Андрій Проценко з рекордом турніру виграв змагання зі стрибків у висоту в Швейцарії

Андрій Проценко з рекордом турніру виграв змагання зі стрибків у висоту в Швейцарії

Андрій Проценко з рекордом турніру виграв змагання зі стрибків у висоту в Швейцарії
. Фото: Getty Images

Серед конкурентів українця був чинний чемпіон світу Джанмарко Тамбері.

Український стрибун у висоту Андрій Проценко здобув "золото" з рекордом турніру. Сталося це у швейцарському місті Беллінцона, де відбулися змагання Gala dei Castelli.

Проценко на легкоатлетичному турнірі у Швейцарії був єдиним представником України. У межах Gala dei Castelli Андрій проводив дев'ятий старт літнього сезону. Цим змаганням передував чемпіонат світу з легкої атлетики, де українець посів 11-е місце у секторі чоловічих стрибків у висоту.

Одним з конкурентів Проценка у боротьбі за нагороди турніру у Беллінцоні був переможець того-таки ЧС-2023 з легкої атлетики у секторі стрибків у висоту Джанмарко Тамбері. Також учасником змагань став інший італієць – Стефано Соттіле, учасник Олімпіади-2020.

Як минули змагання зі стрибків у висоту за участі Проценка?

  • Загалом учасниками змагань зі стрибків у висоту у Беллінцоні стали 11 легкоатлетів.
  • Проценко був одним з семи стрибунів, які з першої спроби взяли планку на висоті 2.15 метра, з яких стартували змагання.
  • Планка на висоті 2.20 м не підкорилася п'яти легкоатлетам, натомість решта стрибунів подолала її без помилок.
  • На висоті 2.24 метра Проценко став єдиним стрибуном, який взяв планку у першій спробі. А ось Джанмарко Тамбері здолав цю планку після двох хиб.
  • Наступну висоту (2.28 метра) жоден з легкоатлетів не взяв у жодній з трьох спроб, відтак, вирішальною стала попередня планка (2.24 м), де найуспішнішим був саме Проценко. Ба більше, українець виграв змагання у Беллінцоні, встановивши новий рекорд турніру.

Gala dei Castelli. Стрибки у висоту. Чоловіки. Топ-3

  1. Андрій Проценко (Україна) – 2.24 метра
  2. Норберт Кобельські (Польща) – 2.24 метра
  3. Стефано Соттіле (Італія) – 2.24 метра

Після "золота" на турнірі у Швейцарії Андрій Проценко відреагував на свій виступ на турнірі. Легкоатлет також розповів про найближчі змагальні плани.

"Я і взагалі думав, що цей мій останній турнір сезону. В змагальному календарі стартів більше не було, проте після перемоги розмовляв з менеджером, Жозе Прайя, і з’ясувалося, що, найімовірніше, ще буде можливість пострибати. Тому тепер будемо думати з Геннадієм Зуєвим, моїм тренером, про подальший план підготовки. Хочеться закінчити сезон на позитивній ноті й, в ідеалі, з найкращим результатом у 2023-му", – сказав Проценко після змагань.

Хто такий Андрій Проценко

  • Андрій Проценко – 35-річний український легкоатлет, що спеціалізується на стрибках у висоту.
  • В активі Проценка - шість медалей на рівні чемпіонатів світу та Європи як на відкритому повітрі, так і у приміщенні. Серед них - дві "бронзи" у 2022 році: на чемпіонатах світу та Європи.
  • Проценко – триразовий учасник Олімпійських ігор. Найкращий результат спортсмена – четверте місце у Ріо-2016.
  • Андрій виграв чотири етапи Діамантової ліги. Востаннє він тріумфував на рівні ліги влітку 2022 року, коли посів перше місце у швейцарській Лозанні.
На початок