У російському МЗС заявили, що війська РФ не підуть із ЗАЕС

У російському МЗС заявили, що війська РФ не підуть із ЗАЕС

У російському МЗС заявили, що війська РФ не підуть із ЗАЕС
. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, 18 травня 2022 року. Фото: МЗС РФ

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути і мови". Так вона відповіла на питання про можливість передати станцію в управління МАГАТЕ і створити зону ядерної безпеки довкола ЗАЕС.

"Ні про який вивід ЗАЕС з-під російського контролю чи передачу контролю над нею якійсь «третій стороні» не може бути й мови", — заявила вона.

2 грудня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що в переговорах про зону безпеки довкола ЗАЕС "досягнуто серйозного прогресу", а відповідна угода може бути досягнута до кінця року.

Президент Енергоатому Петро Котін заявив, що спостерігаються ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. За його словами, говорити про те, що росіяни ідуть з ЗАЕС зарано, але є ознаки того, що війська РФ готуються до виходу.

Президент Франції Макрон 3 грудня заявив, що планує говорити з Путіним щодо ЗАЕС. А російське видання "Медуза", посилаючись на джерела, близькі до російського уряду і Кремля, повідомило, що влада Росії може піти на виведення військ із ЗАЕС в обмін на те, що отримає гарантії безперебійного транзиту газу і нафти українською територією.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня 2022 року вона захоплена російськими військами. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня президент Росії Володимир Путін доручив передати ЗАЕС у федеральну власність РФ. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Читайте також

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

"Ситуація небезпечна, ризики високі", — експертка з ядерної безпеки про наслідки останнього обстрілу Запорізької АЕС

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

На початок