Суд призначив дату засідання у справі Штепи та відмовив у перенесенні слухань до Харкова

Суд призначив дату засідання у справі Штепи та відмовив у перенесенні слухань до Харкова

Неля Штепа суд Харков
Колишній мер Слов'янська Неля Штепа під час засідання суду в Харкові. Фото: Марієнко Андрій / УНІАН

Суд призначив засідання у справі колишньої міської голови Слов'янська Нелі Штепи на п'яте вересня в Київському районному суді Полтави.

Про це Суспільному повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Речник обласної прокуратури зазначив, що Верховний суд відмовив у клопотанні щодо передачі справи Штепи в Орджонікідзевський районний суд Харкова з суду в Полтаві.

"12 липня в Київському районному суді Полтави у судовому засіданні оголошено перерву у звʼязку з неявкою обвинуваченої через хворобу", — розповів Дмитро Чубенко.

Що відомо про справу колишньої міської голови Слов'янська Нелі Штепи

Суди восьмий рік розглядають справу проти Нелі Штепи. Колишню Слов'янську міську голову звинувачують у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України. За версією слідства, вона сприяла захопленню міста підтримуваними Росією бойовиками. Слов’янськ був захоплений з квітня по липень 2014 року.

Штепу затримали у липні 2014 року під час звільнення Слов’янська від бойовиків. Її взяли під варту. У СІЗО вона провела три роки, потім рік — під домашнім арештом із електронним браслетом. У січні 2018 році сплив термін цього запобіжного заходу.

У липні 2021 року обвинуваченій Нелі Штепі обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

У лютому 2021 року Нелю Штепу допитали в суді. Вона заявила, що не визнає провини у посяганні на територіальну цілісність та створенні терористичної організації у 2014 році. У суді Штепа пояснювала, що під час окупації міста "закликала" Путіна та російські війська під загрозою терористів, бо знаходилась у них в полоні.

Неля Штепа подала заяву до Європейського суду з прав людини. В заяві вона позивалася проти України. 24 жовтня 2019 року ЄСПЛ постановив, що Україна має виплатити Штепі 2600 євро моральної компенсації та 1000 євро компенсації судових витрат.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок