Ніколи не відчувала себе росіянкою й зробила татуювання, що вільна. Історія мігрантки з Кропивницького

Ніколи не відчувала себе росіянкою й зробила татуювання, що вільна. Історія мігрантки з Кропивницького

Ексклюзивно

26-річну Аліну Наумову з Кропивницького з 18 років вважали нелегальною мігранткою. Нині, маючи посвідку на проживання, вона мріє про українське громадянство й зробила татуювання, що вільна й незламна, як Україна.

18 грудня, починаючи з 2000 року, відзначають Міжнародний день мігранта.

Посвідку на проживання в Україні отримала у листопаді 2023 року, розповіла Суспільному Аліна Наумова.

"Намагалась отримати раніше, але не вдавалося протягом десяти років".

Вона – громадянка РФ, народилась та виросла в Одеській області. З її слів, свідоцтво про народження мала українське, а до 2019 року в Україні була без документів на право проживання.

"Коли мені виповнилося 16 років, я пішла, як усі діти, до паспортного столу зі своїми документами, зі свідоцтвом і маминими документами. Але мені сказали, що я не можу отримати документи, бо мама є громадянкою Росії".

Зі слів Аліни, з 18 років вважалась нелегальним мігрантом. У 2019 році на чотири місяці виїжджала в Росію, щоб отримати паспорт. Він потрібен для отримання посвідки на проживання в Україні. Нині, маючи її, може користуватися тими ж правами, що і українці, крім виборчого права.

"Я дуже хотіла цю посвідку. Для мене вона дуже велике значення має. Я можу офіційно працювати, офіційно отримувати допомогу за інвалідністю, моя донька ростиме у повноцінній українській сім’ї. Я навіть зробила собі татуювання, що я дійсно вільна та незламна, тому що я себе відчуваю українкою, а Україна теж вільна та незламна".
Татуювання вільна Кроп
Татуювання Аліни Наумової. Фото: Суспільне Кропивницький

Тату Аліни Наумової Кроп
Татуювання Аліни Наумової. Фото: Суспільне Кропивницький

Мрія Аліни Наумової – отримати громадянство України.

"Я і є українка, я ніколи себе не відчувала росіянкою. Те, що моя мати – громадянка Росії, – такі обставини. Звичайно, буду отримувати громадянство України, ми з чоловіком 23 грудня будемо розписуватися".

Нині жінка перебуває у цивільному шлюбі. Через два роки офіційного матиме право подати документи на отримання громадянства України.

Аліна Нумова з донькою
Аліна Нумова з донькою. Фото: Суспільне Кропивницький

Скільки мігрантів на Кіровоградщині

Аліна Наумова – одна з понад 6,5 тисяч мігрантів, які перебувають на обліку державної міграційної служби Кіровоградщини, сказала заступниця начальника відділу у справах осіб без громадянства Тетяна Кобелева.

"Мігрант – це особа, яка свідомо, за власною згодою, перетинає кордон. Вони можуть перетинати як державні кордони, так і кордони адміністративно-територіальних одиниць. Другі – це внутрішні мігранти".

За даними Тетяни Кобелевої, 667 з 6858 мігрантів на Кіровоградщині мають посвідки на тимчасове проживання. Більшість із них – студенти. Інші мають посвідки на постійне проживання.

"З 6191 мігранта, які документовані посвідкою на постійне проживання, 3206 – громадяни РФ. Дуже великий зв’язок саме родинний: батьки, діти, чоловіки. Що стосується посвідок на тимчасове проживання, то на обліку перебуває 35 осіб, на 24 лютого 2022 року їх було 71".

Зі слів заступниці начальника відділу міграційної служби, саме через відтік студентів з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зменшилась кількість мігрантів.

"На початок повномасштабної війни на обліку перебували 819 студентів, то зараз це усього 265. Багато студентів перейшли на онлайн-навчання".

На початок