З Австралії жертвував на українську церкву. Кропивницький історик знайшов лист з фактами про учасника бою під Крутами

З Австралії жертвував на українську церкву. Кропивницький історик знайшов лист з фактами про учасника бою під Крутами

Ексклюзивно

Історик з Кропивницького Сергій Мілютін знайшов лист, який розкриває більше інформації про життя одного з учасників бою під Крутами — Сергія Горячка. Цього листа Сергієві Горячку написав побратим — український військовий та громадський діяч, сотник армії УНР і розвідник міжвоєнного періоду Василь Недайкаша.

Сергій Мілютін знайшов цей документ в особистому архіві Василя Недайкаші. Частину архіву в Україну передала його хрещена донька Оксана Оніс, яка проживає у Франції.

"Сергій Горячко народився в селі Гурівка на Долинщині (нині це Гурівська громада — ред.). Походив із родини заможних селян. Після битви під Крутами також активно брав участь в бойових діях у складі армії УНР: як проти махновців, так і проти білих та червоних росіян", розповів Сергій Мілютін.

Зі слів історика, Сергій Горячко є автором однієї з найбільш детальних схем бою під Крутами.

"Вона з’явилася в українській пресі за кордоном в 30-х роках минулого століття. Ця карта дає нам інформацію про те, як розміщувалися українські війська і як на їхні позиції наступав противник".
Лист Василя Недайкаші до Сергія Горячка
Лист Василя Недайкаші до Сергія Горячка. Фото: Сергій Мілютін

У бою під Крутами 29 січня 1918 рок українцям, яких було пів тисячі, вдалося затримати просування на Київ більшовицьких військ, які сягали чотирьох тисяч. Сергій Горячко тоді отримав поранення.

Окрім нього, учасниками бою стали ще четверо людей із території сучасної Кіровоградської області. Із-поміж них Володимир Шульгин, Семен Могила, Михайло Михайлик та Левко Прядко. Володимир Шульгин загинув.

За даними історика, після перемоги військ радянської Росії над армією Української Народної Республіки у листопаді 1920 року Сергія Горячка відправили в табір на території Польщі. Після звільнення він оселився в місті Каліш. Одружився, мав двох синів.

Сергій Горячко (виділений на світлині), Варшава, 1934 рік
Сергій Горячко (виділений на світлині), Варшава, 1934 рік. Фото: з особистого архіву Лимаренків

Сергій Горячко з синами, Каліш, 1941 рік
Сергій Горячко з синами, Каліш, 1941 рік. Фото: Владислав Сердюк

В Австралії Сергій Горячко відвідував різноманітні з’їзди, зокрема Українського військового товариства, де зустрічався з побратимами — ветеранами національно-визвольних змагань. Пожертвував гроші на будівництво української церкви. Помер у 1962 році. Похований в Австралії, у місті Мельбурн.

На початок