У селі на Кіровоградщині ввели карантин через африканську чуму. Що роблять, аби хвороба не поширилася

У селі на Кіровоградщині ввели карантин через африканську чуму. Що роблять, аби хвороба не поширилася

У селі на Кіровоградщині ввели карантин через африканську чуму. Що роблять, аби хвороба не поширилася
На в’їзді у господарство, де захворіли свині, встановили блокпост. Фото: Суспільне Кропивницький

У селі Подорожнє Великоандрусівської громади Олександрійського району Кіровоградської області ввели карантин через африканську чуму. Причина — спалах захворювання у місцевому господарстві. Там умертвили 540 свиней. Про це розповіла Суспільному начальниця відділу ветеринарної медицини районного управління Держпродспоживслужби Марина Шинкаренко. За її словами, це перший випадок африканської чуми в Олександрійському районі з 2016 року.

Карантин у селі Подорожнє ввели до 11 жовтня

Карантин ввели на 40 днів у семикілометровій зоні від вогнища захворювання, каже Марина Шинкаренко.

"До зони захисту увійшло село Подорожнє. До зони спостереження — найближчі села. Це частина Андрусівки, Нагірного, деякі мікрорайони Світловодська. Там наглядатимуть за тваринами й проводитимуть облік поголів’я, яке є у людей".

На в’їзді у господарство біля села Подорожнє Олександрійського району встановили блокпост. Тут чергують поліцейські, рятувальники, представники Держпродспоживслужби. Знезаражують колеса машин при в’їзді й виїзді.

На воротах господарства, де захворіли свині, розмістили написи "Стоп! Африканська чума свиней", "Увага – карантин". На територію ферми пускають лише спецтехніку й людей, які беруть участь у ліквідації вогнища. Також на час карантину заборонили продаж свинини.

Для проїзду машин приготували дезінфікувальний розчин
Для проїзду машин приготували дезінфікувальний розчин. Фото: Суспільне Кропивницький

Які причини спалаху африканської чуми свиней в селі Подорожнє

Керівник приватного господарства Андрій Кукса оцінює збитки в один мільйон гривень. На його думку, хворобу на територію ферми могли занести інші тварини – пацюки, миші або птахи. За його словами, підприємство розташоване на відстані одного кілометра від села і там діє закритий режим.

Марина Шинкаренко вважає, що, навпаки, "власник підприємства не дотримався інструкцій щодо африканської чуми свиней і закритого режиму утримання свиней".

За підрахунками старости Сергія Стеценка, 40 жителів Подорожнього утримують свиней. На сьогодні немає інформації про те, що ці тварини захворіли.

Сергій Чорноног — один з тих, хто має в господарстві свиней. Їх десятеро.

"Тримаємо їх для себе. Звичайно, зараз страшно стало, що така біда пішла тут, на приватному підприємстві. Ну, вдома все слава Богу. На подвір’я ніхто чужий не заходить. Тільки жінка і я".

Ознаки африканської чуми

Андрій Кукса каже, що перші симптоми хвороби у тварин помітив 25 серпня. Усе почалося з високої температури – до 41,5 градуса. Свиней почали лікувати звичайними засобами. Їх змінювали упродовж п’яти днів. Коли це не дало ефекту, звернулися до лабораторії в Олександрії, там видали висновок про африканську чуму свиней.

Зі слів Марини Шинкаренко, окрім підвищення температури, хвора тварина також може мати виділення з носової порожнини, судоми, кропивницю, плями на шкірі. Лікування не діє. Хворі свині дуже швидко й масово гинуть.

Люди й інші тварини на африканську чуму не хворіють.

На початок