На Львівщині закривають ще одну сільську школу: батьки учнів проти

На Львівщині закривають ще одну сільську школу: батьки учнів проти

У Новояворівській громаді під час засідання сесії депутати проголосували за закриття початкової школи. За словами першої заступниці Новояворівського міського голови Галини Джулай, школярі перейдуть навчатися до сусідніх шкіл, а педагогічний колектив працевлаштують до інших навчальних закладів громади. Батьків учнів таке рішення обурило, тож вони вийшли на акцію протесту.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Початкова школа у Новояворівській громаді працює вже понад 50 років. За словами директорки, зараз у ній навчається 35 учнів 2-4 класів. Мама двох синів Мар’яна Залуська каже, що ні вона, ні діти не бажають переходу в іншу школу.

"Вони йдуть в школу із задоволенням, вони дуже люблять тут вчитися, тут їм комфортно, в них тут свої друзі, вони тут гуртком всі разом. Я просто обурена таким рішенням. Вони, не знаючи ні школи, ні ситуації, ні дітей наших, ну їх тут навіть не було, тільки декілька представників приїхали з нами домовитися, і з нами якось вирішити ту ситуацію, проконсультуватися", — говорить мама школярів Мар'яна Залуська.

Підтримує Мар’яну й інша мама — Софія Дембіцька. Жінка теж навчалася в цій школі та планувала цьогоріч віддати туди доньку в перший клас.

"Я як мама трішки видихнула, коли дізналася, що назбирався клас, відбули вже підготовку. Дітки познайомилися з вчителькою, вони там займалися, ліпили, чесно не знаю як за годину вони встигали і писати, і поліпити, і помалювати, вона постійно приносила подаруночки чи малюночки", — каже місцева жителька Софія Дембіцька.

Батьки протестують проти закриття школи
Батьки протестують проти закриття школи. Суспільне Львів

За словами директорки школи Ірини Радченко, на наступний навчальний рік у перший клас вже подали шість заяв. Жінка працює там з 1992 року.

"Ми би хотіли, щоб відтермінували закриття школи, принаймні дали якийсь час, ну хоча би рік-два для того, щоби ми оцінили критичну ту ситуацію, яка от складається. Якщо будуть дітки, хай би школа працювала, якщо дітей не буде, то ми самі розуміємо, що навіщо школа, якщо не буде дітей. Коли я дивлюся на батьків і на громаду, мені здається, що школа їм потрібна", — говорить директорка.

Урок в початковій школі
Урок в початковій школі. Суспільне Львів/Єлісавета Сілаєва

За словами першої заступниці Новояворівського міського голови Галини Джулай, є кілька причин, аби закрити школу. Серед них — відсутність укриття та великі витрати на утримання з місцевого бюджету.

"Всі вчителі будуть забезпечені роботою, директор школи, працівники. Ніхто десь не буде виставлений на вулицю. Всіх ми плануємо забезпечити роботою. Поки що у відділі освіти Новояворівської міської ради заявок від батьків немає. Минулого року теж говорилося про те, що заяви як би є, а як було 1 вересня, то не було жодної дитини", — пояснює Галина Джулай.

Перша заступниця Новояворівського міського голови додає, усі учні будуть навчатися у сусідніх школах.

На початок