"Треба багато зусиль і взаємопідтримка". Яка допомога для сімей військовополонених й зниклих безвісти на Кіровоградщині

"Треба багато зусиль і взаємопідтримка". Яка допомога для сімей військовополонених й зниклих безвісти на Кіровоградщині

Для того, щоб повернути рідного з полону, потрібно об’єднати багато зусиль та взаємодопомога. Про це розповіла мама військовополоненого з Кіровоградської області Валентина Непоменко. Її син, який служив у 57-й бригаді, в полоні з минулого року. Вона створила громадську організацію, щоб допомогти тим людям, чиї сини, діти й чоловіки — військовополонені або ж зникли безвісти.

"Мамо, а що ти зробила, щоб мене повернути?"

Андрій потрапив у полон 22 квітня 2022 року біля селища Новотошківське на Луганщині, розповіла Валентина Непоменко.

"Три місяці я його оплакувала, бо мені командири й побратими сказали, що він загинув. Лупила артилерія, і повітря, і танки. Це був жах. Я тоді думала, що я не встану після того, але через три місяці вийшло відео на російському каналі. Його інтерв’ю. У мене життя пішло в інший бік".
Валентина Непоменко з фотографією свого сина
Валентина Непоменко з фотографією свого сина. Фото: Суспільне Кропивницький

На думку Валентини Непоменко, родинам військових, які зникли безвісти або перебувають у полоні, важливо гуртуватись. Торік у вересні жінка створила громадську організацію. Назва її — "Сім’ї на захист воїнів 34 батальйону 57 бригади". Нині там офіційно 40 учасників.

"Я думаю, влада не забуде про наших хлопців. Але ж ми теж скласти руки не можемо. Прийде син з полону і скаже: "Мама, а що ти робила, щоб мене повернути?". Оббиваємо всі пороги — Київ, усі установи. Червоний Хрест організовує зустрічі з представниками, які з Росією спілкуються, і з Україною. Будемо просити, щоб нам допомагали".

Рідні військових, які зникли безвісти або перебувають у полоні, потребують більшої підтримки від держави, говорить жінка. Це стосується і надання правового статусу.

"Не всі його отримують, тому що це бюрократія. Усе затягується. Як документи здаємо, то як не тих документів немає, так тих. Є посвідчення сіре, є чорне. Одне видає ТЦК, друге — ЦНАП. В основному треба мамам безплатний проїзд. Тому що є така ситуація, що дружина і діти безвісти зниклого отримують виплати, а мама цієї людини нічого. То хоча б мамам ці посвідчення. Дітям треба у школу безкоштовне харчування".
Валентина Непоменко створила громадську організацію "Сім’ї на захист воїнів 34 батальйону 57-ї бригади"
Валентина Непоменко створила громадську організацію "Сім’ї на захист воїнів 34 батальйону 57-ї бригади". Фото: Суспільне Кропивницький

Як фундація "Мрія" допомагає родинам загиблих військових, зниклих безвісти та які перебувають у полоні

Фундацію "Мрія" заснувала Юлія Паєвська, більш відома як Тайра. Вона відома в Україні парамедикиня й волонтерка. Сама була в полоні. На Кіровоградщині допомагають 300 родинам, розповіла керівниця в Кропивницькому Марина Юденко.

"Це різні напрямки — гуманітарна, психологічна, юридична й освітня допомога. Дітям, які йдуть в перший клас, незалежно від території, ми забезпечили рюкзаки з повною комплектацією. Фундація "Мрія" співпрацює з центром захисту прав людини Денісової. З листопада у нас працює юрист цього центру, який знаходиться тут у нас".

Що з отриманням статусу УБД в Україні

Для того, щоб родини швидше могли отримати пільги, вносять зміни до законодавства, сказав начальник відділу надання статусів міністерства у справах ветеранів Руслан Приходько. 7 листопада Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9141, який спрощує надання статусу учасника бойових дій.

"Президент його підписав, й на сьогодні прем’єр-міністр надав доручення міністерству у справах ветеранів до 8 січня розробити всі порядки. Це дасть нам можливість набагато спростити усі процедурні механізми отримання статусів. Це стосується й учасника бойових дій, і членів родин загиблих захисників і захисниць".

Як в Україні й Кіровоградській області працює управління зі зниклих безвісти МВС

Управління зі зниклих безвісти міністерства внутрішніх справ допомагає родинам координувати пошук військовополонених. Тетяна Бородіна — його представниця на Кіровоградщині. За її словами, на місяць звертаються щонайменше сто людей. Вона розповіла, як діяти рідним, якщо не можуть зв'язатися з бійцем.

"Спочатку людина звертається у ТЦК (територіальний центр комплектування), якщо є затримка у спілкуванні з рідною людиною. Або ТЦК саме виходить на людину і надає сповіщення родині, що їхній син, чоловік, брат, зник безвісти. З цим сповіщенням вони йдуть до поліції. Там пишуть заяву про вчинення кримінального злочину, тому що зникла людина — це кримінал. І Нацполіція видає витяг з ЄРДР, Єдиного реєстру зниклих безвісти. Далі потрібно телефонувати в НІБ, Національне інформаційне бюро за номером 16-48. Тільки підтвердження дає право нашій стороні вносити цю людину у список на обмін полонених і вимагати повернення цієї людини. Також потрібно звертатися в Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Гаряча лінія – 0800 200 202. Там відкривають окремий кабінет для цієї людини, куди вносяться всі дані про рідного. Зараз також працює гаряча лінія Уповноваженого зі зниклих безвісти при МВС України — 0800 103 3332".

У Кропивницькому представництво управління зі зниклих безвісти працює на вулиці Велика Перспективна, 1.

Контактні номери телефонів: 066 321 02 72 та 096 96 72 603.

На початок