"Ми щасливчики, що змогли виїхати". Громадянин України про евакуацію із сектору Гази

"Ми щасливчики, що змогли виїхати". Громадянин України про евакуацію із сектору Гази

Ексклюзивно
КПП Рафах до Єгипту на півдні Сектору Гази
. Фото: Mohammed ABED/AFP via Getty Images.

Альсахбані Айман, народився в Палестині. В 90-х він приїхав до України, де навчався на лікаря-уролога. Тут Айман одружився, отримав громадянство, а у 2000-х повернувся із сім‘єю назад до сектору Гази, де разом із дружиною працювали у лікарні. Останні 4 місяці Айман став директором у лікарні, в прикордонному з Ізраїлем місті Бейт-Ханун.

Суспільне поспілкувалось з Айманом про гуманітарну ситуацію в регіоні, та про те як люди можуть виїхати з нього.

7 жовтня, у день нападу ХАМАС на Ізраїль у Альсахбані Аймана був вихідний день, тому, каже чоловік, самого нападу не бачив. Наступного дня він вийшов на роботу, та приймав багато поранених цивільних. У себе в прикордонній лікарні він зміг пропрацювати 3 дні, далі через руйнування інфраструктури його лікарня закрилась, а сам чоловік переїхав працювати у медзаклад у Газі.

"Я залишив свою клініку, авто, будинок. Не знаю, чи воно зруйноване, чи ні. Люди помирають на вулиці, адже швидка не може доїхати. Немає інтернету та зв‘язку. Також немає палива, електрики. Реанімація не працює, адже немає світла. Операції не проводять, а якщо проводять, то з місцевим наркозом чи без нього", — сказав Айман.

У лікарні Аль-Шифа чоловік працював 32 дні і каже, що за цей час не бачив жодного військового, а 70% пацієнтів складали поранені діти, жінки та літні люди.

За словами радника Ради національної безпеки США Джона Кірбі, саме тунелі під цією лікарнею ХАМАС використовує для приховування та підтримки своїх військових операцій. Також, за його словами в цих тунелях утримують заручників. А за даними Ізраїлю, ХАМАС облаштував свій командний центр в районі лікарні Аль-Шифа.

"Я був там весь час, але не бачив жодного (військового ХАМАСу, — ред.). Преса була в лікарні, фотографувала поранених. Якщо вони були б, то ми показали телебаченню. Були тільки мирні: діти, жінки, люди похилого віку. Навіть коли лікарі хотіли вийти, піти додому змінити речі – їх бомбили (ЦАХАЛ, — ред.)", — сказав Айман.

Оскільки Альсахбані Айман має українське громадянство, то ще у перші дні звернувся до представника України, який контактував із посольствами в Ізраїлі та Єгипті, щодо евакуації з території Гази.

"Щодня ми чекали. Завтра, післязавтра, все переносилось. І так пройшов майже місяць поки мене з дружиною та дітьми евакуювали. Я залишив матір, брата, його сім'ю. Але що робити? Ситуація важка. Ми вважаємо, що ми щасливчики", — сказав він.

Через те, що у секторі Гази відсутній зв‘язок чоловік дізнався про евакуацію напередодні вночі. Спочатку він зміг проїхати на авто, але через розбиті дороги сім'я Аймана останні 7 кілометрів до КПП “Рафах” йшла пішки. На кордоні вони чекали 2 дні, щоб потрапити на територію Єгипту. Вийти з сектору Гази він зміг 9 листопада.

"Я пам'ятаю, що був перший, хто прийшов до нашої делегації із Єгипту. У них був прапор України. Вони заспокоїли нас, сказали що ми в безпеці. Декому зробили тимчасовий паспорт. Далі ми пройшли до автобуса і нас відвезли та поселили в готель", — розповів Айман.

Впускали до території Єгипту тільки людей, які були в раніше затверджених списках. Так, за словами чоловіка, були випадки, коли діти були в списках, я їхня мати – ні.

"Вони чекали 2-3 дні, а потім їх повернули назад у сектор Гази", – згадує Айман.

Спочатку Альсахбані Аймана відвезли до Каїру, звідти 11 листопада вони прилетіли до Молдови. Нині Айман разом із дружиною та 5 дітьми переїхав до Будапешта.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

9 жовтня Ізраїль заявив про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та згодом анонсував "повну облогу" Сектора Гази.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Того ж дня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо. 12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що анклав залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

13 жовтня Армія оборони Ізраїлю закликала цивільних мешканців міста Газа евакуюватися у південному напрямку "задля власної безпеки та захисту".

27 жовтня речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 28 жовтня повідомив, що другий етап війни проти ХАМАСу розпочався напередодні ввечері.

1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони палестинського руху ХАМАС у північній частині Сектору Гази.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант 13 листопада заявив, що бойовики угруповання ХАМАС втратили контроль над Газою.

На початок