У колекції Кіровоградського краєзнавчого музею вперше з’явився старовинний чоловічий перстень

У колекції Кіровоградського краєзнавчого музею вперше з’явився старовинний чоловічий перстень

У колекції Кіровоградського обласного краєзнавчого музею з’явився перстень-печатка 17-18 століття. Це перша чоловіча прикраса в музейних фондах. Її знайшли у контрабандистів закарпатські митники.

Зі слів заступника директора музею Павла Рибалка, перстень був у поштовому відправленні з території Кіровоградщини до однієї з країн Європи. Суд ухвалив рішення про конфіскацію персня у контрабандистів, і його передали на зберігання в Кіровоградський обласний краєзнавчий музей як об'єкт культурної спадщини.

"Це рішення ухвалили насамперед виходячи з того, що цей предмет в поштовому відправленні лежав саме з території Кіровоградської області. І якщо так регіонально розглядати, то ми можемо відносити його як знахідку на теренах Олександрійського району, хоча рішення суду вказує на те, що це може локалізуватися на території колишнього Онуфріївського району", — розповів Павло Рибалко.

За його словами, історію персня ще потрібно вивчати. Він з бронзи, і водночас видно сліди посріблення. На персні було два зображення.

"Попереднє зображення — птаха, орла. І як військовий трофей він, можливо, потрапив в інші руки, і це зображення було перебите. А друге зображення більше підходить до лебедя, гусака чи пелікана".

На персні зображені птахи
На персні зображені птахи. Фото: Суспільне Кропивницький

За інформацією історика, перстень використовували не лише як прикрасу, а і як печатку для пломбування листів, дверей, скриньок. Відвідувачі зможуть побачити його після перемоги, коли відновлять виставку експонатів 15-19 століть.

На початок