У сільських відділеннях Укрпошти Кіровоградської області бракує працівників

У сільських відділеннях Укрпошти Кіровоградської області бракує працівників

У сільських відділеннях Укрпошти Кіровоградської області бракує працівників
Відділення Укрпошти у Мартоноші. Фото: Суспільне Кропивницький

У сільських відділеннях Укрпошти Кіровоградської області бракує працівників, розповіла на брифінгу директорка обласної філії Тетяна Капустіна. Через це тимчасово закриті відділення в трьох селах. Яку зарплату отримують працівники та як обслуговують жителів невеликих сіл?

Тимчасово закриті відділення Укрпошти в селах Цибулеве, Гурівка та Піщаний Брід. Робочі місця там вакантні.

"Якщо ми говоримо про маленькі населені пункти, то і чисельність жителів маленька, тому і навантаження цих працівників було дуже невелике – там працювали на 0,2-0,3 штатних одиниці. Пройшов перерахунок і оптимізація штату листонош. Всі працівники в нас працюють з найменшим навантаженням – 0,8 штатних одиниць. Ми можемо порахувати, якщо заробітна плата листонош складає 7 тисяч гривень, то яка це заробітна плата".

Там, де чисельність жителів складає до двох тисяч, обслуговують пересувні відділення. Цей проєкт запровадили у 2021 році. Нині працюють 82 таких відділення.

Через низьку зарплату у сільських відділеннях Кіровоградської області бракує працівників
Пересувне відділення Укрпошти. Фото: Суспільне Кропивницький

Пересувне відділення – це автомобіль, який рухається за визначеним маршрутом. У відділені працюють начальник, листоноша і водій, говорить Тетяна Капустіна.

Вони приїжджають, начальник відділення залишається в приміщенні колишньому нашому старому, або в якомусь іншому, яке надала місцева влада. І надає там послуги: видає посилки, приймає комунальні платежі. У цей час водій разом із листоношею рухаються по населеному пункту – доставляють пенсії та газети".

Тетяна Капустіна каже, ці відділення є прибутковими.

Основні з 40 видів послуг, які надає Укрпошта – це приймання платежів (оплата за навчання, податки, штрафи), пересилання поштових переказів, виплата пенсій та соціальних допомог безпосередньо адресату, коли листоноша доставляє готівку за адресою додому пенсіонерові.

У Кіровоградській області є 206 відділень Укрпошти. З них 22 та дільниця кур’єрської доставки розташовані в Кропивницькому, 48 відділень працюють в інших містах та селищах області, 54 сільських відділення та 82 пересувних.

На початок