"Матимуть клопіт". РНБО поставить на облік користувачів "ВКонтакте"

"Матимуть клопіт". РНБО поставить на облік користувачів "ВКонтакте"

Оновлено
"Матимуть клопіт". РНБО поставить на облік користувачів "ВКонтакте"
. Скріншот

Рада національної безпеки та оборони планує поставити на облік українських користувачів російської соцмережі "ВКонтакте", яка перебуває під санкціями з 2017 року.

"Я хотів би звернути увагу користувачів ресурсу, який заборонений. Це має бути їхня відповідальність, навіщо вони це роблять і для чого. Річ у тому, що зараз та система, яка починає працювати, про всіх цих користувачів матимемо розуміння, вони будуть усі на обліку перебувати. Якщо вони далі будуть розповсюджувати цей контент, то вони будуть мати певний клопіт з нашою Нацполіцією та з нашими силовими структурами", — заявив під час ZOOM-конференції щодо цифрової трансформації держави секретар РНБО Олексій Данілов.

Він відзначив, що наразі українські фахівці намагаються знову заблокувати російську мережу, однак не встигають відстежувати швидкість, з якою розробники змінюють проксі-сервери.

Данілов зазначив, що РНБО сподівається вирішити проблему із блокуванням "ВКонтакте" найближчим часом за допомогою міжнародних партнерів.

Водночас закон про санкції проти російських вебресурсів, серед яких "ВКонтакте", "Однокласники", Mail.ru, "Яндекс", "Лабораторія Касперського", Dr.Web, не передбачає покарання для користувачів.

"ВКонтакте" знову в Україні

У вересні мобільні додатки "ВКонтакте" для операційних систем Android та іOS запрацювали на території України. Розробники соцмережі публічно заявили, що тепер додатками можна користуватися "без жодних VPN".

Водночас у РНБО заявили, що таким чином російські спецслужби збирають дані про громадян України та поширюють дезінформацію для впливу на громадську думку і маніпулювання нею напередодні місцевих виборів 25 жовтня.

Покарання не передбачене

Юрист Роман Ліхачов, який подав звернення щодо заборони користування "ВКонтакте" до Європейського суду з прав людини, каже, що в Україні немає закону, який би передбачав покарання за користування "ВКонтакте". Тому РНБО має роз'яснити громадянам законодавчі норми для подібного кроку.

"Закону, який передбачав би покарання за користування "ВКонтакте" я не бачив, кримінальної і адміністративної відповідальності – теж. Дуже цікаво, як вони будуть збирати доказову базу. Тобто я можу зараз взяти своє фото і зареєструватися Іваном Івановим, але це не означає, що в реальності зареєструвався Іван Іванов, анкет-двійників безліч навіть у Facebook", - сказав Ліхачов у коментарі Суспільному.

Також він додав, що подібні бази можуть суперечити закону про захист персональних даних.

Позиція "ВКонтакте"

У соцмережі "ВКонтакте" заявили, що "категорично проти переслідування людей за відвідування ними соціальних мереж, інформаційних ресурсів та поширення особистої думки".

"Люди мають право вільно висловлювати позицію та обмінюватися інформацією, спілкуватися й користуватися тими сервісами, які вони вважають для себе зручними й корисними. Це вибір кожного", – заявили у "ВК".

Що відомо

  • Згідно з указом п'ятого президента Петра Порошенка №133, термін дії санкцій проти російських вебресурсів мав би завершитись 15 травня 2020 року.
  • 13 травня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про продовження заборони російських соцмереж "Вконтакте", "Одноклассники", Mail.ru та інших сайтів.
  • 20 травня своїм указом Зеленський продовжив заборону на "Вконтакте" та "Одноклассники" на території України.

На початок