Мовний омбудсман перевірить, чи перейшли російськомовні школи на українську

Мовний омбудсман перевірить, чи перейшли російськомовні школи на українську

Мовний омбудсман перевірить, чи перейшли російськомовні школи на українську
. УНІАН

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови контролюватиме дотримання мовного законодавства, зокрема перехід російських шкіл на українську мову навчання.

Про це заявив мовний омбудсман Тарас Кремінь, інформує урядовий портал. За його словами, контролем за навчально-виховним процесом займаються місцеві органи управління освітою і МОН, а Уповноважений із захисту державної мови буде контролювати виконання мовного закону.

"Тому щодо виконання мовного законодавства стосовно можливих порушень ми, звичайно, будемо проводити відповідний моніторинг і в цьому році, і в подальшій перспективі, - сказав Кремінь.

Читайте також: Тарас Кремінь: "Насильницька популяризація мови – архаїчна категорія"

Він уточнив, що норма закону щодо штрафу за порушення мовного законодавства почне діяти через два роки.

"Сьогодні ми можемо готувати виняткого звернення до тих чи інших установ, організацій за зверненням громадян та за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах", - сказав мовний омбудсман.

Раніше Тарас Кремінь заявив, що з 1 вересня близько 200 тисяч здобувачів освіти, які раніше навчалися російською, вивчатимуть дисципліни українською мовою.

Що відомо

  • 16 січня Верховна Рада ухвалила новий Закон “Про повну загальну середню освіту”, який передбачає три моделі вивчення української мови у школах
  • 13 березня президент Володимир Зеленський підписав Закон України "Про повну загальну середню освіту" з трьома моделями вивчення української мови для національних меншин.
На початок