Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв, вулиці Параджанова та Вакуленка: у Костянтинівці обирають назви

Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв, вулиці Параджанова та Вакуленка: у Костянтинівці обирають назви

Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв, вулиці Параджанова та Вакуленка: у Костянтинівці обирають назви
Проспект Ломоносова в Костянтинівці . Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

У Костянтинівській громаді декомунізують назви більше 170-ти вулиць. Жителі запропонували понад 1700 нових варіантів. Чи будуть в Костянтинівці вулиці на честь: кінорежисера Параджанова, політичного діяча Бандери, британського волонтера Бегшоу та дитячого письменника Вакуленка вирішуватимуть містяни: голосування стартує, сьогодні, 15 листопада.

У Костянтинівській громаді Донецької області закінчили приймати пропозиції щодо перейменування вулиць. Загалом у переліку їх було сто сімдесят вісім.

Комісія опрацювала варіанти, внесла власні рекомендації, тепер люди мають обрати нові за допомогою голосування, пояснила Суспільному голова комісії з упорядкування топонімів Ольга Хоменко.

Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв: в Костянтинівці Донецької області змінять назви вулиць
Вулиця Ціолковського, Костянтинівка, Донецька область. 14 листопада 2023 рік. Фото: Андрій Резніков/Суспільне Донбас

"Усі пропозиції ми прийняли, відкинули абсурдні та ті, що повторювалися й тепер на платформі "Едем" кожен житель громади зможе взяти участь в голосуванні за вподобаний варіант. Це буде виглядати так: стара назва, до неї пропозиції, що надавали люди. Одна з них буде визначена, як пріоритетна на думку комісії. Усі варіанти мають виключно рекомендаційний характер", — підкреслила очільниця комісії.

За даними однієї з членкинь Аліни Апанасової, усього комісія розглянула 1703 пропозиції. Лише для головного проспекту міста, що носить ім'я Ломоносова, костянтинівці запропонували понад двадцять варіантів. Серед них: Бандери, Зеленського, Миру, Українських героїв, Центральна авеню, Єреванська.

Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв: в Костянтинівці Донецької області змінять назви вулиць
Агасі Барсегян — голова вірменської діаспори в Костянтинівці. Фото: Агасі Барсегян/Facebook

Агасі Барсегян, голова вірменської діаспори в Костянтинівці, також взяв участь в громадському обговоренні щодо надання нових назв вулицям, які носять імена, що пов'язані зокрема з радянським минулим. Він запропонував замінити вулицю Ціолковського на Параджанова.

"Я розчарований, мою ініціативу в комісії не підтримали. Люди необізнані про роль цієї відомої й поважної постаті для України та української культури. Я писав відкритого листа до керівництва міста, але не маю віри, що це щось змінить", — поділився Агасі.

Своє незадоволення роботою комісії висловив також голова Костянтинівського осередку краєзнавців Володимир Березін, який також входив до її складу. Нині він призупинив там свою діяльність.

У зв'язку з тим, що більшість членів Комісії поводиться безвідповідально по відношенню до Держави, рідного краю, а особливо до пам'яті загиблих Героїв, - йдеться у заяві.
Проспект Бандери, Зеленського чи Українських героїв: в Костянтинівці Донецької області змінять назви вулиць
Володимир Березін. Фото: Суспільне Донбас

Свою позицію Володимир Березін пояснив Суспільному Донбас. Каже, пропонував проспект Ломоносова назвати на честь Степана Бандери, одній з вулиць міста дати ім'я дитячого письменника Вакуленка, якого вбили російські військові в Ізюмі. Були й інші варіанти з українським контекстом, які, на його думку, саботувалися. Також він вважає, що обрані комісією назви "вирвані з контексту".

"Комісія взяла на себе невластиву їй функцію вирішувати — шанувати чи не шанувати героїв сучасної війни. Ми маємо створювати географічну мапу міста не на зараз, а на майбутнє. Не просто замінити. Потрібно підібрати не тільки влучні назви, а й врахувати запит на вшанування наших героїв, згадати видатних постатей, що поклали голову за Україну, які пов'язані з Костянтинівкою. А ще це має бути не десь — ні сіло ні впало, незрозуміло за яким принципом", — зазначає Березін.

Як розповіла директорка Костянтинівського краєзнавчого музею Ріта Карпова, яка також є членкинею комісії, пропозиції значно перевищують кількість топонімів, які визначені на перейменування. До рекомендації бралися до уваги: постаті національного рівня, видатні костянтинівці, історичні назви, топоніми рідного краю та герої сучасної історії України, підкреслила Карпова.

"Серед рекомендованих комісією назв, наприклад, є вулиці на честь учасників АТО — Сергія Ісаєва, Олександра Пономарьова. Якщо люди підтримають, будуть вулиці: Кирила Вініченка, Віталія Скакуна, Михайла Савчука — ці хлопці загинули вже під час повномасштабного вторгнення. Комісія також підтримала пропозицію щодо назви на честь Чернявського — героя "Небесної сотні" тощо. Намагалися головні вулиці називати саме на честь видатних українців", — розповіла директорка музею.

Вона також зазначила, що війна триває й уразі необхідності завжди можна ініціювати додаткове перейменування будь-якої з вулиць з нейтральною назвою.

Вулиці на честь: кінорежисера Параджанова, політичного діяча Бандери, британського волонтера Бегшоу та дитячого письменника Вакуленка у Костянтинівці будуть, якщо за них проголосують жителі громади, каже Аліна Апанасова.

"На вулицю Ціолковського було 19 пропозицій, серед них є й ім'я Параджанова, за неї можна голосувати, попри те, що комісія не визначила її як пріоритетну. Є така ж пропозиція на вулицю Самарську. Комісія також рекомендувала перейменувати вулицю Ватутіна на Вакуленка, а на честь Ендрю Бегшоу, що загинув в Костянтинівці, є дві пропозиції на перейменування — вулиці Інтернаціоналістів та Мінська", — розповіла Апанасова.

За словами Хоменко, голосування триватиме з 15 листопада до 6 грудня на платформі EDEM. У разі низької активності через те, що жителі громади розпорошені по країні, керівництво МВА може прийняти рішення продовжити цей термін чи обрати інший спосіб голосування, зазначила голова комісії.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок