Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині

Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині

Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині
Селище міського типу Антоніни, що на Хмельниччині, незабаром стане просто селищем. Фото: Суспільне Хмельницький

Селищ міського типу в Україні не буде. Ці назви та їхні статуси ліквідовують і переводять в статус село, селище чи місто — залежно, яким вимогам нового закону відповідає населений пункт, розповіла радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан. За її словами, закон ухвалений 28 серпня та набуває чинності за три місяці після офіційного опублікування. Кореспонденти Суспільне Хмельницький навідалася в селище міського типу Антоніни, щоби з’ясувати, як зміна статусу вплине на життя тамтешніх жителів.

Житель Антонін Петро Фабинюк, працівник комунального підприємства, про новий закон, який передбачає зміну статусу СМТ на місто, селище чи село, каже, не чув. Але, на його думку, змінювати статус Антонін не треба.

"Бо Антоніни — це селище міського типу. Якщо населення буде більше, як сьогодні є, то це буде місто. Але сьогодні більшість жителів Антонін мешкають в приватних садибах та мають домашнє господарство, корову, наприклад. І це робить нас більше сільськими жителями, аніж міськими. Тому ми селище міського типу", — каже чоловік.

Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині
Двоповерхівка у селищі Антоніни на Хмельниччині. Фото: Суспільне Хмельницький

Антоніни — одне із 24 селищ міського типу на Хмельниччині, яке має змінити свій статус, бо за новим законом смт більше не буде. Будуть міста, селища і села, каже директор з науки і розвитку українського інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

"Тепер такий продукт радянської епохи як селище міського типу просто щезає. Його не буде. В мене були великі такі дебати з тими, які кричали: "Вав, все, селища міського типу втрачені, їх убили!". Селища міського типу в Україні відносилися до міських поселень. Тепер вони будуть відноситися, як селища, до сільських поселень", — говорить Анатолій Ткачук.

За новим законом, у місті має мешкати не менше 10 тисяч населення, у селищі — не менше п’яти тисяч, у селі — менше п’яти тисяч жителів та садибна забудова. В Антонінах 2300 жителів та є з десяток двоповерхівок, решта — приватний сектор. За новим законом, Антоніни мали б стати селом. Анатолій Ткачук каже: показники нового закону ніяк не класифікують статус населеного пункту.

"У нашому законі, як завжди, зробили все не так, як треба. Тому що в нас завжди прив’язуються до якихось не тих показників. Для визначення статусу міста не важлива кількість населення", — каже Ткачук.

Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині
Приватна забудова у селищі Антоніни, яка тут переважає. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, в міжнародній практиці статус міста визначається щільністю населення на квадратний кілометр та централізованим водопостачанням і водовідведенням.

"В Європі є міста на 200 людей. Двісті людей, але має статус міста. Тому що вони давно були створені як місто цехів. Люди ніколи там не займалися аграрним сектором, вони займалися там послугами — ковалі, ткачі. У них є вся інфраструктура міська, і тому це місто", — говорить Ткачук.

Щодо селищ міського типу, то вони тепер можуть залишатися селищами, змінити статус на село або на місто — за ініціативи громади. Та, каже, вигідніше стати селом, бо це дає певні преференції. І наводить приклад невеличкого містечка на Черкащині, яке стало селом.

"І всі були щасливі від того, тому що статус міста їм не давав нічого, але додавав обмеження якраз по землі, по ставках земельного податку, по електриці і по субвенції на освіту. А так вони перейшли в село, і отримали кращі можливості для функціонування", — говорить Анатолій Ткачук.

Адмінреформа: що буде із селищами міського типу на Хмельниччині
Селищний голова Антонінської тергромади Анатолій Оцалюк. Фото: Суспільне Хмельницький

Антоніни з селища міського типу переходять в статус селища, каже голова селищної ради Анатолій Оцалюк. Але, за його словами, ця реформа зараз не на часі.

"У нас селище, воно було споконвіків, і сьогодні, в такий час, все це переробляти згідно цієї постанови, по кількості населення, я думаю то зовсім не на часі. У нас в громаді 34 населені пункти, центральна садиба — це Антоніни, і це взагалі був колишній район. Додасться нам і паперової роботи. В такий час є чим займатися, а не переробляти зараз документи. Та й з кадрами у нас трохи голод, і це така зайва заморока, біганина, не на часі воно зараз", — каже селищний голова.

Крім того, каже Анатолій Оцалюк, порахувати у воєнний час, скільки точно людей живе в Антонінах, не так просто: люди і до того мігрували на заробітки, а тепер тим паче.

Ніхто не рахуватиме населення, каже Анатолій Ткачук. Реформу цю проведуть тихо, і наразі вона ні на що не впливає.

"Ніякої реформи не відбулося взагалі. Це чисто технологічний закон, який визначає порядок вирішення питання адміністративно-територіального устрою. 1Відбудеться все за замовчуванням. Тобто, всі міста залишаться містами, всі селища залишаться селищами, всі селища міського типу стануть селищами. Все. А далі, якщо хтось схоче перейти з розряду село в селище чи з селища в місто, відповідно до цього закону почне процедуру", — пояснює Анатолій Ткачук.

З його слів, коли якась громада захоче змінити статус, то має почати відповідну до закону процедуру.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок