PEN Ukraine зібрав пів мільйона гривень на фестиваль, який заснувала Вікторія Амеліна

PEN Ukraine зібрав пів мільйона гривень на фестиваль, який заснувала Вікторія Амеліна

PEN Ukraine зібрав пів мільйона гривень на фестиваль, який заснувала Вікторія Амеліна
. Вікторія Амеліна. Джерело: Facebook

В "Українському ПЕН"повідомили, що вдалося зібрати понад 500 тисяч гривень на продовження Нью-Йоркського літературного фестивалю, заснованого письменницею Вікторією Амеліною. Про це розповіли на вечорі пам'яті авторки у межах Львівського міжнародного BookForum.

"Найголовніше, чого б хотіла Вікторія — щоб продовжувалася її справа і тривав Нью-Йоркський літературний фестиваль. ... Це дуже важливо, що культурна спільнота робить усе можливе, щоб справа людини, яку ми всі так любили, продовжувалася", — сказала директорка PEN Ukraine Тетяна Терен.

Також у межах проєкту в Славську на Львівщині у вересні вдалося провести освітній табір New York Camp для молоді з Нью-Йорка Донецької області — про це розповіла програмна директорка Lviv BookForum Софія Челяк.

"Організація ще буде багато працювати з дітьми з цього селища, а також, я думаю, що діяльність буде розширена і з часом охопить увесь регіон. Ми побачили, наскільки дітям була важлива наша робота та як Віка змінила їхні життя та ставлення до нього. Це треба продовжувати", — додала вона.

Організатори зібрали 14 підлітків, які два роки тому брали участь у конкурсі шкільних есеїв, що його організовувала Амеліна. Для дітей влаштували кінопокази, освітні лекції та дискусії, а журналісти й письменники провели для них майстер-класи.

Про початок збору коштів на організацію фестивалю в PEN повідомили у липні 2023 року: "Підтримкою для рідних Віки у цей важкий час стане ваш внесок у головну справу, якою вона жила і яка обов’язково має продовжуватися, — Нью-Йоркський літературний фестиваль".

Через повномасштабне вторгнення фестиваль у 2022 році не відбувся у Нью-Йорку, що став прифронтовим містом, але Вікторія Амеліна працювала над багатьма іншими ініціативами в межах фестивалю, додають у PEN Ukraine.

Хто така Вікторія Амеліна

Вікторія Амеліна — письменниця та громадська діячка, членкиня PEN Ukraine та засновниця Нью-Йоркського літературного фестивалю в селищі Нью-Йорк Бахмутського району Донеччини.

Амеліна померла 3 липня в лікарні Мечникова у Дніпрі від важких поранень після удару по Краматорську 27 червня, ставши 13-ю жертвою атаки. У момент обстрілу Вікторія була в ресторані Ria Lounge у центрі міста разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

Амеліна з літа 2022-го приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, документуючи воєнні злочини росіян на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України. На Ізюмщині знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка: на "Книжковому Арсеналі 2023" презентували книжку на основі цього щоденника.

Про Нью-Йоркський фестиваль

Нью-Йоркський літературний фестиваль вперше відбувся 2–3 жовтня 2021 року. Всього туди приїхали близько 50 письменників та музикантів з різних міст України. Була й програма для дітей.

Видавництво Vivat розпродало останні 390 примірників книжки "Синдром листопаду" Амеліної, щоб зібрати кошти для Нью-Йоркського фестивалю. Книжки розібрали за 6 годин.

Також видавництво Discursus продало 130 примірників "Синдрому листопаду", що були на складі, а гроші передадуть Нью-Йоркському фестивалю.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок