Схожі на ракети з парадів у КНДР: чим російські військові вдарили по Харкову 2 січня — нові дані прокуратури

Схожі на ракети з парадів у КНДР: чим російські військові вдарили по Харкову 2 січня — нові дані прокуратури

Під час ракетної атаки Харкова 2 січня, внаслідок якої поранень зазнали 62 людини та загинули двоє жінок, у місто влучили не типові "Іскандери". Тривають експертизи, наразі правоохоронці встановили: ракети відрізняються як на вигляд, так і технічно.

Вони нагадують боєприпаси, які можна побачити на фото з військових парадів у Північній Кореї, розповів журналістам речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко.

"Ця ракета схожа на одну з північнокорейських ракет, конкретну модель я не буду називати. Але дійсно за соплами, за задньою частиною ця ракета дуже схожа. Та північнокорейська ракета виготовлялася на базі "Іскандеру". Тому ми схиляємося до версії, що можливо це і є ракета, яку надала Північна Корея. Але хочу зауважити, що зараз немає таких прямих доказів", — каже Чубенко.

ракета кндр, північнокорейська ракета, 2 січня
Уламки ракети, якою поцілили по Харкову 2 січня, 6 січня 2024 року. Суспільне Харків/Вʼячеслав Мавричев

За словами речника, діаметр ракети, якою поцілили 2 січня — на 10 мм більший за той, що має "Іскандер".

"Також відрізняється внутрішня обмотка дротів. Тому що на "Іскандері" є захист від РЕБКомплексів радіоелектронної боротьби, спеціальне екранування. Тут воно відсутнє, тут дроти просто йдуть всередині цієї ракети. Також відрізняється соплами", — говорить Чубенко.

Фото: Вʼячеслав Мавричев/Суспільне Харків
Або Росія грубіше почала виробляти ракети, швидше, із відхиленнями від технології, креслень, які були на початку. Або це ракета іншої країни-виробника. Якої саме — ми зараз точно сказати не можемо

Уламки, зібрані криміналістами 2 січня, відрізняються від "Іскандеру" також надписами та маркуваннями.

"У росіян, і взагалі у Радянському Союзі, був дуже ретельний підхід до виготовлення ракет. Ставили навіть прізвища співробітників, які здійснювали встановлення певних вузлів на цю ракету. Навіть таке робили. І надписи робили дуже маленькі, охайні. А в цій ракеті ми бачимо, що написано різними фломастерами, різними набито приладами, різного розміру", — зазначив Дмитро Чубенко.

ракета кндр, північнокорейська ракета, 2 січня, іскандер
Надпис на одному з уламків ракети, якою поцілили по Харкову 2 січня, 6 січня 2024 року. Фото: Вʼячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Фото: Вʼячеслав Мавричев/Суспільне Харків
Те, що робили росіяни, те що робили у радянському союзі, це дуже типова ракета – "Іскандер". Вони завжди однакові

Що відомо про удари РФ по Харкову 2 січня

2 січня перший вибух у Харкові чули о 07:30. Внаслідок ракетних ударів загинули 91-річна та 84-річна жінки, відомо про 62 поранених. Усі три ракети, якими вдарили 2 січня по Харкову — ракети типу "Іскандер-М", повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Кількість людей, які постраждали внаслідок влучання РФ по Шевченківському району 2 січня, збільшилася 4 січня: 23-річна дівчина звернулася до медиків з акубаротравмою, повідомили у пресслужбі облпрокуратури.

140 житлових будинків пошкоджені внаслідок російських обстрілів міста з 29 грудня по 3 січня. Житлові будинки пошкоджені в Київському, Шевченківському, Основ'янському, Холодногірському та Слобідському районах, повідомили у міськраді.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок