"Ми хочемо уникнути того, що ЗАЕС перетвориться на військову базу" — Гроссі

"Ми хочемо уникнути того, що ЗАЕС перетвориться на військову базу" — Гроссі

"Ми хочемо уникнути того, що ЗАЕС перетвориться на військову базу" — Гроссі
ЗАЕС. Фото Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

Голова міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що останнім часом на Запорізькій АЕС виникає чимало питань, які мають вплив на ядерну безпеку. Тому, за його словами, він має намір продовжити обговорювати ситуацію на вищому рівні:

"Багато питань, які також мають вплив на ядерну безпеку, які нам доведеться обговорювати, звичайно, з українським регулятором, але, зокрема, з керівництвом станції. Тому я сподіваюся продовжити мої дискусії з обома сторонами, можливо, незабаром на високому рівні", — заявив Гроссі під час брифінгу, передає кореспондет Суспільного
"Ми хочемо уникнути того, що ЗАЕС стане мілітаризованою або перетвориться на якусь військову базу" — Гроссі
Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії. Фото: Getty Images

Щодо присутності військових на ЗАЕС, за словами Рафаеля Гроссі, вона помітна, але не зростає:

"Тобто техніки небагато. Важливо, що в контексті п'яти основних принципів, які я виклав на засіданні Ради Безпеки ООН, немає важкої військової техніки, і це те, на що ми дивимося. Ми хочемо уникнути того, що АЕС стане мілітаризованою або перетвориться на якусь військову базу".

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

27 листопада торік президент "Енергоатому" Петро Котін заявив, що є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак 28 листопада прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.

2 грудня минулого року очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. 5 грудня речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути й мови".

12 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла під'єднати її до енергомережі.

Окрім того, безпекова ситуація на станції погіршується через зниження рівня води у Каховському водосховищі, спричинене росіянами. Нестача води у басейнах витримки ЗАЕС може призвести до розігріву палива в реакторі, і це може призвести до його розплавлення, і як наслідок — до радіаційних викидів.

22 травня внаслідок російських обстрілів вранці на Запорізькій АЕС відключилась остання високовольтна лінія передач. Згодом зовнішнє живлення від української енергосистеми вдалося відновити.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок