"Можливо, цю ракету надала Північна Корея". Слідчі встановлюють виробника ракет, якими РФ обстріляла Харків 2 січня

"Можливо, цю ракету надала Північна Корея". Слідчі встановлюють виробника ракет, якими РФ обстріляла Харків 2 січня

Харків, ракети, прокуратура
Уламок ракети на місці удару РФ, Харків, 2 січня 2024 року. Фото: Олександра Новосел / Суспільне Харків

Слідчі та експерти завершили додатковий огляд уламків ракет, якими Росія завдала ударів по Харкову 2 січня. Висновки мають передати для судової вибухотехнічної та військової експертиз.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розповів речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко.

"Виявили, що деякі порядкові номери, абревіатури та позначки за допомогою приладів звідти видалили. Можливо, за допомогою болгарки чи інших інструментів. Ймовірно, що хтось хотів приховати сліди саме країни-виробника ракети. Можливо, це ракети, які Росії надала Північна Корея, оскільки у них тісна взаємодія і щодо озброєння, і щодо технологій. Можливо, це результат їхньої співпраці", — розповів Дмитро Чубенко.

Харків 2 січня
Наслідки ударів РФ по Харкову, 2 січня 2024 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

За його даними, після обстрілу 2 січня експерти не змогли назвати модель ракет.

"Після детального огляду стало зрозуміло, що це не звичайна ракета, яку використовували росіяни, коли, зокрема, обстрілювали Харків. Там були інші внутрішні та зовнішні частини, ця ракета більша за діаметром, ніж "Іскандер". Тобто, ця ракета візуально схожа, і також за деякими деталями, але певні частини відрізняються. Тобто, там була інша обмотка внутрішніх кабелів, трохи інше технічне наповнення. Тому і виникло розуміння, що це може бути ракета іншої країни-виробника", — пояснює Чубенко.

Харків 2 січня
Огляд на місці удару РФ, Харків, 2 січня 2024 року. Фото: Олександра Новосел / Суспільне Харків

За його словами, до фахівців Інституту судових експертиз передадуть звіти з огляду, там проведуть комплексну вибухотехнічну та військову експертизу. Вона має встановити тип ракет. Також залучали фахівців з військового університету Повітряних сил ім. Кожедуба для огляду та інших силовиків.

"Не виключаємо співпрацю з іншими органами та міжнародними організаціями, які зможуть допомогти встановити і надати якусь додаткову інформацію для слідства, щоб мати максимальну інформацію для майбутнього трибуналу", — додав речник прокуратури області.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок