12 речей, яких варто навчитись у Новому році, аби стати кращими та щасливішими

12 речей, яких варто навчитись у Новому році, аби стати кращими та щасливішими

12 речей, яких варто навчитись у Новому році, аби стати кращими та щасливішими
.

У перерві між урочистим відкорковуванням шампанського, поздоровленням близьких і обміном подарунками є час для того, щоб скласти плани на 2020. Новий рік — це як міжнародний понеділок, з якого всі люди вкотре спробують почати життя з чистого листа й позбутися шкідливих звичок.

Ваші дії повинні бути спрямовані на досягнення власних цілей. Зокрема вам знадобиться здобути нові навички та подолати старі страхи. Тому, орієнтуючись на сучасні тренди і ритм суспільства, ми склали список з 12 речей, яких варто навчитися в наступному році, аби стати краще та щасливіше.

Почати вести щоденник і опанувати тайм-менеджмент

Як усе встигати? Де брати час та енергію? Без навичок тайм-менеджменту й хорошого щоденника не обійтись. Можете ділитися з блокнотом не лише робочими справами, а й особистими проблемами. Автори онлайн-ресурсу про психічне здоров'я Psych Central стверджують, що ведення особистого щоденника допоможе вам:

  • зрозуміти себе, свої думки та емоції;
  • позбутися стресу;
  • знайти спільну мову з оточуючими;
  • більш ефективно розв’язувати проблеми.

Слухати подкасти

На заході подкасти — вже звична річ. В Україні онлайн епоха авторських аудіопередач тільки набирає обертів, але це найкращий час, щоб почати їх слухати. Вибір великий: навчання мовам, історична хроніка, лекції з культури, роздуми відомих людей, бесіди з яскравими персонажами і тонни цікавого контенту.

Займатися дихальними вправами, йогою чи медитацією

Причин, щоб почати займатися однією з перерахованих практик, багато. Дихальні вправи допомагають заспокоїтися, розслабитися та сконцентруватися. Медитації знижують рівень тривожності й розвивають усвідомленість. Дослідження вчених із Каліфорнійського Університету в Сан-Дієго доводять, що йога особливо корисна людям із хворою спиною. Також вона позитивно впливає на стан серцево-судинної системи.

Частіше ходити в кінотеатр на українські фільми та читати українські книжки

За останні кілька років наш кінематограф пережив творчий Ренесанс і готовий знайомитися з новим глядачем. З кожним роком все більше вітчизняних фільмів з'являються на великому екрані, але головне, що при цьому зростає їхня якість.

Навіть якщо ви — з числа скептиків, радимо дати українському кіно шанс. Історичні драми, військові бойовики, абсурдні комедії та навіть мюзикли — все це ми вже навчилися знімати. Крім хіба що фільмів жахів — над цим ще працювати і працювати.

З літературою схожа ситуація. Якщо вас ще лякають привиди шкільної вчительки укрліту, яка назавжди відбила бажання читати Сковороду або Котляревського, знайдіть час познайомитися з сучасними авторами. Містика Любка Дереша, «наше все» Сергій Жадан, Юрко Іздрик, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Макс Кідрук і багато інших.

Читайте також: "Чого нас вчить і що показує сучасне українське кіно"

Менше користуватися соціальними мережами

Вони допомагають нам залишатися на зв'язку з друзями, родичами, колегами, блогерами та просто знайомими. Ліміт розумного використання кожен визначає для себе особисто. Але якщо ловите себе на оновленні стрічок соцмереж щоразу, як берете до рук телефон, то в наступному році менше зловживайте цією звичкою.

Експеримент, проведений в Університеті Копенгагена, показав, що багато людей страждають від “фейсбучної заздрості”. Варто влаштувати тижневий діджитал-детокс, перерву в користуванні соцмережею, аби відчути себе більш щасливими й задоволеними життям.

Стати свідомішими і розвивати критичне мислення

Усвідомленість — це чітке сприйняття своєї особистості, сильних та слабких сторін. Уміння відверто дати оцінку власним діям, думкам або поглядам допоможуть вам уникнути нових помилок. А розвинена навичка критичного мислення навчить відрізняти нав'язані переконання від власних, та приймати зважені рішення.

Читайте також: "6 звичок, які допоможуть отримати підвищення у Новому році"

Здавати пластик на переробку

Пластик. Частина повсякденного життя людини та причина стрімкого забруднення навколишнього середовища.

При чинних темпах його виробництва і швидкості розкладання у ґрунті (поліетиленові пакети розкладаються близько 100 років, вироби з поліпропілену та інших видів харчового і нехарчового пластика — 500 років), Земля покриється пластиком ще до того, як перші пластикові предмети почнуть розкладатися.

Почати переробляти пластик не так складно, як може здатися. Міністерство екології та природних ресурсів України запустило у 2016 році інтерактивну мапу, на якій позначені пункти прийому вторсировини. Це не викликає зайвих незручностей, ви швидко призвичаїтеся, але при цьому зробите велику послугу дітям, онукам і природі.

Більше піклуватися про себе

До 2020 року хронічні захворювання стануть причиною майже 75% всіх смертей у світі. Зокрема й через небажання людей звертатися до лікарів. Самолікування може бути шкідливим, тому в наступному році почніть приділяти здоров’ю більше уваги. Не забувайте проходити медичні обстеження, пам’ятайте про календар щеплень і заведіть сімейного лікаря.

Читайте також: "Гуглите симптоми і ставите собі діагноз в інтернеті? Вітаємо, у вас кіберхондрія!"

Почати відкладати заощадження та вести особистий бюджет

Якщо ви вже вийшли з віку, коли ще не заробляють, а просять гроші у батьків, то саме час почати відкладати заощадження. Почніть із ведення особистого бюджету: дохід, витрати, список непотрібних покупок. Визначте суму, яку реально відкладати раз на місяць, а тоді подумайте, що з нею робити.

Можна завести депозит у банку, вкластися в людський капітал — витрати на освіту й освоєння навичок, які пізніше можуть принести людині прибуток — або освоїти інвестування. Для цього є цілий рік, а наша рубрика “Економіка” постарається вам допомогти.

Уникати токсичних людей

Токсичний (toxic) – “слово 2018 року” за версією Оксфордського словника. Цим словом визначали токсичну атмосферу в робочому колективі, його вживали для опису насильницьких відносин між партнерами. Ясна річ, що токсичних людей варто уникати та намагатися не пускати їх в особисте коло спілкування. Користувачі Reddit склали 8 головних ознак, за якими можна визначити токсичних людей.

  • Ви відчуваєте емоційну виснаженість після зустрічі з ними.
  • Вони намагаються залякати вас, щоб домогтися свого.
  • Вони намагаються контролювати вас, викликаючи почуття провини.
  • Вони ревниві та заздрісні.
  • Вони не приймають відмови і слова “ні”.
  • У будь-якій ситуації вони вважають себе жертвою і не визнають помилок.
  • Вони не поважають особисті кордони та думку інших.
  • Вони захоплені собою і звертаються до вас, тільки коли щось знадобиться.
Читайте також: "Як усе на світі стало токсичним і що з цим робити"

Більше подорожувати та краще пізнати рідну країну

За прогнозами Всесвітньої туристської організації, до 2030 року кількість туристів досягне позначки в 1,8 мільярда осіб.

Подорожі змінюють людину фізично і психологічно. Користь для здоров'я величезна, а з появою безвізу та лоукостерів більше українців змогли дозволити собі вирушати за кордон. Щоб заощадити і відійти від звичних маршрутів, можна їхати не найбільш туристичними напрямками чи обирати для поїздки незвичайний сезон.

Подорожі знімають стрес, відволікають від побутової рутини, спонукають вивчати мови, роблять вас цікавішим співрозмовником. Плюс можливість подорожувати за кордон — це чудовий привід почати більше цікавитися рідною країною. І зрозуміти, наскільки вона багата історією, природою, красою та легендами.

Читайте також: "Томос, чорт, дематюкація: словник нових українських термінів 2019"

Відмовитися від шкідливих звичок і прищепити нові, корисні

Людському мозку легше йти давно знайомим шляхом. Що довше ви дотримуєтеся шкідливої звички, то “ширшою” стає магістраль для пересування нейронів. Тому не завжди легко відмовитися від улюбленої кави або цигарки після обіду.

Але замінити старі шкідливі звички на нові корисні — реально. Якщо ви твердо вирішили змінити життя на краще, усе вдасться. Із часом ви помітите, наскільки приємніше виходити на ранкову пробіжку, ніж палити на холодному балконі в домашніх капцях.

Читайте також: "Гуглите симптоми і ставите собі діагноз в інтернеті? Вітаємо, у вас кіберхондрія!"
На початок