Цифровізація колекцій. У Миколаєві презентували друкований мариністичний каталог

Цифровізація колекцій. У Миколаєві презентували друкований мариністичний каталог

Цифровізація колекцій. У Миколаєві презентували друкований мариністичний каталог
Друковані каталоги, Миколаїв, 20 жовтня 2023 року. Фото: Максим Місайлов/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві 20 жовтня презентували друкований каталог оцифрованих мариністичних творів з колекції Очаківського музею живопису, Миколаївського художнього музею та Музею суднобудування і флоту. До альбому потрапили 212 робіт із 422 оцифрованих, а також окремо випустили AR(Англійською augmented reality) — доповнена реальність-листівки, які оживляють персонажів з картин у доповненій реальності.

Про це кореспондентам Суспільного розповів менеджер з комунікацій комунальної установи "Агенція розвитку Миколаєва" Євген Гомонюк.

Для оцифровування обрали тему мариністики, бо туристичний бренд Миколаєва це "Місто на хвилі", каже Євген Гомонюк.

"Ми вважаємо, що популяризувати місто та регіон, можна не лише через якісь гастрономічні тури чи архітектуру, а через мистецькі твори. Усі знають про Лувр, що він у Парижі, або інші мистецькі твори, які асоціюються з містами. Ми хотіли, щоб та ж сама історія була з Миколаєвом, щоб люди знали місто не лише по новинній стрічці, ситуаціям в кримінальній сфері й так далі", — говорить Євген Гомонюк.

Акцент в альбомі робили на колекції Очаківського музею мариністичного живопису, експонати якого вдалося вивезти у вересні 2022 року через обстріли міста.

"Цей музей, як переміщена особа. З 212 оцифрованих робіт, які увійшли в каталог десь 85 відсотків — це саме роботи з Очаківського музею. Увага до України дослідників Східної Європи збільшується, на жаль, через війну, але вона зросла у кілька разів. І всі цікавляться, що у нас є в Україні, на скільки ми такі ж європейці й так далі. Такі проєкти налагоджують ці мости", — додає менеджер з комунікацій.

Роботи дуже різні, каже Євген. Під час оцифрування фахівці виявили додаткові художні твори.

"На реверсіЗворотня сторона однієї художньої роботи був інший етюд — незавершений, ми про це писали в соціальних мережах. А є ще другий, інший художник з колекції Миколаївського музею суднобудування і флоту, це Володимир Фірсов, один з фундаторів Миколаївської спілки художників. І от на звороті роботи, це форт який називається "Корабели", — говорить Євген Гомонюк.

Цифровізація колекцій. У Миколаєві презентували друкований мариністичний каталог
Знахідка під час оцифрування роботи Володимира Фірсова, Миколаїв, 20 жовтня 2023 року. Фото: Максим Місайлов/Суспільне Миколаїв

Директор Миколаївського художнього музею імені Верещагіна Сергій Росляков говорить, що каталогізація та цифровізація — це мобільність та доступність.

"Паперові носії у нас вже багато століть, а цифрові носії з'явилися відносно нещодавно. Це нове. Це насамперед науковий обіг, бо інколи немає можливості в людини поїхати в музей, який йому потрібен, але він може знайти інформацію в мережі. Глядач теж змінюється, він не той, що був 50 років тому. Вони потребують якихось нових вражень", — зазначає директор музею.

Цифровізація колекцій. У Миколаєві презентували друкований мариністичний каталог
Бандурист з картини Андрія Антонюка у доповненій реальності, Миколаїв, 20 жовтня 2023 року. Фото: Дмитро Ларченко/Платформа MY ART

Тираж каталогу — 250 примірників. Понад 50 відсотків книг організатори планують розіслати бібліотекам і мистецьким установам України. Іншу частину залишать музеям-учасникам та Миколаївським бібліотекам.

Проєкт "Цифрова колекція музею: Мариністика" реалізувала комунальна установа "Агенція розвитку Миколаєва" у співпраці з музеями-учасниками та Платформою MY ART за підтримки Українського культурного фонду.

Що відомо про оцифрування творів мистецтва на Миколаївщині

  • У жовтні 2020 року в Миколаївському художньому музеї імені Василя Верещагіна створили перший електронний каталог. Він містить понад 500 графічних робіт в оцифрованому вигляді.
  • У вересні 2021 року в Художньому музеї імені Верещагіна закінчили оцифрування понад 300 експонатів з фарфору. Це фігурки людей та тварин, столове приладдя, зокрема чайні пари, соусниці, вази, кошики, тарілки, блюдця.
  • З Oчаківського музею мариністичного живопису у вересні 2022 року через обстріли міста евакуювали експонати. Музейна колекція, в якій представлені картини Руфіма Судковського, Івана Айвазовського та Тетяни Яблонської, зберігається у безпечному місці.
  • 14 жовтня, стало відомо, що окрім евакуйованих картин Очаківського музею мариністичного живопису, додатково оцифрують ще понад 100 експонатів з колекцій Музею суднобудування і флоту та Миколаївського обласного художнього музею імені Верещагіна.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок