Суд у Харкові обрав новий запобіжний захід Нелі Штепі

Суд у Харкові обрав новий запобіжний захід Нелі Штепі

Суд у Харкові обрав новий запобіжний захід Нелі Штепі
. Суспільне Харків

Орджонікідзевський районний суд Харкова обрав особисте зобов'язання як запобіжний захід колишній Слов'янській міській голові Нелі Штепі, обвинуваченій у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України.

Термін нічного домашнього арешту Штепи сплив 29 травня. Відтоді суд не міг розглянути клопотання прокуратури про обрання Штепі запобіжного заходу — обвинувачена перебувала на лікарняному. Питання запобіжного заходу розглянули на черговому засіданні 6 липня. Прокуратура просила взяти Штепу під домашній арешт.

"У разі застосування до Штепи м'якішого запобіжного заходу остання може продовжити незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню, здійснити інше кримінальне правопорушення", — сказав прокурор Олександр Чекін.

Він також вказував на те, що Штепа неодноразово пропускала судові засідання. Обвинувачена заперечила.

Суд у Харкові обрав новий запобіжний захід Нелі Штепі
Суспільне Харків

"Та я мертва приїжджала до вас! Ви не знаєте, що у мене сьогодні 200 був тиск. Я приїхала, я знаю, що мені треба приїхати!... Мені за цей місяць три рази робили КТ серця. МРТ серця... Ці статті мені ліплять, які взагалі ніякого сенсу не мають", — відреагувала Штепа.

Суд клопотання прокуратури не задовольнив.

"Застосувати до обвинувачуваної Штепи Нелі Ігорівни [...] запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання", — оголосив суддя.

На засіданні 6 липня мали заслухати двох свідків зі сторони обвинувачення. Прийшов дядя Штепи — 79-річний Олег Литвин. Він повідомив, що у 2014 році не спілкувався з племінницею. У суді мають допитати ще двох свідків з боку обвинувачення та пів сотні з боку захисту.

Що відомо

  • Нелю Штепу звинувачують у створенні терористичної організації та посяганні на територіальну цілісність України. Її затримали у липні 2014 року під час звільнення від бойовиків Слов’янська. Тоді Штепу взяли під варту, а у 2017 відпустили, призначивши цілодобовий домашній арешт з використанням електронного браслету. Коли у січні 2018 році він сплив, запобіжного заходу не обирали. За цей час у справі ексмера Слов’янська п'ять разів змінювали колегію судів та самі суди.
  • У січні 2021 року суд брав Штепу під домашній арешт.
  • У лютому Штепу допитали в суді.
На початок