Кириленко: з Бахмута евакуювали всіх дітей. Наступна ціль — Торецьк

Кириленко: з Бахмута евакуювали всіх дітей. Наступна ціль — Торецьк

Кириленко: з Бахмута евакуювали всіх дітей. Наступна ціль — Торецьк
. Евакуація дітей з Очеретинської громади. Фото: Костянтин та Влада Ліберови

За час примусової евакуації дітей з зони бойових дій з Донеччини евакуювали 130 дітей. Вона почалась з Бахмута та Часового Яру. Наразі примусову евакуацію розпочинають у Торецькій громаді.

Про це на брифінгу повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"У нас лишається по активізації обстрілів Торецька громада. Вона велика. Наразі вектор у нас перейшов саме на цю громаду та населені пункти, які наближені до лінії фронту. Якщо Торецьк можна вважати відносно віддаленим від лінії фронту, але який повністю обстрілюється ворогом щоденно, то міста Південне, Залізне, Нью-Йорк вони піддаються системним обстрілам та руйнуванням. Звідти евакуація буде проведена у примусовий спосіб", — розказав Кириленко.

Наразі у населених пунктах Торецької громади, які підпадають під першочергову евакуацію, перебуває 266 дітей.

"Це та категорія людей, які не мають бажання евакуюватись. До них буде застосований примусовий спосіб шляхом умовлянь, роз'яснень. Але не завжди це діє. Люди переходять зі своїх зруйнованих будинків, до інших, а не виїжджають в більш безпечний регіон. Тому ми будемо застосовувати свої методи, передбачені законодавством, для того, щоб врятувати їх життя і зробити його безпечним до деокупації області", — розказав Кириленко.

За його інформацією, у примусовий спосіб з лінії фронту евакуювали 130 дітей. Ця евакуація іде окремо від загальної евакуації, яка триває 24 лютого 2022 року.

Кириленко нагадав, що з Бахмута, Часового Яру, Мар'їнки та Вугледару вдалось евакуювати всіх дітей. Наразі є інформація про двох дітей, яких батьки переховують в Авдіївці.

Що відомо про примусову евакуацію дітей з зони бойових дій

7 березня уряд схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Раніше Мінреінтеграції запропонувало ввести примусову евакуацію дітей з їхніми батьками із зон активних бойових дій.

На початок травня, за інформацією віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук, примусова евакуація дітей відбувалась з 21 населеного пункту Донеччини. Там залишались 48 дітей. За даними Бахмутської МВА, на 5 травня в місті лишалось 17 дітей.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок