Зайняті майже усі ліжка: як працює окреме відділення паліативної і хоспісної допомоги у Хмельницькій міській лікарні

Зайняті майже усі ліжка: як працює окреме відділення паліативної і хоспісної допомоги у Хмельницькій міській лікарні

Зайняті майже усі ліжка: як працює окреме відділення паліативної і хоспісної допомоги у Хмельницькій міській лікарні
Коридор окремого відділення паліативної і хоспісної допомоги у Хмельницькій міській лікарні, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Уже місяць на базі Хмельницької міської лікарні функціонує окреме відділення паліативної і хоспісної допомоги в кількості 50 ліжок. Потреба в таких ліжках значно виросла з 2022 року, й з огляду на сьогоднішні умови, продовжує зростати. Загалом, за рік до лікарні звертається пів тисячі пацієнтів із невиліковними хворобами.

Докладніше про надання паліативної і хоспісної допомоги у Хмельницькій міській лікарні, головні виклики та забезпечення усім необхідним в етері Українського радіо Хмельницького поспілкувалися із Зоряною Євдохович – медичною директоркою Хмельницької міської лікарні та Галиною Величко – завідувачкою відділення паліативної і хоспісної допомоги.

Пані Зоряно, з якого року у Хмельницькій міській лікарні є такі ліжка?

Спочатку ліжка паліативної і хоспісної допомоги функціонували на базі терапевтичного відділення. З 2011 року було розгорнуто п'ять ліжок в цьому відділенні. З 2022 року потреба в ліжках значно виросла і з листопада було додатково розгорнуто 20 ліжок на базі терапевтичного відділення. З серпня 2023 року в нас розгорнуто окреме відділення паліативної і хоспісної допомоги в кількості 50 ліжок.

Скільки за рік приймаєте пацієнтів?

Потреба в паліативних і хоспісних ліжках визначається з розрахунку десять ліжок на 100 000 населення. Враховуючи населення міста, яке поповнилося внутрішньо переміщеними особами і те, що ми надаємо допомогу жителям усіх населених пунктів області, об’єм допомоги зростає і тому збільшили до 50 ліжок. Загалом приймаємо до 500 пацієнтів щороку.

Пані Галино, скільки на сьогодні у відділенні внутрішньо переміщених осіб?

На сьогодні одна людина. А торік і ще на початку цього року їх було значно більше. Це було пов’язано з військовими діями, потім зі звільненням Херсону та евакуацією з затоплених територій після підриву Каховської ГЕС. Дуже багато хворих було госпіталізовано евакуйованих. Прямо з потяга іноді людей одразу доставляли до нас.

Як до вас потрапляють пацієнти? Яке і від кого має бути направлення?

До нас має бути направлення сімейного лікаря й обов’язково там має бути зазначено — паліативна допомога. Приймаємо всіх за показами паліативної допомоги.

Які це покази, в якому стані до вас звертаються люди?

Паліативна допомога надається пацієнту від моменту встановлення діагнозу невиліковного захворювання, що прогресує, медичними працівниками відповідно до їхніх спеціалізацій. Тобто, коли хворий не має можливості бути вилікуваним.

Це пацієнти, в яких лікарі інших спеціальностей, а саме онкологи, гематологи, гастроентерологи та інші, визначили цього пацієнта як паліативного. Тобто, якого вже неможливо вилікувати, і йому потрібна тільки підтримуюча терапія. І ми повинні надати таким пацієнтам допомогу як медикаментозну, так і психологічну і духовну. Щоб зменшити їхні страждання. Це пацієнти в яких є страждання. І ми повинні зробити все, аби полегшити їх стан. Це вимагає від нас дуже великих зокрема і моральних сил і багато інших складових. Їм потрібна фахова медична допомога.

Пані Зоряно, який на сьогодні штат відділення?

В нас є чотири лікарі, 14 медсестер і молодший медичний персонал. Для того, щоб працювати у цьому відділенні лікарям необхідно пройти навчання, курси з паліативної й хоспісної допомоги. Це дуже важкий підбір кадрів. Важко працювати, коли ти не можеш допомогти вилікувати пацієнта. Це допомога психологічна, соціальна, медикаментозна. В тому числі й близьким пацієнта. Це мультидисциплінарна команда, яка, не побоюсь сказати, працює на виснаження. Ми шукаємо перспективних спеціалістів, які зможуть і фізично, і психологічно працювати у цьому відділенні. Не кожен лікар, не кожна медична сестра може витримати щоденну таку рутинну роботу. Це дуже важка робота і тут працюють сильні жінки. Тільки жінки.

Пані Галино, наскільки відділення забезпечене усім необхідним?

У відділенні на сьогодні створили нормальні, комфортабельні умови, гарний ремонт. Ми переобладнали з великих маленькі палати на три ліжка. Адміністрація нам надала дуже хороші ліжка, протипролежневі матраци. До кожного ліжка під'єднаний кисень. Бо дуже багато хворих потребують кисневої терапії.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок