На Хортиці водолази врятували фрагменти човнів, яким понад 300 років

На Хортиці водолази врятували фрагменти човнів, яким понад 300 років

На Хортиці водолази врятували фрагменти човнів, яким понад 300 років
Водолази ДСНС допомогли врятувати пам’ятки культурної спадщини. МВС України\Telegram

Водолази Державної служби з надзвичайних ситуацій врятували пам’ятки культурної спадщини з узбережжя острова Хортиця — 11 фрагментів човнів XVIII століття.

Про це повідомило Міністерство внутрішніх справ.

Рівень води в Дніпрі знизився внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС. Саме тому працівники Національного заповідника "Хортиця" та історики-археологи виявили на узбережжі острова 11 фрагментів човнів, яким вже виповнилося понад 300 років.

Працівники заповідника звернулися по допомогу до рятувальників, щоб транспортувати знахідку — адже відсутність транспортного під'їзду значно ускладнювала цей процес.

Фахівці ДСНС транспортували на човні пам’ятки історії до узбережжя з під’їздом та передали їх для подальших експертиз і досліджень.

Що відомо про заповідник "Хортиця"

Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, розташований трохи нижче греблі ДніпроГЕСу. Його площа становить 23,59 кв. км, довжина з північного заходу на південний схід — 12,5 км, а середня ширина — близько 2,5 км. Національний заповідник перебуває в серці промислового Запоріжжя, тож понад 100 тисяч мешканців узбережних районів міста щодня перетинають його дорогою на роботу та з роботи.

На Хортиці розташований унікальний біокомплекс, на якому зосереджені практично всі види ландшафтів півдня України: мальовничі скелі берегової лінії, мішані та соснові ліси, поля, луки, степи, озера та плавні. На острові можна знайти більше тисячі видів рослин, 104 з них — ендеміки, які трапляються лише на цій території.

На Хортиці водолази врятували фрагменти човнів, яким понад 300 років
Національний заповідник "Хортиця". Ukraїner\X

За даними представників заповідника, територію острова протягом всієї його історії практично не використовували для побутових цілей. Натомість острів вважали місцем зв'язку з надприродними силами. Цю теорію підтверджують десятки культових споруд: кам'яних закладок, кромлехів і святилищ різних епох, виявлених на Хортиці під час археологічних досліджень. Одна з останніх знахідок — унікальний комплекс періоду ямної культури з кам'яним похованням, яка датується III тис. до н. е. Його відкрила у 2015 році археологічна експедиція під керівництвом відомого українського археолога Олега Тубольцева.

Варто згадати й одне з найзагадковіших місць Хортиці – "Скіфський стан". У його північній частині розташований лапідарій — унікальний музей кам'яних скульптур, де просто неба зібрані кіммерійські, скіфські й половецькі скульптури, кам'яні хрести різних епох, шляхові та воротні стовпи, жорна та багато іншого. До того ж "Скіфський стан" — найвища точка Хортиці (майже 60 метрів над рівнем Дніпра), а три курганні насипи комплексу — ровесники пірамід у Єгипті.

Острів вважається козацькою столицею України. Саме тут розташований історико-культурний комплекс "Запорізька Січ", а також працюють Музей історії запорозького козацтва, Козацький круг, кінний театр "Запорозькі козаки" і розміщена піднята з дніпровського дна козацька чайка.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок