У Миколаєві зробили документальний анімаційний фільм про зародження театру

У Миколаєві зробили документальний анімаційний фільм про зародження театру

У Миколаєві зробили документальний анімаційний фільм про зародження театру
Кадр з фільму "Театр Корифеїв у Миколаєві: з чого все починалося?", 23 серпня 2023 року.

У Миколаєві 22 серпня випустили документальний анімаційний фільм про зародження української театральної сцени у місті в умовах колоніальної політики під назвою "Театр Корифеїв у Миколаєві: з чого все починалося?".

Про це повідомили на сайті Миколаївської міської ради.

"Відео створено в межах проєкту "ПРОщо Миколаїв: деколонізація", який реалізується Платформою "MY ART" у партнерстві з "Агенцією розвитку Миколаєва" за фінансової підтримки "Zagoriy Foundation", — йдеться у повідомленні.

Менеджер з комунікацій комунальної установи "Агенція розвитку Миколаєва" Євген Гомонюк розповів кореспондентам Суспільного, що основна мета фільму — зруйнувати міф про те, що Миколаїв — проросійське місто.

"Ми хотіли в цих відео показати інший погляд на Миколаїв. Зруйнувати міф про те, що місто було завжди російським. Зробити акцент на тому, що саме у Миколаєві зароджувалися докорінні процеси у культурній сфері, пов’язані з Україною. Подивитись на якісь звичні речі під іншим ракурсом", — сказав Євген Гомонюк.

У Миколаєві зробили документальний анімаційний фільм про зародження театру
Кадр з фільму про театр Корифеїв, 23 серпня 2023 року.

Фільм підготували із використанням архівних матеріалів, а також інформації з відкритих джерел. Робота над відео зайняла два місяці, говорить Євген Гомонюк.

"Відеохроніку на сайті "Довженко-Центр" — це збірка цифрових архівів кіномистецтва України 20-30-х та інших років. Шукали такі фільми, які можна використати для теми розвитку театру. Шукали фотографії у різних джерелах: оцифровані, відскановані, фотокартки старого міста. Багато роботи було створено вручну — малювали афіші. Для цього фільму 90 відсотків різних паперових речей, які з’являються у кадрі, намальовані з нуля. Авторська анімація в імітації кінця 19-го початку 20-го століття", — розповідає Євген Гомонюк.

У Миколаєві зробили документальний анімаційний фільм про зародження театру
Миколаївський театр, в якому виступали Корифеї, 23 серпня 2023 року. Фото: кадр з фільму

За словами менеджера з комунікацій комунальної установи "Агенція розвитку Миколаєва", складним етапом є post-productionЦе етап кіновиробництва, на який припадає опрацювання відеоматеріалу після знімання фільму чи телепрограми, підготовка і виготовлення комп'ютерних об'єктів, редакція, монтаж та озвучування.

"Тобто скоротити велику тему до формату короткого відео. Тема театру Корифеїв — це великий пласт історії, у тому числі про Миколу Аркаса, трошки про Просвіту. Це вмістити все було досить важко", — каже Євген Гомонюк.

Подивитися короткометражний документальний фільм "Театр Корифеїв у Миколаєві: з чого все починалося?" можна тут.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок