"Кожна категорія може бути медальною". Тренер збірної України з карате поділився очікуваннями від ЧС-2023

"Кожна категорія може бути медальною". Тренер збірної України з карате поділився очікуваннями від ЧС-2023

Ексклюзивно
"Кожна категорія може бути медальною". Тренер збірної України з карате поділився очікуваннями від ЧС-2023
. Аніта Серьогіна, Микола Сіраковський та Анжеліка Терлюга. Фото: пресслужба UKF

Ексклюзивний коментар Миколи Сіраковського для Суспільне Спорт.

Збірна України з карате завершує підготовку до чемпіонату світу, який відбудеться у Будапешті. Турнір розпочнеться 24 жовтня.

Чемпіонат світу з карате буде другим масштабним міжнародним турніром для "синьо-жовтих" у 2023 році. На початку сезону українські каратисти здобули два "золота" і "срібло" в одиночній сітці чемпіонату Європи та вперше в історії перемогли на Євро у чоловічому командному куміте.

На ЧС-2023 з карате Україна буде представлена командою з 22 бійців. На турнірі в Угорщині "синьо-жовті" змагатимуться у 15 категоріях.

Під час підготовки до турніру головний тренер збірної України з карате Микола Сіраковський ексклюзивно поспілкувався із Суспільне Спорт. Спеціаліст розповів про склад "синьо-жовтих" та очікування від ЧС-2023, а також оцінив нинішній рівень українських каратистів.

  • Про склад збірної України

"Наразі ми веземо команду, в якій, без перебільшення, кожна категорія може бути медальною. Україна, як на мене, є однією з провідних країн у світі карате, всі з нами рахуються, мають битися з нами на максимум, щоб проходити наших атлетів. Ми теж будемо готуватися на максимум, щоб здобути результат найвищого рівня".

  • Про очікування від ЧС-2023

"Чемпіонат світу - дуже важкий турнір, і непросто спрогнозувати, як будуть складатися ті чи інші моменти, двобої. Так, у нас є великі шанси покращити результат минулого чемпіонату світу, а минулий ЧС був найкращим в історіїНа ЧС-2021 у Дубаї Україна здобула три нагороди: Аніта Серьогіна виборола "срібло", а Галина Мельник та Катерина Крива – "бронзу". за виступом. Проте ми можемо перебити і цей турнір, і я, як головний тренер, спортсмени - готові показати класний результат. Але це спорт: буде як буде".

  • Про рівень збірної України

"[На минулому ЧС] у нас були срібні та бронзові медалі. Дівчата показали себе на висоті, але це нічого не означає: у нас і хлопці досить сильні, і вони можуть показувати високі результати. Цього року маємо "золото" чемпіонату Європи, золото Європейських ігор у вазі до 75 кг, чоловіча "стінка" вперше виграла Євро. Це все дуже конкурентні хлопці на світовому рівні. Дівчата - ще більше, у нас вони взагалі зіркова команда".

Чемпіонат світу з карате: що відомо

  • Розіграш чемпіонату світу з карате у Будапешті стане 25-м турніром в історії.
  • Склад збірної України з карате є найсильнішим, до нього увійшли всі лідери. Утім, в одній з вагових категорії (до 75 кг) відбулася зміна: Станіслава Горуну, який потрапив до заявки на командне куміте, в особистому турнірі замінить 22-річний Андрій Заплітний.
  • Україна дотепер на рівні чемпіонату світу з карате здобула сім нагород різних ґатунків: дві срібні медалі та п'ять бронзових. Перші медалі на чемпіонатах світу українські каратисти здобули у 2014 році, коли бронзовими призерами стали Станіслав Горуна та Ірина Зарецька.
На початок