В Україні хочуть заборонити призначати ліки за вигоду від виробника. Що думають на Кіровоградщині

В Україні хочуть заборонити призначати ліки за вигоду від виробника. Що думають на Кіровоградщині

Не призначати ліки, керуючись вигодою від виробника. Заборонити прояви такої співпраці хоче уряд. 24 листопада він підтримав законопроєкт, згідно з яким медики та аптекарі не матимуть права одержувати гроші або іншу вигоду за призначення ліків конкретного виробника. Нині за просування своєї продукції виробники чи представники фармацевтичних компаній роздають сувенірну продукцію, подарунки чи премії.

Законопроєкт розробили у міністерстві охорони здоров’я. Зробили це через зафіксовані факти отримання лікарями та фармацевтами вигоди від фармкомпаній, сказав перший заступник міністра Сергій Дубров.

"Лікар може отримувати від фармацевтичних виробників чи то матеріальні заохочення, чи якісь сувеніри та подарунки. Це може бути напряму чи опосередковано. І тому ми посилюємо законодавство щодо обмеження таких впливів. Поодинокі випадки зустрічаються. Ми їх виявляємо. У деяких випадках залучаємо правоохоронні органи. Статистики немає".

Ще одне положення — фармацевти не мають приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною. За словами керівниці мережі аптек Жанни Стручковської, вартість ліків залежить від виробника.

"Виробником ліків може бути Німеччина, Швейцарія, Україна та Індія. Людина вибирає залежно від фінансових можливостей та вподобань, бо одна людина хоче препарат тільки закордонного виробництва, інша — український препарат. Різниця у вартості може коливатися від 20 до 40 гривень".

В Україні люди можуть деякі препарати купити дешевше або отримати безоплатно за програмою "Доступні ліки" (це коли держава відшкодовує їх вартість). Перелік налічує 411 одиниць. З них 139 лікарі можуть виписати безкоштовно. Це ліки для серцево-судинної системи, хворих з цукровим діабетом. За словами першого заступника міністра, якщо лікар призначив певний препарат, до прикладу, іноземного виробництва, а пацієнт просить замінити його безплатним аналогом, то про це потрібно вказати в медичній документації.

"Що у лікувальному закладі наявний такий-то препарат або медичний виріб, але я (пацієнт — ред.), усвідомлюючи, що можу отримати безкоштовно від держави, наполягаю, щоб мені призначили саме такий препарат. Я розумію, сам готовий оплатити вартість цього препарату чи виробу. Це, звісно, зніме відповідальність з лікаря, у тому числі кримінальну".

Також у законопроєкті йдеться про заборону використовувати для призначення ліків бланки фармкомпаній, які містять рекламу.

За даними першого заступника міністра охорони здоров’я, законопроєкт у першому читанні Верховна Рада має розглянути до кінця року.

Сімейна лікарка Олена Баранова називає законопроєкт неоднозначним. На її думку, лікарі можуть рекомендувати ліки конкретного виробника через їх перевірену ефективність.

"Якщо є препарат конкретної якоїсь фірми, я не бачу у цьому ніякого злочину зі свого боку (що його призначати — ред.), тому що я давно працюю. Ви знаєте, не всі препарати працюють однаково. У якоїсь фірми кращі технологічні можливості, більше очищення. Для кожної людини треба підібрати індивідуально — те, що їй потрібно".

Журналісти поспілкувалися з кропивничанкою Ларисою Баркар. Вона прийшла до сімейної лікарки з проханням призначити ліки для зниження тиску. Дізналася про законопроєкт з соціальних мереж.

"Лікар мені рекомендує, і я можу вже вибрати у зв’язку навіть із фінансовим положенням, чи дорожчі ліки, чи дешевші", — розповіла кропивничанка.

На початок