За кулісами мистецтва: огляд реставраційних робіт у Миколаївському музеї

За кулісами мистецтва: огляд реставраційних робіт у Миколаївському музеї

У Миколаївському краєзнавчому музеї експонати перед представленням у виставкових залах реставрують. Музей п’ять разів потрапляв під обстріл російських військових, експозицію евакуювали. Станом на 13 листопада музейні зали знов наповнюють експонатами.

Про роботу реставраторів кореспондентам Суспільного повідомив завідувач відділу реставрації Сергій Шевченко.

За словами Сергія Шевченка, іконі, виконаній на дерев’яному щиті, двісті років. Коли її привезли мала форму дуги. Протягом півтора року ікону вирівнювали за спеціальним режимом температури та вологості. У наявності є ще одна ікона, яка потребує реставрації.

"Ви бачите наскільки вона пошкоджена. Скло розбите, це розібране. Це все було понівечене. Треба вирівнювати", — розповідає Сергій Шевченко.

реставрація
Ікона, яка потребує реставрації. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Зі слів реставратора Володимира Гаврилова, в його руках експонат де темні ділянки — це те, що реставраторам надали археологи, світлі — відтворені.

"Знайдені ось у такому вигляді. Такий пазл, з якого доводиться збирати вже цілий, завершений предмет. Це складна робота, але, як то кажуть, процес вже налагоджений", — говорить Гаврилов.

реставрація
Реставраційні експонати. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Володимир Гаврилов каже, що на думку реставраторів, в його руках відносно молоде віяло, якому 150-200 років.

"Перш за все очищення. Видалення залишків некоректних реставрацій. Потім знов треба збирати. Треба всі поламані фрагменти стикувати на основі. Ми вже готуємо слонову кістку, пластини тоненькі", — говорить Гаврилов.

реставрація
Віяло, якому 150-200 років. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Більш масштабні проєкти реставрації або реконструкції починаються з макетів. Давньогрецький корабель, подібний якому знайшли під водою археологи в районі острова Березань. Його реконструйована частина з елементами морського побуту.

"Тут ми відтворили, як перевозились амфори. Відтворили трішки помешкання для екіпажу, щоб можна було там поїсти, десь відпочити. Ну і в цілому, як кріпились весла, як кріпились вітрила", — розповідає реставратор.

реставрація
Макет частини давньогрецького корабля. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Реконструкція частини корабля тривала близько трьох місяців. Як і реставрація храмового ліхтаря.

"Звісно коли ми взялись за цю роботу, на жаль, ми не можемо його перевернути. В нас були фрагменти цього обідка. Ну, от якщо ми обійдемо з того боку, тут сам світильник має форму античного храму. Як модель, з колонами, з покрівлею", — говорить Володимир Гаврилов.

реставрація
Храмовий ліхтар. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Окрім старовинної зброї, амфор, посуду, ікон, прикрас та інших артефактів, реставратори працюють із папером.

"Відтворення утрат та склеювання розривів. Це виконується за допомогою правильних клеїв. Вони варяться самостійно. Та за допомогою правильного паперу", — розповідає Валерія Виноградова.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок