Однакових немає. На Кіровоградщині збирають набори для саперів на замовлення

Однакових немає. На Кіровоградщині збирають набори для саперів на замовлення

Однакових немає. На Кіровоградщині збирають набори для саперів на замовлення
В Олександрії збирають набори для саперів. Фото: Суспільне Кропивницький

В місті Олександрія Кіровоградської області збирають набори для саперів. Кожен набір для розмінування і замінування збирають на замовлення, тому однакових немає.

У приміщенні волонтерської групи "Ельф" нині збирають набори амуніції для саперів на схід України. Склад набору узгоджують заздалегідь, розповіла координатора волонтерської групи Вікторія Шапран. Перший такий набір зробили у квітні 2022 року.

В сумку вкладають дві кішки для зняття розтяжок, паракорд 30 метрів, скотч, ізоляційну стрічку, ніж, знімачі, мультитули та мітки для позначення мін. Їх виготовляють з велосипедних спиць.

"Зараз потреба в таких мітках є, їх потрібно дуже багато. Хлопці на це замовлення попросили мітки у великій кількості".
мітки для позначення мін.
Мітки для позначення мін. Фото: Суспільне Кропивницький

З квітня 2022 року зібрали понад 600 саперських наборів. Вартість кожного, в середньому, півтори тисячі гривень. Це гроші благодійників, сказала Вікторія Шапран.

"Я зареєстрований волонтер. Картки, на які ми збираємо гроші, зареєстровані в податковій інспекції. На волонтерські гроші робимо закупівлю тканини, наповнення для саперських наборів, тобто всі розхідні матеріали".

Щотижня збирають від 15 до 25 наборів для саперів.

Перший саперський набір волонтери зібрали на прохання вже загиблої підполковниці Елеонори Дідковської, яка загинула в липні 2023 року в результаті прямого попадання снаряда в командний пункт.

В Олександрії збирають набори для саперів
Щотижня збирають від 15 до 25 наборів для саперів. Фото: Суспільне Кропивницький

Винагородою за роботу є подяка бійців, говорить Вікторія Шапран.

"Ми намагаємося вкладати будь-який оберіг до сумки. Минулого липня ми відіслали на харківський напрямок саперські набори, і командир у січні вийшов на нас і каже: “А ваша мотанка мене зберігає”. Тому, навіть “дякую”, навіть ”+” — це для нас є дуже великим визнанням".

Окрім збору готових інструментів, на замовлення військових самостійно відшивають речі. У швейному ательє працює Наталія Козинець. Каже, не є професійною швачкою, вона керівниця танцювального колективу.

"Всі дівчата які тут є, вони є волонтерами з 2014 року. Шиємо плащі, саперські сумки, кавери. Треба ж якось допомагати бійцям".

На початок