З Торського на Донеччині евакуювали всіх дітей

З Торського на Донеччині евакуювали всіх дітей

З Торського на Донеччині евакуювали всіх дітей
. Пошкоджений обстрілами будинок у Торському. Фото: поліція Донеччини/Facebook

З села Торське Лиманської громади на Донеччині евакуювали всіх дітей. Вони виїздили з батьками.

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу комунікації Головного управління поліції в Донецькій області Олександра Гаврилко.

На початку серпня село увійшло до переліку населених пунктів Донецької області, які розташовані поблизу районів, де ведуться бої, тоді в Мінреінтеграції повідомили про евакуацію дітей ще з дев'яти пунктів регіону.

"У двох населених пунктах Лиманської громади залишаться 15 дітей, в Ямполі — двоє, у Зарічному — 13", — розповіла Олександра Гаврилко.

Лиманська громада розташована у Краматорському районі Донеччині. В цьому районі обов'язкова евакуація триває у ще одній громаді — Миколаївській.

"У Миколаївській громаді Краматорського району, а саме в Opixyвaтці, Никонорiвці, Малинiвці, Тихонiвці, Васютинському, Рай-Олександрiвці триває обов'язкова евакуація дітей. Загалом у вище згаданих восьми населених пунктах залишились 65 дітей", — додала Гаврилко.

За її словами, поліцейські відвідали всі родини з дітьми у цих населених пунктах.

"Деяким родинам допомагає евакуюватись екіпаж "Білий янгол", деякі їдуть транспортом місцевих громад, а є родини, які самі виїздять", — розказала начальниця відділу комунікації Головного управління поліції в Донецькій області.

За даними Лиманської МВА, на сьогодні з населених пунктів, які підпадають під обов'язкову евакуацію, вивезли 16 дітей разом з батьками.

"Одна із родин виявила бажання евакуюватися до Києва. За координацією служби у справах дітей, екіпажем "Білих янголів" їх доправили Лимана, а далі волонтери БФ "Save Ukraine" доставили сім’ю до міста Київ, безплатно поселили та забезпечили продуктами, засобами гігієни, кухонним інвентарем тощо", — йдеться у повідомленні МВА.

Що відомо про примусову евакуацію дітей з зони бойових дій

Механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій уряд схвалив 7 березня.

Рішення про примусову евакуацію дітей, коли батьки чи опікуни зобов'язані виїхати з небезпечного населеного пункту, приймає обласна військова адміністрація. Процедура передбачає евакуацію неповнолітнього разом з одним з батьків, який не може вімовитись від виїзду з небезпечного населеного пункту.

Першим населеним пунктом, звідки почали примусово вивозити неповнолітніх із батьками, став Бахмут. Згодом планували розпочати примусову евакуацію в 13 громадах Донеччини, зокрема в Авдіївській та Очеретинській. 4 квітня Мінреінтеграції оголосило, що примусову евакуацію у Донецькій області запровадили у 21-му населеному пункті Донецької області, звідти із батьками маюли вивезти 126 дітей, які проживають поруч з лінією фронту.

5 серпня ще з дев’яти населених пунктів регіону, які розташовані поблизу районів, де ведуться бої, оголосили примусову евакуацію дітей. Як повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, з населених пунктів планували вивезти 130 неповнолітніх.

Зокрема, примусова евакуація дітей із батьками триває з населених пунктів Торецької громади. За даними міської військової адміністрації на 26 липня, в громаді лишається 408 неповнолітніх.

З яких населених пунктів Донеччини евакуювали всіх дітей

У лютому всіх дітей вивезли з Вугледара. Останнім був 15-річний син місцевого священника: родина відпустила підлітка до бабусі, розповідали у поліції Донецької області.

Всіх дітей евакуювали також у лютому і з селища Велика Новосілка: поліцейським вдалось вмовити родину з трьома дітьми виїхати і більш безпечний район.

В середині березня поліцейський загін "Білі янголи" вивіз дітей з міста Часів Яр, що неподалік Бахмута.

30 травня очільник обладміністрації Павло Кириленко повідомив, що з Бахмута евакуювали всіх неповнолітніх.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок