Навчання під час лікування. Як працює "Школа супергероїв" у Львові

Навчання під час лікування. Як працює "Школа супергероїв" у Львові

Навчання під час лікування. Як працює "Школа супергероїв" у Львові
Уроки в "Школі супергероїв". Львівська міська рада

Різнокольоровий клас, відсутність оцінок та домашнього завдання. Єдиний недолік – освітній процес відбувається у стінах лікарні, а не школи. Як діти, які змушені через хворобу перебувати тривалий час у стаціонарах, навчаються у лікарняних школах, дізнавалось Суспільне.

Що таке "Школа супергероїв"

Для того, щоб діти, які тривалий час лікуються у медзакладі, могли навчатися та не пропускати шкільну програму у Львівській дитячій лікарні Святого Миколая працює "Школа супергероїв". У пілотному варіанті школа запрацювала ще 14 лютого, а повноцінно – з 30 травня цього року. За цей час, за словами керівника освітнього центру "Школа супергероїв" Андрія Тищенка, провели 3 500 уроків для 667 учнів різного віку.

Загалом в Україні таких освітніх центрів у лікарнях є дванадцять. Через війну кілька закрили, а в Херсоні такий центр зруйнували росіяни. У Львові ж "Школа супергероїв" планує розширюватись.

"Це нетипова школа з нетиповими уроками або репетиторство за кошт держави", – описує центр Андрій Тищенко.

Як відбувається навчальний процес

Влітку навчального процесу з уроками немає. Усе відбувається у вигляді майстер-класів, занять чи розважальних заходів. А ось з 1 вересня діти зможуть вчитись повноцінно. До нового навчального року там вже посилено готуються – розробляють навчальний план, складають розклад.

"Діти шкільного віку, які лежать у стаціонарі, неодмінно відчують свято Першого дзвоника", – каже керівник освітнього центру. Також додає, що в цей день будуть і сюрпризи, і зіркові гості.

Розповідаючи про навчальний процес, Андрій Тищенко зазначає, що у "Школі супергероїв" побутує так званий "карапузоцентризм", де вчителі та школа підлаштовуються під дітей.

"Зазвичай діти на уроки приходять згідно із розкладом у наші класи, яких є кілька на різних поверхах лікарні. Розклад уроків вивішений на дошці оголошень. Коли дитину медперсонал забирає на процедури, медогляди, перев’язки, то вчитель може чекати чи підлаштуватись під це. А коли дитина не має можливості прийти до класу, наприклад, їй не дозволяє лікар, то вчителі приходять у палату і займаються там", – говорить чоловік.

Навчання під час лікування. Як працює "Школа супергероїв" у Львові
Заняття у "Школі супергероїв". Суспільне Львів

Для роботи у кабінетах "Школи супергероїв" є всі необхідні підручники, також учні займаються на планшетах. Таких тут є 400. Ними школярі в межах навчальної програми можуть користуватись у будь-якому куточку лікарні.

На уроках дітей максимально групують по віку чи класу, щоб було легше займатись. Кількість дітей різна, інколи сягає 12-15 у класі. Спрогнозувати точно, скільки дітей прийде на урок неможливо, адже одні виписуються, а в інших — процедури.

Серед мінусів – різний рівень підготовки у дітей. Якщо, наприклад, дитина, яка лежить у лікарні півроку чи рік, суттєво відстає від навчальної програми, вчитель із нею займається відповідно до останніх пройдених тем та намагається максимально наздогнати програму. При тому, вчитель одній дитині може дати одне завдання, а другій – інше, аби процес навчання в класі не зупинявся.

Тривалість уроків у "Школі супергероїв" також різна, залежно від того, які діти в цей день на уроках. Хтось має час лише на один-два уроки, а хтось не хоче йти звідти навіть ввечері. Працює школа з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 18.30.

Стати учнем школи при лікарні може будь-яка дитина. Потрібне лише її бажання. Про можливість навчання тим, хто потрапив у лікарню, розповідають і лікарі, і вчителі. Усе навчання та відвідування повністю безкоштовне.

Навчання у "Школі супергероїв"
Навчання у "Школі супергероїв". Львівська міська рада

Дітей навчає команда педагогів

Навчають учнів у "Школі супергероїв" семеро штатних працівників, серед яких вихователь, асистент вихователя, вчитель початкових класів, асистент вчителя, психолог, методист, керівник. На час канікул з дітьми займаються саме вони. З вересня працюватимуть вчителі-предметники. Таких у школі є 15.

"Це не волонтери, а реальні вчителі, які отримують від держави заробітну плату. Це люди, які працюють у львівських школах або школах навколишніх сіл чи містечок, наприклад, є у нас вчителька із Жовкви, і паралельно навчають дітей у лікарні. У кожного свій графік і вчителі-предметники займаються дітьми з 5 до 11 класу. Йдеться про уроки української мови і літератури, фізики, хімії, біології тощо. Тобто, усіх предметів, які є у звичайних школах", – розповідає Андрій Тищенко.

Вихователька з 36-річним стажем Ірина, яка 30 років пропрацювала у дитячій лікарні Охматдит каже, що дуже любить дітей. Тому коли почула про "Школу супергероїв", відразу ж звернулась туди і з березня вже працює з дітьми.

"Тут інший стиль роботи, все швидше, драйвовіше. Важко дивитись на дітей, які хворі, травмовані, але даруючи увагу, а вони сміх і радість, розумієш, що все недаремно", – каже жінка.

Навчання під час лікування. Як працює "Школа супергероїв" у Львові
Заняття з дітьми у лікарні. Суспільне Львів

Щоб навчальний процес був максимально комфортний, вчителі співпрацюють не лише з лікарями, а й з психологами. Психологиня "Школи супергероїв" Василина працює там з червня. Заняття проводить як індивідуальні, так і групові. Усе для того, щоб хворі діти могли легше витримувати лікування, а діти з особливими освітніми потребами – легше навчались. У день Василина консультує до 10-12 діток і батьків.

Андрій Тищенко розповідає, що для заохочення після уроків чи певного етапу навчання дітям можуть видавати довідки, дипломи про успішне проходження навчання, старанність чи охайність на парті.

Довідки та дипломи для дітей
Довідки та дипломи для дітей. Суспільне Львів

У перспективі – дитині, яка тривалий час змушена провести у лікарні, але проходить навчання у "Школі супергероя", відповідно до заяв батьків, виставлятимуть оцінки за пройдені уроки, а згодом їх зможуть перенести у шкільний журнал. Наразі у Львові такої практики немає, але, як запевняє директор центру, це цілком можливо.

Як відбувається навчання при львівському Охматдиті та Західноукраїнському центрі

Більше 30 років школа працює й у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні "Охматдит". За словами методистки Алли Гуньки, ще відповідно до наказу районного відділу народної освіти у 1989 р., за лікарнею закріплена Львівська середня школа №49. Отож, працювати із хворими дітками у лікарню приходять вчителі саме з цієї школи. Загалом 17 вчителів.

Влітку в школі також відбуваються здебільшого майстерки на різних локаціях – у класі, коридорах, майданчику. Згідно із розкладом та навчальним планом там працюватимуть з початку навчального року. Уроки відбуватимуться з понеділка до п’ятниці. Отримати знання діти можуть з усіх предметів, які є в школі.

Загалом за минулий навчальний рік у лікарні пролікувалось 4 059 дітей, а у їхній школі навчалась 3 071 дитина.

"Діти в лікарні часто змінюються і це трохи ускладнює процес. Школа є львівська, а діти, які в нас лікуються, зі всієї області і навіть України, тож знання і підготовка різні. Тим не менше, наші вчителі з усіма знаходять спільну мову. А через те, що хворі дітки можуть бути психологічно пригнічені через лікування, інколи доводиться подавати менше навчального матеріалу, відхилятись від навчальних планів тощо. Навантаження на одну дитину у першому, другому, третьому класі має становити не більше 12 годин на тиждень у класі, а якщо індивідуальне заняття, то 10 годин на тиждень", – каже Алла Гунька.

Зараз у лікарні посилено готуються до нового навчального року, складаючи навантаження та розклад.

За схожим принципом як і в Охматдиті працює школа у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Досі за цією лікарнею були закріплені вчителі львівської школи №80.

Як наголосив Суспільному керівник освітнього центру "Школа супергероїв" Андрій Тищенко, у планах такі ж школи, як у них, відкрити й у двох вищезгаданих дитячих лікарнях. Це станеться не раніше 2024 року. Наразі тривають підготовчі роботи – пошук приміщень, ремонти та підбір персоналу.

На початок