Ремонт мосту на Кіровоградщині: роботи призупинили, щоб не затопило села

Ремонт мосту на Кіровоградщині: роботи призупинили, щоб не затопило села

Ремонт мосту на Кіровоградщині: роботи призупинили, щоб не затопило села
Ремонт мосту у селі Піщаний Брід. Фото: Суспільне Кропивницький

Підрядник, який виконує ремонт мосту через річку Інгулець у селі Піщаний Брід Олександрійського району Кіровоградської області, не зміг пояснити, навіщо демонтував частину металевої огорожі. Її поставили, як тимчасову, на період ремонту мосту замість старої – загорода вберігає навколишні села від підтоплення. Роботи призупинили після протесту місцевих жителів.

Міст, який ремонтують, розділяє на дві частини село Піщаний Брід. Роботи почали у 2021 році. Тоді демонтували огородження і встановили тимчасове.

Тимчасова огорожа від повені
Тимчасова огорожа мосту, частину якої демонтували. Фото: Суспільне Кропивницький

Три тижні тому староста Ізмайлівського старостинського округу Микола Сироватка побачив, що будівельники огорожу прибирають. Їх зупинили місцеві жителі. Староста каже, у громаді шість сіл, чотири з яких може підтопити через демонтаж огородження.

Заступник керівника управління житлово-комунального господарства Олександрійської міськради Геннадій Савченко погоджується з жителями громади. Каже, у зв’язку з підривом Каховської ГЕС була дуже велика течія річки Інгулець. Якщо прибрати огородження, то буде підтоплення городів, підмивання берега. Тому створили комісію, яка надала свої висновки про загрозу підтоплення у разі демонтажу огорожі в обласну адміністрацію.

Її структурний підрозділ – Агенція автомобільних доріг – є замовником ремонту мосту, виконавцем – "Мостобудівельний загін №112".

В Агенції видали припис про термінове призупинення усіх робіт, які підрядник виконував, розповіла її керівниця Євгенія Гончаренко. Також викликали підрядника для надання пояснень. Зі слів керівниці Агенції, навіщо демонтували огородження, він пояснити не зміг.

Будівельників на момент знімання сюжету на мосту не було. З начальником дільниці підприємства "Мостобудівельний загін №112" журналісти поспілкувались телефоном. Назвати своє прізвище він відмовився.

"Я не коментую це, у мене немає повноважень коментувати".

Мосту — 120 років. Місцевий житель Анатолій Клименко каже, не пам’ятає, щоб міст ремонтували капітально. "Косметичний" ремонт робили коштом сільради.

"Тут буває повінь раз у десять років. Велика вода йде, підійматися на три, на чотири метри. Навіть були такі випадки, що крига вище мосту йшла".

Староста Ізмайлівського старостинського округу Микола Сироватка
Староста Ізмайлівського старостинського округу Микола Сироватка на березі Інгульця, який підкріплений тимчасовою загородою. Фото: Суспільне Кропивницький

Вартість ремонту мосту – 69 мільйонів 169 тисяч гривень, сказала Євгенія Гончаренко. Підприємство-підрядник отримало з обласного бюджету 250 тисяч гривень. З початку повномасштабної війни роботи припинили. Продовжать після завершення війни, коли поновлять бюджетне фінансування робіт на таких інфраструктурних об’єктах.

На початок