I'll Be There For You: чому серіал 1990-х "Друзі" став культовим

I'll Be There For You: чому серіал 1990-х "Друзі" став культовим

I'll Be There For You: чому серіал 1990-х "Друзі" став культовим
Від зіркових камео до введення модних трендів — чому серіал "Друзі" став класикою телебачення — читайте у матеріалі Суспільне Культура. Фото: NBC

29 жовтня стало відомо про смерть актора Метью Перрі, світову славу якому принесла роль Чендлера Бінга у серіалі "Друзі". Того ж дня до квартири героїв серіалу у Вест-Вілледж у Нью-Йорку фанати шоу приносили квіти на знак прощання з актором. А церковні дзвони в Брюгге на мить грали ту саму мелодію з серіалу I'll Be There For You.

"Я потрапив у шоу, коли мені було 24 роки, а закінчилося воно, коли мені було 34. Воно сформувало моє життя. І це був найкращий час у моєму житті", — сказав Перрі в одному зі своїх інтерв’ю.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає про культовий серіал 1990-х та пояснює, яку роль він відіграв для попкультури по всьому світу.

Пілотний епізод та відгуки критиків

Перша серія "Друзів" вийшла в ефір 22 вересня 1994 року на американському телеканалі NBC. Прем'єра шоу отримала змішані відгуки, оскільки багато критиків вважали, що шоу намагається бути схожим на вже відомий комедійний серіал "Сайнфелд", але не може відповідати його стандартам.

Проте серіал одразу ж став хітом, і на момент другого сезону його в середньому подивилося близько 30,8 мільйона глядачів. За одну ніч головні актори стали зірками, започаткувавши тренди, серед яких зачіска "Рейчел" та крилата фраза Джої "Як справи?", що стала однією з найуживаніших фраз для знайомства. З кожним сезоном відгуки критиків ставали все більш прихильними та позитивними, завдяки чому "Друзі" отримали шістдесят дві номінації на премію "Еммі".

Загалом серіал проіснував десять неймовірно успішних сезонів. На момент запуску мало хто з акторів та знімальної групи припускали, що шоу стане майже миттєвою сенсацією та залишить помітний слід у жанрі ситкому.

Останній епізод, який вийшов в ефір 6 травня 2004 року подивилося понад 52 мільйони американців, а незліченна кількість людей передивляється "Друзів" і нині на різноманітних стримінгових платформах.

серіал "Друзі", метью перрі
Серіал "Друзі". Фото: NBC

Яскраві персонажі та зв'язок між ними

В основі серіалу лежить історія шістьох друзів, які живуть на Мангеттені, сюжет зосереджується на важливості дружби та людських зв'язків.

Головні ролі зіграли:

  • Дженніфер Еністон (Рейчел Грін — та, що з гарним волоссям);
  • Ліза Кудров (Фібі Буффе — та, що співала пісню про смердючого кота);
  • Кортні Кокс (Моніка Геллер — та, що має таємну шафу);
  • Метт Ле Бланк (Джої Тріббіані — той, що дуже любить їжу);
  • Меттью Перрі (Чендлер Бінг — той, що кумедний);
  • Девід Швіммер (Росс Геллер — той, що полюбляє динозаврів).

Головна привабливість "Друзів" полягає у зображенні глибокої та міцної дружби. Незмінна підтримка та взаємне прийняття створюють відчуття належності й товариськості. Таке автентичне зображення дружби знаходить відгук у глядачів, нагадуючи про важливість міцних стосунків у нашому житті. Головні герої, незважаючи ні на що, підтримують одне одного, дарують любов і нескінченний сміх. Серіал підкреслює важливість надійної системи підтримки, адже друзі стають сім'єю одне для одного.

Зіркові камео та модні тренди

За десять сезонів у серіалі з'явилося чимало знаменитостей, як в епізодичних камео (наприклад Бред Пітт, Брюс Вілліс і Джулія Робертс), так і в більш довготривалих підсюжетах (Том Селлек, який зіграв коханця Моніки Річарда: його спочатку планували ввести у серіал у межах однієї серії, але хімія між акторами настільки сподобалася сценаристам, що герой Селлека затримався на довше).

Серіал "Друзі", бред пітт, дженіфер еністон
Бред Пітт та Дженіфер Еністон у серіалі "Друзі". Фото: NBC

Одним із важливих елементів попкультури серіалу є мода. Вбрання та зачіски з 90-х років повертаються в сучасні модні тенденції, тому багато образів Моніки та Рейчел стають натхненням для молодого покоління фанатів шоу.

Наприклад, у трендах TikTok можна було побачити зачіски цих героїнь. Сама Рейчел Грін була іконою моди в 1990-х, а її вбрання, включно з блейзерами, сукнями, денімом і водолазками, досі вважаються взірцем стилю.

серіал "Друзі"
Фото: NBC

Затишна атмосфера

Частина популярності "Друзів" полягає у відстеженні історії дорослішання героїв та їхнього досвіду, який дозволяв глядачам ідентифікувати себе з персонажами. Герої розбираються зі своїми кар'єрними прагненнями, коханням і складнощами дорослої дружби. Спостерігаючи за тим, як персонажі долають життєві виклики, глядачі теж відчували підтримку та орієнтири на власному шляху.

Певна річ, у серіалі помічали й нереалістичні аспекти: наприклад, можливість дозволити таку квартиру без високооплачуваної роботи (квартира Моніки належала її бабусі); ідея про те, що улюблений диванчик у закладі завжди вільний (у деяких серіях видно, що стіл був зарезервований); і той факт, що компанія проводить так багато часу в кав'ярні, коли у них є робота.

Проте мати групу друзів, які будуть з тобою в біді й в радості, — це те, що глядачі хотіли відчути на собі. Але є й інша причина, чому шоу так приваблює аудиторію. Замість того щоб співвідносити себе з персонажами, люди дивляться серіал, тому що це втеча від реальності. З 22-хвилинними епізодами, які, найімовірніше, перетворяться на години безперервного перегляду, "Друзі" — це спосіб ігнорувати стреси, спричинені реальним життям.

"Друзі": Возз'єднання

У 2021 році вийшов спецепізод до серіалу після 17 років від фіналу шоу. Назви епізодів у "Друзях" були виразно шаблонними: "Той, де Росс і Рейчел роблять перерву", "Той, що з мавпочкою". Цей шаблон дещо говорив про шоу — це був ситком, який ніколи не сприймав себе серйозно і передбачав, що глядачі швидко забудуть назви. Спецепізод традиційно дотримувався цієї тенденції і тому мав назву "Той, де вони збираються разом".

серіал "Друзі", возз’єднання
Фото: NBC

Протягом майже двогодинного спецепізоду глядачі спостерігають за тим, як шестеро виконавців і виконавець головних ролей розповідають історії на відновленому знімальному майданчику "Друзів". Актори ділилися подробицями про шоу під час більш офіційної бесіди з Джеймсом Корденом, вітали несподіваних гостей, а також читали й відтворювали культові сцени з серіалу.

Доходи від "Друзів"

За підрахунками Forbes, телевізійна комедія принесла майже 1,4 мільярда доларів прибутку з моменту дебюту "Друзів" на екранах у 1994 році. З них шість зірок "Друзів" отримали майже 816 мільйонів доларів доходу (до сплати податків), або приблизно по 136 мільйонів доларів кожен.

Вплив на попкультуру

З моменту свого виходу в 1994 році персонажі та сюжетні лінії серіалу стали частиною американського культурного лексикону, ставши основною для незліченної кількості відсилок та омажів на телебаченні, в кіно, музиці та інших медіамайданчиках.

Серіалу приписують популяризацію багатьох аспектів сучасної культури, що стосується не тільки стрижки Рейчел та футболки з написом "Джої не ділиться їжею", а також поширення концепції "друзів з перевагами" та відкриття світу кав'ярні Central Perk.

Вплив "Друзів" також можна побачити в незліченній кількості шоу, які виникли згодом та використовували подібний формат, наприклад "Новенька", "Як я зустрів вашу маму" та "Теорія великого вибуху".

Серіал породив численні спінофи, серед яких відеогра, мюзикл і кілька книг.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок