"Я Путіна не любила": ексголову Слов'янська Нелю Штепу допитали у харківському суді

"Я Путіна не любила": ексголову Слов'янська Нелю Штепу допитали у харківському суді

"Я Путіна не любила": ексголову Слов'янська Нелю Штепу допитали у харківському суді
. Суспільне Харків

Колишня Слов'янська міська голова Неля Штепа не визнає провини у посяганні на територіальну цілісність та створенні терористичної організації у 2014 році. Понад три години без перерви в Орджонікідзевському райсуді Харкова Штепа озвучувала свою версію подій. Свідчила російською, плакала і завершила промову словами: "Слава Україні! З любов'ю, ваша Неля Штепа".

На засіданні 16 лютого Штепа сказала, що попередила органи влади про ситуацію у місті за 12 днів до захоплення Слов'янська.

"У моєму звинуваченні червоною ниткою проходить обвинувачення у сепаратизмі та відсутності патріотизму. Я наведу один з прикладів — у 2012 році проходив Всеукраїнський фольклорний фестиваль, парад українських вишиванок. Я тоді на конкурсі від Донеччини була одна!" — заявила Штепа.

Час від часу обвинувачена плакала і згадувала проблеми зі здоров'ям.

"За три з половиною місяці до захоплення Слов'янська, 26 грудня 2013 року, я опинилась в одній з клінік Києва — мені видалили пухлину. Потім я поїхала до Донецька. Прокуратура каже, що я домовлялась із сепаратистами про те, щоб вони захопили Слов'янськ... В мене були операції... 3 березня я вийшла на роботу, коли в обласній раді був захід, куди запрошували і міських голів різних міст", — сказала Штепа.

3 березня 2014 року на засіданні сесії Донецької облради підтримали рішення про проведення "референдуму".

"Коли ми приїхали на цей захід, його почав вести ШишацькийАндрій Шишацький очолював ОДА з 2011-го до 1 березня 2014 року та Донецьку облраду з 3 березня по 4 квітня 2014-го.. Він тоді сказав, що на Донбас мають прийти агресивно налаштовані радикали з "Правого сектору". Він повідомив, скількох людей вони вже вбили, тому сказав, що на місцях треба утворювати загони самооборони", — сказала Штепа.

За її словами, для утворення загонів треба було зібрати людей зі зброєю, мисливців, для боротьби з "Правим сектором". Мерам міст дали настанову встановити навколо міст блокпости.

"Я зателефонувала начальнику управління внутрішніх справ Слов'янська і сказала, що всі ці повноваження з цих питань я віддаю йому. За його наказу 21.02.2014 його заступник зібрав у міськвиконкомі всіх, у кого є зброя. Мене попросили виступити, а я сказала, що не буду", — повідомила колишня мер.

У допиті Штепа згадувала Харків.

"Мені сказав Павленко, який був керівником СБУ у місті Слов'янськ, який тоді став "народним мером", він мені сказав: "Нелю Ігорівно, через вас не захопили Харків!" Вони повинні були захопити спочатку Харків на свято Великодня, і тоді піти на нас. А я почала усі ці телефонні дзвінки... І вони зайшли до нас, і тоді зірвався у них Харків", — наголошує Штепа.

У слідства інша версія: в прокуратурі певні, міська очільниця не звернулася по допомогу до силовиків і сприяла захопленню міста підтримуваними Росією бойовиками.

У 2014 році в інтерв'ю російському виданню Штепа просила "Володимира Володимировича" встати на її захист. В суді Штепа каже — говорити так її змусили. Одночасно ексголова міста не приховує неприйняття тодішньої української влади.

"Звісно, це все було написано, усі ці слова, і видно, що я їх читаю. Але я вам скажу, що я, дійсно, ненавиділа на той час Турчинова. Звісно, я і Путіна не любила, але їх я хотіла просто знищити за те, що вони нас зрадили", — говорить Штепа.

"Я Путіна не любила": ексголову Слов'янська Нелю Штепу допитали у суді
Суспільне Харків

— Як ви повинні були виконувати свої службові обов'язки під час тих подій, які відбулися? — спитав Штепу прокурор

— Я повинна була зробити так, щоб люди залишилися живими... Мер — це господарник. Крапка. Більше жодних службових обов'язків у мене немає, — відповіла обвинувачена.

— Я правильно вас зрозумів, що ви біля будівлі міліції 12 квітня опинилися за власною ініціативою?

— Звісно, ні. Ви що! Мене туди Тарута відправив, з Турчиновим, Пашинським та Наливайченком.

На думку прокурора Олександра Чекіна, чітких відповідей по суті обвинувачення Штепа не дала: "Запитань дуже багато. Були намагання перекласти всю провину на інших осіб".

Адвокат Штепи Олександр Тананакін переконаний: треба дочекатися допиту свідків, які доведуть невинність підзахисної.

"Вже вісім років це триває і, я вважаю, є необхідність допитати тих осіб, які безпосередньо, ви чули допит, я вважаю, є необхідність, є підстави", — сказав Тананакін.

Справу продовжать слухати навесні. Суд оголосив перерву до 16 березня.

Що відомо

  • Справу Штепи розглядають сьомий рік. У липні 2014 окупований Слов'янськ звільнили, Штепу взяли під варту. У СІЗО вона провела три роки, потім рік вдома — під домашнім арештом. У 2018 термін запобіжного заходу сплив, і Штепу відпустили. Пів року тому колишня посадовиця стала депутаткою Словянської міської ради.
  • 20 січня 2021 року Штепі обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 9 лютого зачитали обвинувальний акт.
На початок