У РНБО заявили, що мобільний додаток "ВКонтакте" збирає дані українців перед виборами

У РНБО заявили, що мобільний додаток "ВКонтакте" збирає дані українців перед виборами

У РНБО заявили, що мобільний додаток "ВКонтакте" збирає дані українців перед виборами
. Ілюстративне фото, Unspladh

Мобільні додатки "ВКонтакте" для операційних систем Android та іOS запрацювали на території України. У Раді національної безпеки й оборони заявили, що таким чином російські спецслужби збирають дані про громадян України та поширюють дезінформацію напередодні місцевих виборів.

"Активізація роботи російських соціальних мереж напередодні виборів може становити загрозу національній безпеці країни", — повідомив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк і додав, що "такі дії зазвичай проводяться напередодні визначних подій".

За його словами, після застосування санкцій щодо соціальної мережі "ВКонтакте" фахівці українських правоохоронних органів вживають заходів до забезпечення реалізації санкційних обмежень. Він додав, що водночас російські спецслужби із використанням можливостей розробників програмного забезпечення шукають нові методи обходу санкцій.

"Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений", — зазначив Демедюк.

Він також наголосив, що активізація роботи додатку має на меті не надання користувачеві доступу до соціальної мережі без застосування додаткових сервісів для обходу санкцій, а збір даних про українців та поширення дезінформації для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

Демедюк зазначив, що наразі спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку "ВКонтакте" на території України.

Що відомо

  • Згідно з указом п'ятого президента Петра Порошенка №133, термін дії санкцій проти російських вебресурсів мав би завершитись 15 травня 2020 року.
  • 13 травня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про продовження заборони російських соцмереж "Вконтакте", "Одноклассники", "Mail.ru" та інших сайтів.
  • 20 травня своїм указом Зеленський продовжив заборону на "Вконтакте" та "Одноклассники" на території України.
На початок