Дрони для ЗСУ. Старшокласників у громаді на Миколаївщині навчають складати безпілотники

Дрони для ЗСУ. Старшокласників у громаді на Миколаївщині навчають складати безпілотники

Дрони для ЗСУ. Старшокласників у громаді на Миколаївщині навчають складати безпілотники
Старшокласники вчаться складати безпілотники. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

В одній із громад на Миколаївщині старшокласники вчаться складати дрони для українських захисників. Сільська рада виділила 350 тисяч гривень — придбали деталі 20 FPV-квадрокоптерів.Один із напрямів аматорського авіамоделізму, в якому пілот керує моделлю, спостерігаючи зображення, що передається з камери моделі, у спеціальних відеоокулярах або на моніторі. Навчають хлопців інженери загону "Злі птахи".

Про це кореспондентам Суспільного повідомив сільський голова Леонід Мухарський.

Ініціатива виникла понад пів року тому, сільська рада підтримала і виділила 350 тисяч гривень. За словами сільського голови, справа пішла швидше, коли він зв’язався з командиром зведеного загону "Злі птахи" Іллею Шполянським. Бійці підрозділу допомогли придбати деталі для створення 20-и дронів і навчають школярів.

"З перших днів війни наша громада активно допомагає нашим військовим, які перебувають на фронті. Коли ми їм возили допомогу, ми бачили, що їм саме не вистачає дронів для того, щоб краще бити ворога", — говорить Леонід Мухарський.

Дрони для ЗСУ. Старшокласники Миколаївщини вчаться складати безпілотники
Веснянський сільський голова Леонід Мухарський. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Зі слів Леоніда Мухарського, рішення не придбати готові дрони, а саме складати їх у громаді було невипадковим. По-перше, так молодь залучається до важливої патріотичної справи й може отримати навички у сфері сучасних технологій. По-друге, деталі коштують трохи понад 11 тисяч гривень, а готовий квадрокоптер — 18 тисяч.

Дрони для ЗСУ. Старшокласники у Веснянській громаді Миколаївщини вчаться складати безпілотники
Деталі безпілотника, що складають школярі. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Інженери підрозділу Збройних Сил України "Злі птахи" Олександр Воздвиженський та Максим Олійник вчать школярів складати квадрокоптери. Для складання дронів з допомогою інструкторів хлопцям знадобилося близько двох годин, розповідає Максим Олійник.

"FPV-камікадзе, вони можуть нести вагу до півтора кілограма на відстань до 10 кілометрів досить легко. І наразі дуже велика потреба на фронтах є у цих дронах, постійно спілкуємося з бійцями, які їх використовують", — каже інженер.

Це дуже корисна ініціатива від громади, бо наразі ми бачимо, яка зараз ситуація складна з дронами й цю ситуацію можна поліпшувати такими ініціативами досить легко. Будь-яка громада може це організувати на базі своїх територій, на базі своїх учнів, які у вільний час будуть приходити, збирати, навчатися — навчатися літати на тренажерах, навчатися літати на дронах.
Дрони для ЗСУ. Старшокласники у Веснянській громаді Миколаївщини вчаться складати безпілотники
Інженер підрозділу Збройних Сил України "Злі птахи" Максим Олійник. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Станом на восьме листопада, п’ятеро старшокласників однієї зі шкіл долучилися до процесу складання безпілотників. Один з них учень 10-го класу Микола Датій.

"Зацікавило мене тим, що я вже вдома практикувався з різною електронікою, ну різне і це мені до душі припало. Та і хочеться вже допомогти, щоб швидше закінчилась війна", — каже Микола Датій.

Дрони для ЗСУ. Старшокласники Миколаївщини вчаться складати безпілотники
Учень 10 класу Микола Датій. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Леонід Мухарський розповів, що на сесії восьмого листопада сільська рада вирішила виділити ще півтора мільйона гривень на продовження закупівлі складових і створення дронів для українських захисників.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок