Як безпечно встановити ялинку вдома до новорічних свят. Поради рятувальників Кіровоградщини

Як безпечно встановити ялинку вдома до новорічних свят. Поради рятувальників Кіровоградщини

Як безпечно встановити ялинку вдома до новорічних свят. Поради рятувальників Кіровоградщини
. Ілюстративне фото: Unsplash

Облаштовувати ялинку до різдвяно-новорічних свят у житлових помешканнях необхідно з дотриманням правил пожежної безпеки. Зокрема, потрібно стежити за справністю гірлянд, які на них вішають, та не розміщувати дерево поблизу евакуаційних виходів.

Це інформація від начальника відділу інформації та комунікації з громадськістю управління ДСНС Кіровоградщини Віталія Бобіти.

Ставити ялинку потрібно на стійкій основі. Не варто облаштовувати її у проходах, біля виходів, звідки, за потреби, можуть евакуюватися люди. Рятувальники радять прикрашати дерево лише сертифікованими електричними гірляндами. Під’єднуючи їх до електромережі, обов’язково треба перевірити справність подовжувачів, кабелів та розеток. При виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння) її треба негайно вимкнути.

Обираючи новорічну гірлянду, варто уважно вивчити маркування та інструкцію. Ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холод, може луснути, у негерметичні лампочки потрапить волога, у результаті – замикання дротів. Ілюмінацію для вулиці не можна використовувати у закритому приміщенні. Вона може виділяти небезпечні випари.

Не прикрашайте ялинки іграшками, виготовленими з легкозаймистих матеріалів — паперу, вати, тканини чи марлі. Не використовуйте у якості прикрас свічки та інші джерела відкритого вогню.

Якщо сталося займання ялинки, то треба покласти дерево на підлогу та накрити його вологою тканиною. Штучну ялинку варто гасити лише вогнегасником. На початковому етапі ліквідувати загорання у приміщенні можна за допомогою вогнегасника від двох до п'яти кілограмів. Заливати водою штучну ялинку не варто, оскільки під час її горіння виділятимуться токсичні речовини

За інформацією Віталія Бобіти, у Кіровоградській області за останні три роки під час новорічно-різдвяних свят трапилась одна пожежа. 1 січня 2021 року виникло займання через використання салютів.

На початок