, РСЗВ, танків, БпЛА та авіації випустили 221 снаряд.

Про це у Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За інформацією очільника обласної військової адміністрації, армія РФ поцілила у житлові квартали населених пунктів області; гідротехнічну споруду, навчальний заклад, дитячий садок, пункт незламності та стільникову вежу у Бериславському районі. Одна людина загинула, двоє місцевих жителів отримали поранення.

Як розповіла у марафоні "Суспільне. Спротив" керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк, за минулу добу понад 20 будівель зазнали руйнування. І додала, що армія РФ продовжує атакувати Бериславський район.

"Цей напрямок потерпав дуже потужно від бомбардувань в осінні місяці, коли активність таких бомбардувань доходила до 80 за добу. Зараз ми нараховуємо 10-15 авіабомб за один такий день. Але все ж таки це дуже потужні руйнування", — говорить Гуменюк.

За добу російське військо втратило 1090 військових — Генштаб

Станом на ранок 31 січня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 385 230 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1090 військових.

Війська РФ поцілили по Марганецькій громаді на Дніпропетровщині

Ввечері 30 січня російські війська з артилерії обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини. Поцілили по одному з сіл Марганецької громади.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, загиблих та поранених немає.

Після цього ніч в районі та на Дніпропетровщині минула спокійно.

Вночі 31 січня на Кіровоградщині збили два російські дрони

У ніч на 31 січня у Кіровоградській області знищили два російські ударні дрони. Повітряна тривога в регіоні тривала з 1:33 до 03:07.

За інформацією Повітряних сил ЗСУ, війська РФ атакували Україну 20-ма "шахедами", які запустили з Приморсько-Ахтарська, Курська та Чаудни.

Крім цього, запустили три балістичні ракети "Іскандер-М" з Криму та Воронезької області. Сили протиповітряної оборони знищили 14 ударних дронів.

ППО працювала у Миколаївсьій, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській та Харківській областях.

Авіація Сил оборони понад 10 разів ударила по окупантах РФ — Генштаб

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах російського окупаційного війська.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 31 січня.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по одному району зосередження озброєння і військової техніки, 2 складах боєприпасів, 9 артилерійських засобах та одній радіолокаційній станції росіян.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 37 атак росіян — Генштаб

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 31 січня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність, щоб не дати перекинути українські війська на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 5 атак росіян біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 7 атак окупантів РФ в районах Тернів та Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 6 атак війська РФ поблизу Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати військо РФ, яке не полишає спроб оточити Авдіївку. Українські воїни стійко тримають оборону, завдаючи росіянам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 26 атак в районі Авдіївки та ще 11 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати військо РФ неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 16 атак.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках військо РФ наступальних (штурмових) дій не вело.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, росіяни не полишають спроб вибити українські підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби військо РФ здійснило 15 безуспішних штурмових дій.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії фронту.

Генштаб: вночі знищили 14 "шахедів", на фронті за добу — 88 бойових зіткнень

На фронті протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень. На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 37 атак росіян. Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 20 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Сили протиповітряної обороною України знищили 14 дронів. Загалом військо РФ завдало 9 ракетних та 99 авіаційних ударів, здійснило 129 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 31 січня.

Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали Леонівка Чернігівської області; Попівка Сумської області; Устинівка Харківської області; Новоєгорівка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Колодязі, Кліщіївка, Костянтинівка, Олександропіль, Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Новомихайлівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Оріхів Запорізької області; Качкарівка, Червоний Маяк, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Повітряні сили знищили 14 із 20 "шахедів" за ніч

Повітряні сили ЗСУ знищили 14 із 20 ударних дронів у ніч на 31 січня.

Про це повідомили у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ.

Зазначається, що армія РФ атакувала 20-ма ударними БпЛА типу Shahed-136/131 з напрямків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ, Чауда та трьома балістичними ракетами "Іскандер-М" з Криму та Воронезької області.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, знищено 14 ворожих БпЛА у межах Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Харківської областей.

У Пентагоні прокоментували надання Україні першої партії американських бомб GLSDB

Україна отримає американські бомби GLSDB згідно з торішніми домовленостями, однак у Міноборони США не можуть підтвердити конкретні терміни передачі зброї.

Про це під час брифінгу 30 січня заявив речник Пентагону Патрік Райдер.

"Як було визнано минулого року, ми надамо Україні GLSDB (ground launch small diameter bomb) в рамках наших зусиль з надання допомоги у сфері безпеки. Однак з міркувань безпеки нашої діяльності ми не можемо підтвердити конкретні терміни", — сказав речник Пентагону.

Він наголосив, що США й надалі тісно співпрацює з Україною та партнерами у сфері безпеки.

Ірина Фріз розповіла, коли проголосують оновлений законопроєкт про мобілізацію

Народна депутатка Ірина Фріз вважає, що оновлений законопроєкт про мобілізацію може бути ухвалений у березні.

Про це нардепка та представниця Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз розповіла в ексклюзивному коментарі Суспільному.

"У березні теоретично цей законопроєкт, якщо він пройде перше читання, може бути винесений в зал для розгляду його в цілому", — сказала Фріз.

У Харкові троє людей постраждали внаслідок атаки російського дрона

У Харкові у Слобідському районі внаслідок атаки російського дрона постраждали у легкій формі троє людей. У двох багатоповерхівках вибиті шибки, є понівечені авто.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Маємо черговий приклад того, що російський агресор бʼє по житлових кварталах, туди, де немає жодної військової інфраструктури. Тероризм у чистому вигляді", - написав Терехов.

Росіяни спрямували на Харківщину шість безпілотників

Росіяни спрямували на Харківську область щонайменше шість безпілотників.

Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, є пошкодження цивільної інфраструктури. Інформація про поранених перевіряється

На початок