"Потрібно змінювати підхід до виховання". У Кропивницькому працює військово-патріотичний центр

"Потрібно змінювати підхід до виховання". У Кропивницькому працює військово-патріотичний центр

У Кропивницькому працює Центр національно-патріотичного виховання "Інгульська Січ". Відкрили його на базі ліцею. Організували гуртки історико-краєзнавчого, туристсько-спортивного, військово-прикладного, науково-технічного напрямів.

Центр працює з грудня 2023 року. Його керівник Валерій Андрійченко вважає, потрібно змінювати підхід до військово-патріотичного виховання молоді.

""Інгульська січ" є тим хабом, центром, який здійснює координацію національно-патріотичного виховання у місті. Створити умови для всебічного розвитку дитини, дати можливість виховати в собі риси, якості патріота, громадянина, проактивної особистості. Людини, яка хоче, здатна і може здійснювати свій конституційний обов’язок з захисту України".

З вересня минулого року в місті почав працювати гурток "Захисники Кропивницького". Створили три гурткові навчальні програми: для молодшої школи "Захисники Кропивницького. Братство Котигорошко", для середньої ланки "Захисники Кропивницького. Ліга справедливості", і для старшої ланки "Захисники Кропивницького. Орден вовка, сокола і лелеки". Ці програми об’єднані одним ідеологічним концептом.

"Вирішили, що гурток "Захисники Кропивницького" обов’язково повинен бути у кожній школі нашого міста. Оскільки ця програма запрацювала, є дієвою, має певний освітній навчально-виховний ефект, ухвалили рішення створити заклад позашкільної освіти, який би координував навчально-виховну діяльність у місті".

Валерій Андрійченко — вчитель предмета "Захист України". Він один з розробників теоретичної та методичної бази кадетського підрозділу на етапі його створення.

"Вивчають тактико-технічні характеристики зброї, стрільби, відпрацювання тактики за допомогою системи симулювання бою. В ліцеї є гуртки, які працюють з операторами безпілотних літальних апаратів. Ми навчаємося пілотувати дрони. Спортивно-туристичний напрямок. Тактична медицина".

Розповів, нині кадетський підрозділ нараховує майже 300 людей. Це дев'ять навчальних взводів, дві навчальні роти.

"Понад 100 вихованців кадетського підрозділу вони є або курсантами, або офіцерами мілітарних структур Збройних сил України, держприкордонслужби, ДСНС, дуже багато служить в поліції".

Стройова підготовка – одна з обов’язкових складових військового вишколу в ліцеї. Він працює за двома напрямками. Перший – кадетський, розповів директор Сергій Сторчаус. Починаючи з 2012 року ліцей почав працювати в напрямку військово-патріотичного виховання. Відкрили перші ліцейні класи. Тут навчаються учні з 1 по 11 класи. Щоб потрапити в кадетські — потрібно пройти відбір.

"П'ятий клас у нас підготовчий кадетський. У шостому учні приймають офіційну посвяту, одягають кадетську форму і до дев'ятого класу вони кадети. Навчається одна паралель — лише хлопчики. Навчальна програма звичайна, як і в інших школах, а в другій половині дня – це робота гуртків військово-патріотичного напрямку. До дев'ятого класу ми вже знаємо, хто найбільш вмотивований, має найкращі результати навчальної діяльності, і хто бажає вступати у вищі заклади освіти мілітарного профілю, тоді вони потрапляють в 10-11 класи".

Сказав, у 10-й клас військового профілю мають можливість вступити і хлопці, і дівчата за таких умов: гарне навчання, оцінки не нижче 8 балів.

З 2014 року, за наказом департаменту освіти, ліцей є базовим з вивчення предмета "Захист України". Це другий напрямок, за яким тут працюють.

"Спочатку ми працювали з хлопцями, а вже протягом останніх трьох-чотирьох років і хлопці, й дівчатка з половини шкіл міста приходять до нас на цілий день, один раз на місяць, і працюють на нашій базі і з нашими викладачами, вивчають предмет "Захист України"".

Марія Євлинаренко навчається у ліцеї з дев'ятого класу. Приїхала з села Трепівка Кропивницького району.

"У мене батько військовий, і брат. Я дивилася, все подобалося, тому сюди і пішла".

Сказала, найбільше подобаються заняття з вогневої підготовки. Своє майбутнє планує продовжити в закладі мілітарного профілю.

Владислав Деркач з села Високі Байраки Кропивницького району навчається в ліцеї 11 років, розповів планує продовжити військову службу у прикордонних військах.

На початок