"Маю надію, це стане реальністю". 23-річна українка-рекордсменка націлилася на перемогу на Кубку світу з біг-ейру

"Маю надію, це стане реальністю". 23-річна українка-рекордсменка націлилася на перемогу на Кубку світу з біг-ейру

Ексклюзивно
"Маю надію, це стане реальністю". 23-річна українка-рекордсменка націлилася на перемогу на Кубку світу з біг-ейру
. Катерина Коцар. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар Катерини Коцар для Суспільне Спорт після фінішу у топ-5 на першому етапі сезону.

Катерина Коцар — лідерка збірної України у дисципліні фристайлу біг-ейрідисципліна фристайлу, в якій спортсмени виконують стрибки на сноуборді чи з лиж зі спеціального трампліну. У минулому сезоні Кубка світу вона першою в історії серед українок відібралася до фіналу змагань, посівши шосте місце. А після цього ще й показала найкращий результат в історії країни на чемпіонаті світу, фінішувавши п'ятою.

Цьогорічний сезон Кубка світу з біг-ейру Коцар розпочала з покращенням національного рекорду. На етапі у швейцарському Курі, який було достроково завершено через погодні умови (фінальні змагання були скасовані, результати визначалися за підсумками кваліфікації) 23-річна українка стала п'ятою, покращивши минулорічний результат на одну позицію.

Крім покращення місця, Коцар отримала найбільшу оцінку у кар'єрі на рівні Кубка світу: за першу спробу здобула 88.00 бала. Досягти такого результату українська фристайлістка змогла завдяки ускладненню програми стрибків: одним з елементів став стрибок "дабл корк 1080", який передбачає два повних сальто та один повний поворот.

Після першого етапу Кубка світу Коцар дала ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт, у якому розповіла про підготовку до нового сезону та ускладнення програми стрибків. Зокрема, спортсменка назвала амбітну мету — перший медальний фініш та перемога на рівні етапу Кубка світу з біг-ейру, розповівши про конкуренцію з лідерками у цьому виді фристайлу.

  • Про успіхи в останні сезони на Кубку світу з фристайлу

"Що ж такий успіх дає останнім часом? Я думаю, що три фактори. Перший – це робота, робота, робота. Другий – досвід, який в мене все ж таки з кожним роком все збільшується. І третій – це психологічні фактори.

За останні два роки, на жаль, життя в Україні показало, що є важливіші речі за змагання і нові трюки, тому мозок автоматично перестав нервуватись перед змаганнями, новими трюками і всім таким. Тому стало набагато легше. Також підтримка стала сильнішою до цього часу від українців".

  • Про підготовку до змагань

"Цього літа в нас тренування були в австрійському Шарніці. Там чудова спортивна база для нашого виду спорту. Напевно, переважна більшість європейських атлетів тренується саме там.

У нас пройшли деякі зміниУ попередні сезони Коцар готувалася до змагань під керівництвом тренера Станіслава Кравчука в тренерському складі. З'явився новий тренер Іван Хоменко, з ним чудово працювати, і це супер. Також під час сезону тренуватись ми будемо вже в європейських курортах. Там, де будемо змагатися, там і будемо тренуватися".

Катерина Коцар
Катерина Коцар. Фото: Ski Federation of Ukraine
  • Про можливість проводити підготовку в Україні

"В Україні можна чудово проводити літню підготовку фізично, загальну, акробатично, на батутах. А сніг - то вже зимою поговоримо, тому що поки що його немає. Я б сказала більше Буковель, тому що в Буковелі у нас будується сноупарк, траса, зокрема для чемпіонату України, який зазвичай проходить десь в кінці зимового сезону. У нас є траса з трамплінами, рейвами, тому так, Буковель".

  • Про ускладнення програми стрибків на змаганнях
"Перший крок в даблові стрибки стався в Курі. І це супер, тому що це абсолютно новий рівень для жіночого слоупстайлу в Україні. Ми до цього стрибали всі одинарні стрибки, а це вже подвійний. І так, якби відбувся фінал в Курі, я думаю, що другий дабл теж вдалось би показати, але через непогоду фінал в нас скасували і зарахували оцінки по кваліфікації. Але нічого, сезон тільки починається, тому ми ще все побачимо".
  • Про конкуренцію з лідерками світового біг-ейру

"Думаю, що останні змагання підняли мою особисту планку набагато ближче до їхнього рівня, тому що вони стрибають дабли, трошки складніші поки за мої, але, я думаю, ще сезончик, і ми до цього теж підтягнемось. Дабли – це, в принципі, якраз основа, на якій зараз базується жіночий фрістайл в світі".

  • Про зростання складності стрибків у жіночому біг-ейрі

"Зараз якраз що чоловічі, що жіночі стрибки розвиваються з колосальною швидкістю. Минулого сезону одна канадська атлетка поставила перший тріпл на біг-ейрі. Вона зробила це тільки одного разу на X GamesX Games — Всесвітні екстремальні ігри — щорічна спортивна подія, спеціалізована на екстремальних видах спорту.. Але враховуючи те, що вона вже один раз це зробила, значить вона зможе повторити це ще раз.

У хлопців теж в тому самому Бакуріані на чемпіонаті світу хлопець, один американець, поставив абсолютно новий трюк, який ще ніхто не робив. Це був дабл, але з величезною кількістю обертів навколо своєї осі. Тому так, рівень росте, але і ми ростем".

  • Про завдання на сезон
"Думаю, що завдання-мінімум — це все ж таки поставити другий дабл на сніг. Я відпрацювала його на "подушку" літом і треба тепер перенести його на сніг. А завдання максимум? Виграти Кубок світу, всі його етапи і нарешті привезти кришталевий глобус в Україну. Це мрія, але колись, маю надію, вона стане реальністю".

Хто така Катерина Коцар?

  • 23-річна українська фристайлістка, яка спеціалізується у дисциплінах біг-ейр та слоупстайл.
  • Коцар — володарка найкращих результатів в історії України у біг-ейрі: п'яте місце (Кубок світу, Кур, 2023 рік; чемпіонат світу, Бакуріані, 2023 рік).
  • На рахунку Коцар чотири подіуми етапів Кубка Європи з біг-ейру (два "золота"). Останню перемогу на етапі Кубка Європи вона здобула у лютому 2023-го у французькому Ла-Клюза.
  • Також у доробку Коцар дві перемоги на чемпіонаті України у біг-ейрі та слоупстайлі (обидві у 2021 році).

Кубок світу з біг-ейру: що відомо

  • У сезоні 2022/23 відбулося лише два етапи Кубка світу. Переможницею сезону стала француженка Тесс Леду, Катерина Коцар посіла 12-е місце.
  • Наступний етап Кубка світу з біг-ейру відбудеться у Китаї з 1 до 2 грудня.
  • Загалом у сезоні 2023/24 заплановано чотири етапи Кубка світу — після Пекіну змагання прийматиме Копер Маунтен (США, 13-16 грудня) та Тінь (Франція, 13-16 березня 2024 року).
На початок