Скільки жителів на деокупованій частині Луганщини та чим вони опалюватимуть свої оселі

Скільки жителів на деокупованій частині Луганщини та чим вони опалюватимуть свої оселі

Ексклюзивно
Невське Луганська область
. Невське, Луганщина. Фото: Сергій Гайдай/Telegram

У деокупованих торік населених пунктах Луганської області залишається 81 людина. Майже всі села перебувають під обстрілами армії РФ. 20 жовтня з Луганщини евакуювали чотирьох людей, ще шістьох планують вивезти. Для опалення осель у села завезли буржуйки та поступово доставляють дрова та інше паливо.

Про це Суспільному Донбас розказав начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

"На початок місяця було 129 жителів у деокупованих селах області. Більша частина людей виїхала до рідних у Харківську, Донецьку, Дніпропетровську області. Також місцеві виїздили на Закарпаття, де знаходяться їх діти, які виїжджали раніше. Частина людей перебувають у двох шелтерах", — розповів начальник ОВА.

За словами Артема Лисогора, люди, які були поранені нещодавно, вже із родичами. Людину, яка на початку місяця загинула, поховали у Невському на Луганщині.

Як відбувається евакуація

Збирається інформація від військової адміністрації про охочих виїхати, або від поліції чи навіть волонтерів. Людей вивозять, на певний пункт, де з ними спілкуються представники адміністрацій. Якщо в них є родичі, то їдуть до них. "Але якщо родичів немає, чи отримали поранення. Тут же адміністрація пропрацьовує і з лікарнями, і з шелтерами нашими, які розташовані в найближчих областях. Якщо треба переїжджати людині далі, вона вирішила переїхати далі, то по тих шелтерах, які в нас є, по тих приймаючих громадах, де в нас є місця, одразу визначають, куди можна виїхати людині", — сказав керівник ОВА.

Як жителі деокупованих сіл опалюватимуть свої будинки

"Ще наприкінці літа людям завезли буржуйки й нещодавно завозили. Влітку ще було питання по дровах. Приблизно розраховуємо 500 кубів дров і паливних матеріалів. Готуємось на завезення. Частину завезли, частину будемо завозити. Закупили за допомогою міжнародних партнерів та держави", — пояснив начальник Луганської ОВА.

Єдиною проблемою у доставці дров жителям Луганщини залишається безпека.

"До кінця місяця сто відсотків завеземо. Ми частину завезли, там, де людям є розміщати", — розповів Лисогор.

Вода у деокупованих селах Луганської області

Питну воду, продукти та медикаменти жителям сіл привозять достатньо, крім того, в селах є запаси, додав начальник обладміністрації. Підтримувати зв'язок із місцевими також є можливість: "Там постійно перебуває наш представник. Ми майже постійно на зв’язку, коли дозволяє ситуація і військові дозволяють виходити на зв’язок за допомогою засобів інтернет-зв'язку безпровідного через "Старлінки".

Також, за словами начальника ОВА, у звільнених селах є доступ до колодязів та свердловин.

Україна контролює близько п'яти відсотків території Луганщини, інша частина області окупована РФ.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок