Через неналежний догляд у парку Кропивницького всохли дерева, які садили на честь міст-героїв

Через неналежний догляд у парку Кропивницького всохли дерева, які садили на честь міст-героїв

Через неналежний догляд у парку Кропивницького всохли дерева, які садили на честь міст-героїв
Алея на честь міст-героїв у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Всохлі саджанці дубів у кропивницькому парку Перемоги, які висадили на честь міст-героїв, помітила місцева жителька Інна Тільнова. Каже, це було два тижні тому. Окрім дубів, у парку є всохлі акації та кущі спіреї. Інна Тільнова та дендролог Євген Ткачук, який оглянув дерева, вважають, вони гинуть від неналежного догляду.

Алею на честь мiст-героїв у парку Перемога у Кропивницькому почали створювати торік. Посадили 20 дубів. Тоді Суспільному працівниця комунального підприємства "Благоустрій" Альона Ворона казала, що витратили 2640 гривень. Це гроші з міського бюджету.

"Це ті дерева, які влада садила за присутності журналістів, під камери й звітувала на сайті міської ради. Мене це обурює", — говорить Інна Тільнова.

Доглядати за деревами мають працівники підприємства "АІС-Будком". У квітні, коли в парку посадили ще десять дубів, інженерка цього підприємства Алла Чернік розповідала Суспільному, дерева до осені поливатимуть два рази на тиждень.

Як і хто нині доглядає за деревами, Суспільне протягом трьох днів намагалось дізнатися в керівника та інженерки підприємства. На телефонні дзвінки вони не відповідають. За місцем реєстрації підприємства на момент зйомки о 16:00 було зачинено. Керівник пресслужби міськради Сергій Якунін відмовився коментувати й давати пояснення, чому управління житлово-комунального господарства не надає інформації про догляд за деревами в парку.

У відповіді на запит Інні Тільновій управління житлово-комунального господарства відповіло:

"Догляд за деревами, висадженими на честь міст, звільнених з російської окупації та блокади, проводиться систематично підприємством "АІС-Будком". У 2023 році на утримання парку з міського бюджету виділили 4 мільйони 328 тисяч гривень".

Також у відповіді йдеться про те, що дуби, висаджені торік, прижились на 90%, цьогорічні — на 100%, 22 кущі спіреї не прижились через спеку.

Всохлі дерева у парку Перемоги у Кропивницькому
Всохлі дерева у парку Перемоги. Фото: Суспільне Кропивницький

Дерева, посаджені за останні два роки й раніше в парку, оглянув дендролог Євген Ткачук.

"На центральній алеї бачимо дуби червоні. Вони не рекомендовані для висадки в лісових і лісопаркових масивах. Гортензія волотиста – вона вже нежива, засохла через відсутність або недостатній полив. Відсутність адекватного, та й в принципі будь-якого поливу і коректного догляду. Фіксація дерев не відповідає якимось мінімальним вимогам — зроблені зашморги, які перешкоджають навіть току речовин у деревині. Мінімум місяців два, як деякі рослини мертві".
Дендролог Євген Ткачук оглядає дерева. Парк Перемоги у Кропивницькому
Дендролог Євген Ткачук оглядає дерева. Парк Перемоги у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Інна Тільнова каже: після розголосу в соцмережах про неналежне утримання парку, побачила зміни.

"Біля деяких дерев з’явилися лунки, і побачила чоловіка, який поливає ці дерева. Але під час розмови ми дізналися, що його лише два дні тому найняли для цього, і він поливає по одному відру під дерево".

Чоловіка, який поливав дерева, журналісти Суспільного побачили під час зйомки. Він розвозив воду в каністрах. Сказав, що набирає її з крану біля вбиральні".

На початок